İngiliz futbolunun kara günü: Liverpool taraftarı için trajedi | Türk futbolunda tehlike çanları!

15 Nisan 1989 tarihi, futbol tarihine kara bir leke olarak kazındı. Liverpool ile Nottingham Forest arasındaki FA Cup yarı final maçının oynandığı Hillsborough Stadyumu, spor tarihinde yaşanan en büyük felaketlere sahne oldu.

İngiliz futbolunun kara günü: Liverpool taraftarı için trajedi | Türk futbolunda tehlike çanları!
Yayınlanma:

Tarihler 15 Nisan 1989'u gösterdiğinde şimdilerde dünya futbolunun en eski kupası FA Cup mücadelesinde tarihe büyük bir trajedi olarak geçecek tribün olayları yaşandı.

96.jpg

Hillsborough Stadyumunda İngiliz polisinin büyük ihmalleri ve tribünlere kontrolsüz taraftar alımı yapmasının sonucunda, trajik bir izdiham meydana geldi. Tribünde bulunan taraftarlar, canlarını kurtarmak için çabalarken, birçok kişi izdiham nedeniyle hayatını kaybetti.

Polis amiri David Duckenfield'ın verdiği emir, o gün 95 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. En genç kurbanlardan biri, 10 yaşındaki Jon-Paul Gilhooley'di. Gilhooley ise Liverpool'un efsanevi futbolcusu Steven Gerrard'ın kuzeniydi. Mağdurlardan biri olan Tony Bland ise 1993 yılında hayatını kaybedene kadar bitkisel hayatta kaldı. Bland'ın hayatını kaybetmesi sonrası vefat sayısı 96'ya yükseldi.

"JUSTİCE FOR THE 96"

96-2.jpg

Yıllar boyunca "kaza" olarak adlandırılan bu olay, Liverpool taraftarlarının "Justice For The 96" (96 için adalet) sloganıyla adalet arayışını simgelediği bir mücadeleye dönüştü. 2012 yılında adli tıp kararının bozulmasıyla yeni bir yargılama süreci başladı.

3 AY DEDİLER 32 YIL YAŞADI: ŞAMPİYONLAR LİGİ KUPASINI KALDIRIDI

96-3.jpg

Ancak kurbanlar sadece 96 kişiyle sınırlı kalmadı. O gün stadyumda bulunan 22 yaşındaki Andrew Devine da takımını takımını desteklemek için oradaydı ve üzücü bir şekilde ezilerek beyin hasarı aldı.

Margaret Thatcher'ın ihmallerinin canlı örneği olan Devine, 32 yıl boyunca yaşamını sürdürdü. Liverpool'un 2019'da Şampiyonlar Ligi'ni kazanmasının ardından, kaptan James Milner özel bir jest yaparak kupayı Devine'ın huzuruna götürdü. Ancak üç yıl sonra, uzun bir mücadeleden sonra Andrew Devine hayatını kaybetti.

The Sun'ın ifadesiyle, "Cesur İngiliz polisleri"nin kurban sayısı 97'ye çıktı ve Hillsborough Faciası yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açtı. Futbol tarihine damgasını vuran ve büyük üzüntüye neden olan olay Liverpool futbol takımının da genetiklerine işleyerek derin izler bıraktı.

TÜRKİYE'DE BİR FELAKET YAŞANMADAN ÖNLEM ALINMALI

Türk futbolunun son dönemde içerisinde bulunduğu kaos ve kavga ortamı can sıkmaya devam ediyor. Bir sezon içerisinde yaşanan can sıkıcı olaylar Türk futbolunun gidişatı konusunda soru işaretleri içeriyor.

Kuralların uygulanması ve her takıma eşit adalet anlayışı bakış açısıyla caydırıcı yaptırımlar tereddütsüz uygulanmasıyla bu durumun içerisinden çıkılabilir. Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan saha olayları, sahaya giren taraftarlar ve sonrasında yaşanan arbede, Türk futbolu için artık uyarı çanlarının iyiden iyiye çalmaya başladığının örneği olarak dikkat çekiyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.