Tehlikenin farkında mısınız? | Gelir dağılımında terazi bozuk!

Türkiye gelir dağılımı ve sefalet endeksine göre Arjantin ile yarışıyor. TÜİK verilerine göre geçen yıl ülkemizde en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay 1,8 puan artışla yüzde 49,8’e çıktı.

Tehlikenin farkında mısınız? | Gelir dağılımında terazi bozuk!
Yayınlanma:

TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Tomanbay “1 trilyon dolarlık GSYH hasıladan nüfusun yüzde 20’sinin yani 17 milyon insanın aldığı pay yaklaşık 500 milyar dolar. Yani kişi başı 294 bin dolar. Geri kalan 68 milyon kişinin aldığı pay ise yaklaşık 7 bin 350 dolar. Bu da Türkiye’nin gelir dağılımındaki adaletsizliğini gösteriyor. Orta sınıf yok edildi. Bu sosyal ve toplumsal sorunlara yol açar” dedi.

'Makyajlı' olmasına rağmen TÜİK’in Yoksulluk ve Yaşam Koşulları verilerinin sefaleti gizleyemediğini vurgulayan Tomanbay, ''Vatandaşların yüzde 39,2'si iki günde bir et içeren yemek masrafını, yüzde 31,8'i beklenmedik harcamalarını, yüzde 19,5'i evinin ısınma ihtiyacını karşılayamamış'' dedi.

Tomonbay, ''Yoksulluk dar ve sabit gelirlileri perişan etmiş durumda. Gelir dağılımındaki bu orantısızlık toplumsal barış ve sosyal dokuyu bozar. Bir süre sonra çatışmaya yol açar” diye konuştu.

Gelir dağılımındaki bozulmanın dağılmanın toplumda ahlaki sorunları da beraberinde getireceğini vurgulayan Prof. Dr. Tomanbay “Ekonominin büyüdüğü söyleniyor. Ancak büyümeden elde edilen gelir toplumda adil dağıtılmazsa, kalkınma sorunları çözülmezse büyümenin bir anlamı olmaz. Bu ancak sermayenin küçükbir kesime transferi anlamına gelir. Hükümet bu sorunu acil olarak çözmeli” uyarısında bulundu.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.