AB, İsrail-İran savaşında tarafını seçti: İran'a ambargo genişledi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin İsrail'e yapılan saldırılar nedeniyle İran'a karşı uygulanan yaptırımları artırma çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

AB, İsrail-İran savaşında tarafını seçti: İran'a ambargo genişledi
Yayınlanma:

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırılarının ardından olağanüstü nitelikli bir çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada Borrell, "İran'ın saldırılarına karşı İsrail'in yanında olduğumuzu net bir şekilde ifade etmek istiyorum." dedi. Borrell, bazı AB ülkelerinin Tahran'a yönelik yaptırımların genişletilmesi çağrısında bulunduğunu ve AB diplomatik servisinin bu yönde çalışmalara başlayacağını belirtti.

Josep Borrell, yeni yaptırımların, İran'ın Rusya'dan insansız hava araçları ve füzeler temin etmesini engellemeyi amaçladığını ve buna ek olarak "İran'ın Orta Doğu'daki vekillerine" yapılan silah sevkiyatlarını da içerebileceğini ifade etti.

Borrell ayrıca, Gazze'deki durumun önemini vurgulayarak, acil ve sürdürülebilir bir ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail ile İran arasındaki gerilim son dönemde artmıştı. İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları'na ait 7 kişi ölmüştü. İran ise bu saldırıya karşılık verme niyetini açıklamıştı.

13 Nisan'da İran, İsrail'e karşı bir dizi saldırı başlatmıştı. Bu saldırılarda bazı hedefler vurulmuş, ancak çoğu İsrail'in hava savunma sistemleri tarafından engellenmişti.

AB, bu saldırıları kınamış ve bazı AB ülkeleri İran büyükelçilerini dışişleri bakanlığına çağırmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.