Kamera arkasında tarihe yön veren isimlerden anlamlı projeler

Türkiye Haber Kameramanları Derneği (THKD) Başkanı Aytekin Polatel, 'Zoom' ödüllerinin markalaşma hikayesini ve Türkiye Haber Kameramanları Derneğinin tarihe kayıt düştüğü kitapları anlattı.

Kamera arkasında tarihe yön veren isimlerden anlamlı projeler
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye Haber Kameramanları Derneği (THKD) Başkanı Aytekin Polatel, anadolugazete.com.tr Yazı İşleri Müdürü Adem Yavuz Irgatoğlu, Editör Ömercan Özmen ve Muhabir Aybala Almina Melek'e özel açıklamalarda bulundu.

untitled-1-002.jpg

Türkiye Haber Kameramanları Derneği (THKD) Başkanı Aytekin Polatel, 2009 yılında uluslararası boyut kazanan ve bu yıl 28'incisine hazırlandıkları Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nın markalaşma sürecini anlattı. Polatel, Türk devletlerinde gerçekleştirilecek olan yarışma ödüllerinin Kıbrıs'ta sahiplerine takdim edileceğini belirtti.

Dünyada başka bir örneği olmayan yarışma hakkında bilgi veren Polatel, "2014 yılında dernek başkanlığına seçildim ve devamında hem İstanbul hem de Ankara'da birçok haber kameramanını bu çatı altında topladık. Bütün Anadolu'da olmak üzere 450 üyemiz var. Aynı zamanda Azerbaycan ve Gürcistan'da temsilciliğimiz var. Bu yarışmayı ilk kez Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 'Zoom Türkiye', 'Zoom Azerbaycan' olmak üzere iki farklı değerlendirmeyle gerçekleştirdik. Bu yıl 28. yıla Kıbrıs'ta hazırlanıyoruz. 'Zoom Azerbaycan', 'Zoom Özbekistan', 'Zoom Kırgızistan', 'Zoom Türkiye' ve 'Zoom Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' şeklinde gerçekleştireceğimiz yarışmada her bir ülkenin birincisi ve dereceye gireni belirlenecek." diye konuştu.

TARİHE NOT DÜŞEN 3 KİTAP...

Türkiye Haber Kameramanları Derneği Yayın Evi'ni kurarak, gazetecilerin deneyimlerinden oluşan 'Kalkışma', 'Sarsılma' ve 'Kuşatma' kitaplarına imza attıklarını belirten Polatel, "En iyi analiz ve gözlem yapabilme yeteneğine sahip bir meslek grubuyuz. Her bir olayımız, ülkemizin geçtiği süreçler bir tarih. Gelecekte tarihçiler bugünün sürecini anlatırken gazetecilerin notlarından, yaşadıklarından faydalanıyorlar." dedi.

15 TEMMUZ'UN ŞAHİDİ GAZETECİLERDEN...

Türkiye için büyük bir eşik olan 15 Temmuz 2016 darbe girişimi 'Kalkışma' kitabı ile kamuoyuna sunuldu. O gece görev yapan 110 habercinin yaşadıklarını kaleme aldığı kitap hakkında değerlendirme yapan Polatel, "Tarihçiler, bugünleri not alacakları zaman bu yazılı evraklara bakarak neler yaşandığını görecekler." diye konuştu.

77 HABERCİ YAŞADIKLARINI AKTARDI

Polatel, serinin ikinci kısmında Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde görev yapan habercilerin kaleme aldığı, tecrübelerini aktardıkları 'Sarsılma' kitabının gelecekte bu mesleği yapmak isteyen gençlere yol göstereceğini belirterek şunları ifade etti:

"77 haberci, Kahramanmaraş 7.7 depremini anlattı. İlk deprem haberini aldıklarından o bölgeye gidip vatandaşlara temaslarına kadar bütün süreci kaleme aldıkları bir kitap ortaya koyuldu. Bu kitabı da yine Türkiye Haber Kameramanları Derneği Yayın Evi aracılığıyla vatandaşla buluşturduk."

GAZETECİLER, GAZZE'DE NELER YAŞADI?

Türk medyasının ani olaylara karşı güçlü reflekslere sahip olduğunu belirten Polatel, bölgedeki savaşlarda görev yapan habercilerin yaşadıklarını anlatan üçüncü kitap 'Kuşatma'nın ise basım aşamasında olduğunu açıkladı.

Aytekin Polatel, "Üçüncü kitabımız, İsrail'in Gazze ablukasını konu alarak, oradaki gazetecilerin yaşadıklarını anlatıyor. Bölgede hem sivil halka hem de gazetecilere yönelik işlenen cinayetler, eziyetler dünya kamuoyuna anlatılmak üzere kaleme alındı. İleride eğer uluslararası mahkemelere bir delil gerekirse en iyi delil, habercilerin yaşadıkları olacaktır. Kuşatma isimli kitabımız haftaya baskıya verilerek kamuoyu ile buluşturulacak." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.