İhracatı durdurulan ürün bu kez yeşil erik oldu!

Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilmek istenen yeşil eriklerde, izin verilen limitin 2,5 katı oranda Chlorothalonil maddesine rastlandı. Ürünler piyasadan toplatıldı, yetkililerin açıklamaları ise merak konusu.

İhracatı durdurulan ürün bu kez yeşil erik oldu!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

RASFF (The Rapid Alert System for Food and Feed) Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi, Türkiye'den Almanya'ya gönderilmek istenen yeşil eriklerde izin verilen limitin 2,5 katı oranda Chlorothalonil maddesine rastlandığını duyurdu. Bu uyarının ardından, ürünler market reyonlarında rutin analizler sırasında tespit edilip piyasadan toplatıldı.

İnside Eat Türkiye'nin yaptığı paylaşıma göre, bu tür haberlerin hemen hemen her gün duyulması, bazılarını ihracata darbe olarak yorumlarken, diğerleri ise bu durumun sadece Türkiye'den ihraç edilen ürünlerde değil, Avrupa'nın kendi iç ticaretinde de yaşandığını vurguluyor.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DUYURUSU NE DİYOR?

Son günlerde Avrupa Birliği'nden ihraç edilen ve geri dönen ürünlerle ilgili medyada yer alan haberler üzerine açıklama yapman Tarım ve Orman Bakanlığı, şu ifadelere yer verdi:

"Avrupa Birliği'nin resmi kontrolleri sonucunda tespit edilen olumsuzluklar RASFF üzerinden ilan edilmekte ve herkes tarafından görülebilmektedir. Ülkemizin itibarının korunması ve güvenilir ürünlerin piyasaya sunulması için RASFF bildirimleri hızla incelenmekte ve resmi kontroller başlatılmaktadır. Yasaklı aktif maddelerin kullanımıyla ilgili kararlar çevre ve insan sağlığına dikkat edilerek alınmıştır. Kaçak veya tavsiye dışı kullanımların önlenmesi amacıyla çiftçiler ve üreticiler denetlenmektedir. Ülkemizde üretilen ürünlerin pestisit kontrolleri sürekli olarak yapılmaktadır ve mevzuata uygun olmayan ürünlere yasal işlem uygulanmaktadır. Tüm gıda ve yem ürünleri yüzde 100 analize tabi tutularak resmi kontrole alınmaktadır ve mevzuata uygun olmayan ürünlerin girişine izin verilmemektedir. Bu tür haberler ülkemizin uluslararası itibarını zedeleyebilir ve ihracatını risk altına sokabilir. Halkımızın sağlıklı gıdaya erişebilmesi için resmi kontroller devam etmektedir."

runler.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.