Fidan ve Blinken, telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail ve İran arasındaki gerilimin temel nedeninin Gazze'deki çatışmalar olduğunu vurgulayarak, ateşkes ilanının önemine dikkat çekti.

Fidan ve Blinken, telefonda görüştü
Yayınlanma:

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Fidan ve Blinken, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki mevcut durumu ele aldılar.

Bakan Fidan, Türkiye'nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma riskine ilişkin endişelerini Blinken'a ileterek, Gazze'deki krizin başlangıcından bu yana bölgesel bir çatışma riski taşıdığını defalarca belirtti. Fidan, İsrail ve İran arasındaki gerilimin temelinde Gazze'deki çatışmaların yattığını belirterek, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca Fidan, İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin gerilimin tırmanmasını engellemek için doğru mesajları vermesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik hava saldırısının ardından İran'ın karşılık verdiğini ve İsrail'in de yanıt vereceğini belirtmişti. İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.