Uzmanından toz taşınımına karşı ''Evde kalın dışarı çıkmayın'' çağrısı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Karnak, toz taşınımının insan sağlığına olan etkilerine dair önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından toz taşınımına karşı ''Evde kalın dışarı çıkmayın'' çağrısı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Karnak Karnak, özellikle astım, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi solunum yolu rahatsızlıkları bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde toz taşınımının çeşitli hastalıklara yol açabileceğini vurguladı.

''EVDE KALIN DIŞARI ÇIKMAYIN''

Karnak'ın yaptığı açıklamalara göre, bitkilerin üreme süreçlerinde atmosfere saldığı tozların rüzgarla taşınmasıyla ortaya çıkan bu doğal olay, duyarlı bireylerde solunum problemlerine neden oluyor. Karnak, özellikle astım ve KOAH gibi hastalıkları olan bireylerde, toz taşınımıyla havaya saçılan partiküllerin artan öksürük şikayetlerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Karnak, "Özellikle astım, KOAH hastalarında, hava yolu duyarlılığı bulunan, bağışıklığı baskılanmış kişilerde toz taşınımıyla havaya saçılan, havada asılı kalan partiküller, artan öksürük şikayetlerine ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir." diyerek hassas kişilerin toz taşınımının yüksek olduğu günlerde evde kalmalarını, dışarı çıkmamalarını önerdi.

''SADECE SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞİL BÜTÜN ORGANİZMAYI ETKİLİYOR''

Karnak, geçmeyen öksürüğün ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, öksürüğün altında yatan sebebin belirlenmesi için uzman bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

Karnak'ın açıklamalarına göre, toz taşınımıyla havaya karışan milyarlarca ton tozun içinde bulunan çeşitli maddeler, sadece solunum sistemini değil, bütün organizmayı etkiliyor. Bu durum da, toz taşınımının kronik öksürük gibi semptomlara neden olabileceğini ve sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini gösteriyor.

Prof. Dr. Karnak, toz taşınımının yanı sıra sanayileşmiş bölgelerdeki hava kirliliğinin de solunum yolu hastalıklarına ve diğer sağlık risklerine yol açabileceğini belirtti. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin toz taşınımının yoğun olduğu günlerde dışarı çıkmamalarının en iyi korunma yöntemi olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.