ABD, Hamas'ın ateşkes kararını değerlendirdiğini söyledi: Netanyahu için UCM'ye tehdit geldi

ABD yönetimi, Hamas'ın Katar ve Mısır aracılığıyla iletilen "İsrail'le ateşkes önerilerine" onay vermesini hem iç politikada hem de bölgedeki müttefikleriyle birlikte değerlendirdiğini duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Gazze'deki olası ateşkes durumunu ele aldı. Kirby, Hamas'ın ateşkes önerisine onay vermesinin ardından İsrail ve ABD'nin Hamas'ın yanıtını değerlendirdiğini belirtti.

ABD, Hamas'ın ateşkes kararını değerlendirdiğini söyledi: Netanyahu için UCM'ye tehdit geldi
Yayınlanma:

Kirby, "Rehine anlaşması konusunda Hamas'ın bir yanıtı oldu. Şu anda bunu değerlendiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla da konuşuyoruz. (CIA) Direktörü Burns bölgede ve şu anda sahada bunun üzerine çalışıyor." dedi. Kirby, bu konuda hassas olduklarını ve ileri bir yorum yapamayacaklarını belirtti.

Kirby, Hamas'ın ateşkes önerilerine onay vermesiyle ilgili detaylara girmedi ancak "Rehinelerin kurtarılmasını istiyoruz. 6 haftalık bir ateşkesin uygulanmasını istiyoruz. (Gazze'ye) İnsani yardımların artmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. Hamas'ın İsrail'le ateşkes önerilerine onay vermesinin, hem Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması hem de Gazze'deki Filistinliler için "en iyi sonuç" olabileceğini belirtti.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. Hamas'ın ateşkes önerilerine onay vermesinin ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'taki saldırılara devam kararı almıştı. İsrail ordusu, sabah yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemişti. Refah'ın doğusunda boşaltılması istenen bölgede yaklaşık 100 bin Filistinli ikamet ediyordu. İsrail ordusunun tahliye edilmesini talep ettiği bölge, Gazze'ye insani yardımların girişinde ana geçiş noktası olan ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yurt dışına seyahat etmek için kullandıkları tek geçiş noktası olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısını da içeriyor.

Bazı ABD'li Cumhuriyetçi senatörler, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililere yönelik uluslararası tutuklama emri çıkarmaması konusunda uyararak "ağır yaptırımlarla" tehdit etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.