Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem mi? "Türkiye, İsrail ile ticareti durdurdu"

Bloomberg'in iddiasına göre Türkiye, İsrail'e olan ihracatını ve İsrail'den gerçekleştirdiği tüm ithalatı durdurdu. İki Türk yetkili, konuya dair Bloomberg'e bilgi verirken, Türkiye'nin İsrail'e olan ticaretini durdurduğunu açıkladı.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem mi? "Türkiye, İsrail ile ticareti durdurdu"
Yayınlanma:

Bu gelişmenin ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz bir açıklama yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ile olan anlaşmaları bozduğunu belirtti. Katz, İsrail'in yerel üretimi ve diğer ülkelerden ithalatı artırarak ticari alternatifler oluşturacağını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023'te 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti ve bu miktarın yüzde 76'si Türkiye'nin ihracatından oluşuyordu.

Geçen ay, Türkiye Gazze'deki durum nedeniyle İsrail'e olan ihracatını çeşitli ürün gruplarında kısıtlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise son olarak 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile olan yoğun ticari ilişkilerini sonlandırdığını belirtmişti.

TÜİK'in verilerine göre, mart ayında Türkiye'nin İsrail ile ticareti ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 437 milyon dolar, ithalatı ise 167,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayındaki ticaret verileri ise mayıs sonunda açıklanacak ve bu veriler, ticaretin nasıl değiştiğini gösterecek. İsrail, 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 12. ülke konumundayken, ithalat sıralamasında ise 32. sıradaydı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.