16 Nisan 2024’te neler yaşandı? 16 Nisan’da yaşanan önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

16 Nisan 2024’te neler yaşandı? 16 Nisan’da yaşanan önemli gelişmeler: Yurttan ve dünyadan gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, son verilerin enflasyon hedefine dönüş konusunda beklenen ilerlemeyi göstermediğini belirtti.

Türkiye’den gelişmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası yapılan ilk kabine toplantısı sonrası kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, parlamenter sistem tartışmalarının 2023 seçimlerinde tarih olduğunu belirtti ve İsrail ile ilgili olarak "Jet yakıtı konusunda Türkiye Cumhuriyeti'ne iftira atanları asla unutmayacağız. Türkiye, askeri alanda kullanılacak hiçbir satışa izin vermemiştir" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, restoranlarda ve lokantalarda KDV artacağını iddialarını değerlendirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığının gıda sektöründe KDV istismarını engellemek ve bu konudaki belirsizlikleri gidermek amacıyla bir çalışma başlattığı açıklandı. Sosyal medyada lokanta, restoran ve barlarda yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 20’ye yüzde 8 olan KDV oranının ise yüzde 10’a çıktığı iddia edilmişti. Bakan Şimşek’in açıklamasının ardından Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de bu iddiaları yalanladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyinde 5 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik'e göre, hafta boyunca sıcaklıklar genel olarak 6 ila 10 derece arasında mevsim normallerinin üstünde seyredecek. Hafta sonuna gelindiğinde ise sıcaklıkların hafifçe düşeceği ancak hala mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

CHP TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart seçimlerine ilişkin, "Bize oy veren hiç kimseyi pişman etmeyeceğimize buradan söz veriyoruz. " dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e açık davette bulundu ve “Kapımız açık, konuşacak konumuz çok” dedi. Erdoğan ayrıca öğretmen atamalarının kısa sürede gerçekleşeceğini belirtti ancak tarih ve sayı belirtmedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Malatya’nın Battalgazi ilçesinin merkez üssü olduğu 17 Nisan 2024 saat 00.09’da 4.3 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, Türkiye'de son zamanlarda dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Türkiye'de yüzde 113 artan akaryakıt Avrupa’da aynı dönemde yüzde 1.5 yükseldi.

Kur korumalı mevduatlarda düşüş durma noktasına geldi. Son verilere göre, 5 Nisan haftasında KKM’de Eylül 2023’ten bu yana en yavaş düşüş yaşandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne yönelik yapılan itirazları titizlikle incelemeye devam ediyor. Bu kapsamda, şimdiye kadar yapılan incelemeler sonucunda 3 ilçe ve 4 beldede seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan ve Aksaray'ın Güzelyurt ilçelerinde seçmen 2 Haziran’da yeniden sandık başında olacak.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinde 75 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 810 kişi yaralandığını bildirdi. Yerlikaya ayrıca dikkat çeken selektör cezalarının da iptal edildiğini aktardı.

Ümit Özdağ resmi X hesabından bir paylaşım yaparak Ümit Özat’ın Zafer Partisi genel başkan spordan sorumlu başdanışmanı görevini üstendiğini belirtti. Ümit Özat, yerel seçimlerde Zafer Partisi’ni desteklediğini açıklamıştı.

Başkent Ankara’dan gelişmeler

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Mansur Yavaş ve Turgut Altınok'un 31 Mart'ta ilçelerden aldığı oy oranı netleşti. Bu sonuçlara göre Mansur Yavaş, Ankara'nın 25 ilçesinin 20'sinde Turgut Altınok'u geride bıraktı. Çankaya’da yüzde 79 oy alan Mansur Yavaş karşısında Turgut Altınok sadece yüzde 14.83’te kaldı. Yavaş; Etimesgut, Beypazarı, Polatlı, Şereflikoçhisar ve Mamak gibi ilçelerde yüzde 60’ın üstünde oy aldı.

Ankara Büyülü Fener Sineması'nda Avrupa Film Günleri başladı. Dün başlayan etkinlik 21 Nisan’a kadar sürecek. Ücretsiz gösterimlerle sinemaseverleri bir araya getirecek etkinlik için biletler sadece gişeden alınabilecek.

Beypazarı'nda Belediye Başkanı seçilen Özer Kasap, seçim öncesi verdiği sözü tutarak Beypazarı Belediyesi'nin makam aracı olarak yerli ve milli TOGG'u vatandaşların hizmetine sundu.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Dairesi'nin (FSVO) Beypazarı sodalarının satışını yasaklamasının ardından Beypazarı şirketi konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Beypazarı şirketi tarafından yapılan açıklamada, "Beypazarı Maden Suyundaki bor miktarının yüksek olduğu ve sağlığa zararlı olduğu yönündeki bilgilerin asılsız olduğu" belirtilerek, şirketin uluslararası standartlara uygun olduğu vurgulandı.

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gölbaşı Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Cüneyt Üngör ve dernek üyeleri ile bir araya geldi.

Pursaklar Belediyesi, İŞKUR iş birliğiyle düzenlenen Toplum Yararına Destek Projesi (TYP) kapsamında Park Bahçeler Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü için toplam 350 erkek ve kadın işçi alımı yapacak.

Spor dünyasından gelişmeler

Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ilk maçını 3-2 kazanan Barcelona, evinde PSG’ye 4-1 yenildi ve elendi.

Şampiyonlar Ligi’nde bir diğer çeyrek final maçında ise ilk maçı 2-1 kaybeden Borussia Dortmund, Atletico Madrid'i 4-2 yenerek yarı finale çıktı.

Anadolu Efes, THY Euroleague Play-in maçında İtalya’nın Virtus Segafredo Bologna takımıyla Sinan Erdem Spor Salonu'nda karşılaştı. Anadolu Efes, maçı 67-64 kaybetti ve Avrupa defterini kapattı.

Gençlerbirliği, Trendyol 1. Lig'in 30. haftasında Ankara Keçiörengücü ile oynadığı maçta yaşanan hakem hatalarına ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu'na (MHK) şikayette bulundu. Başkent ekibi VAR kayıtlarının açıklanmasını istedi.

Beşiktaş Futbol Takımı Genel Koordinatörü Samet Aybaba, basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, son zamanlarda yaşanan teknik direktör değişikliklerine değindi. Aybaba, oyuncuları tebrik ederek, "Altıncı kez teknik direktör değiştirdiniz. Helal olsun" şeklinde konuştu.

Chicago Bulls'un genç oyuncusu Onuralp Bitim, NBA'deki ilk sezonunda sağ göz retinasında tespit edilen yırtık nedeniyle sezonu kapatmak zorunda kaldı.

Kulüpler Birliği toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Başkan Ali Koç, kritik açıklamalar yaptı. Ali Koç, Kulüpler Birliği’nin haziran ayında seçim yapılması konusunda hemfikir olduğunu belirtirken TFF’den bir yöneticinin imza toplanmaması için özellikle alt liglerdeki kulüplere maddi destek vaadiyle temas kurmasını son derece yadırgadıklarını belirtti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.