Cumhuriyet gazetesinin 100. yılında Zafer Anıtı Sergisi açıldı

Cumhuriyet gazetesinin 100. yılı onuruna düzenlediği sergi Ankara Kızılay Metrosu Sanat Galerisi'nde açıldı. Serginin açılışına Cumhuriyet yazarları başta olmak üzere çok sayıda isim katıldı.

Cumhuriyet gazetesinin 100. yılında Zafer Anıtı Sergisi açıldı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

FOTOĞRAF: ALİ DEMİRASLAN

​​​​Ankara metrosundaki serginin açılış konuşmasını Cumhuriyet Yazarı Işık Kansu yaptı. Kansu, Cumhuriyet gazetesinin ismini Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiğini anımsatarak, Cumhuriyet Gazetesi, 7 Mayıs 1924'te ilk yayınını yapmış ve 100 yıl boyunca gelişen olaylara doğrudan tanıklık etmiştir. 100 yıl içinde basın yayın alanında çağdaş atılımları izleyerek kendisini geliştiren, bugün de yurtta ve dünyada milyonlarca okura ulaşabilen Cumhuriyet gazetesi son 100 yıl içinde bir çok yeniliklere ve tasarımlara da öncülük etmiştir. Bunlardan biri de Ulus Zafer Anıtı'nın yapılmasıdır.” dedi.

20240507-080251-0000.jpg

Ulus Zafer Anıtı’nın kuruluş sürecini ve Yunus Nadi’nin sürece katkılarına da değinen Işık Kansu, sergide emeği geçen kuruluş ve kişilere teşekkür etti.

20240507-080324-0000.jpg

'BU ANIT DİRENİŞİN DESTANIDIR'

Sergi açılışında konuşan Koleksiyoncular Derneği Kurucusu Korkut Erkan, Zafer Anıtı'nın, milletimizi devletsiz bırakmak, onurunu ayaklar altına almak isteyen emperyalizme karşı Anadolu'da yürütülen, direnişin destanı olduğunu ifade ederek, bu anıtın Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Cumhuriyet programıyla emperyalizme karşı kazanılan bir zaferin anlatımı olarak değerlendirdi.

"BURASI SERGİ OLMANIN ÖTESİNDE, ADETA BİR AÇIK HAVA MÜZESİ"

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, anıtın Türkiye’nin en önemli simgelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, bugün bir serginin değil adeta bir açık hava müzesinin açılışını yaptıklarını ifade etti.

20240507-080536-0000.jpg

Anıtın Milli Mücadele'yi simgeleyen bir yapı olduğunu söyleyen Ödemiş, Büyükşehir olarak Roma döneminden Cumhuriyet tarihine kadar yapılan tüm eserlere sahip çıktıklarını söyledi. ABB Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte eserlerin restorasyonlarına önem verildiğini belirten Ödemiş, “Biz göreve gelir gelmez Mansur Yavaş'ın talimatıyla sadece Ulus’taki Zafer Anıtı'nı değil, Ankara’da simgeleşmiş tüm anıtları ele aldık.” dedi.

20240507-080413-0000.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Koleksiyoncular Derneği, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile Cumhuriyet Gazetesi'nin ortak düzenledikleri, çeşitli kurumsal ve kişisel koleksiyonlardan seçilen özel fotoğraf ve bilgilerden oluşan sergi 22 Mayıs'a kadar açık kalacak.

20240507-080504-0000.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.