5 sene sonra çalıştıracak yerli eleman bulamayacağız
Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Hüseyin Uzun, Ulus Çantacılar Sokağı'nda ağırlıklı olarak yabancı uyruklu vatandaşların imalatçıların yanında çalıştığını söyledi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Ankara'da el emeği çanta üretilen atölyelerde yoğun mesai devam ederken ara elaman sıkıntısı yaşanıyor. Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Hüseyin Uzun, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, sektörde ciddi bir ara eleman sıkıntısının yaşandığını söyledi.
"ÇALIŞTIRILACAK YERLİ ELEMAN BULAMIYORUZ"
Uzun, Ankara’da el emeği çanta üretimi yapan atölyelerde ‘çırak’ bulunamadığı için Ulus Çantacılar Sokağı'nda ağırlıklı olarak Suriyeli vatandaşların imalatçıların yanında çalıştığını söyledi.
Uzun, şöyle konuştu:
"Ulus'a gelen yabancı uyruklu vatandaşlar, savaştan kaçıp misafir olarak ülkemizde gelenler. Onların çoğu ilticacı değil. Seçimden sonra da Türkiye'den 1 milyonu aşkın Suriyeli de ülkesine döndü. Ama 5 yıl sonra yerli eleman bulamayacağız. Bunu da düşünmek lazım. Mobilyacı, çantacı gibi zanaat gerektiren mesleklerde yerli eleman sıkıntısı hat safhaya çıkacak. Bu durumu göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü şu an gençlerimiz eğitim hayatına önem veriyor. Okuyunca da meslek beğenmiyorlar. Çalıştıracak yerli eleman bulamıyoruz."
Son 2 yıldır ham maddeye gelen zamlar sebebiyle çanta sektörünün zor durumda olduğunu dile getiren Uzun, şunları kaydetti:
"Üretim sektörünün en büyük sıkıntısı ham maddeye gelen zamlar. Çantacıların en büyük derdi zamlar. Ürünlerimizin yüzde 70'ine her gün zam geliyor. Bu durum üretimi etkiliyor. Bugün imalatçı 5 liraya mal ettiği ürünü 6 liraya satıyor. Yarın ise 7 liraya tedarik ediyor. Onun için zor durumdayız. Bunun yanı sıra en büyük sorun çanta sektöründe eleman sıkıntısı yaşanıyor. Maalesef vatandaşımız (Türk vatandaşı) bu sektörde çalışmak istemiyor. Bizim gençlerimiz daha çok eğitim hayatına önem veriyor. Masa başı iş istiyor. Yerli eleman bulamıyoruz. Hal böyle olunca Çantacılar Sokağı'nda imalatçıların yanında yabancı uyruklu vatandaşlar çalışıyor. Suriyeli, Afgan... Tabi şunu da belirtmek gerekiyor: Bizim kimseden rahatsızlığımız yok."
ÇANTACILAR DERTLİ!
Ulus'ta Çantacılar Sokağı'nda çanta imalatı yapan esnaf, çanta sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, "Çanta sektörü çok durgun. Okullar açıldı ama istediğimiz satışları yapamadık. İş potansiyeli oldukça düşük. Artık imalatçı olarak farklı çantalar üretmeye başladım. Standart çanta üretmiyorum. Orijinal ve özgün çantalar üretiyorum. Bu nedenle sektörde ben ön plana çıkıyorum. Çünkü piyasadan çok farklı tarzda çanta üretiyorum." dedi.
"İŞ POTANSİYELİ OLDUKÇA DÜŞÜK"
İmalatçı, çanta sektöründe son zamanlarda bir durgunluk yaşandığını ifade ederek, "Salgından sonra iş potansiyeli artmıştı. Satışlarımız güzeldi. Ancak son 1 yıldır iş potansiyeli oldukça düştü. Esnaf mağdur, imalatçı mağdur, vatandaş mağdur." diye konuştu.
"PERSONEL SIKINTISI YAŞIYORUZ"
Yanında yabancı uyruklu vatandaşların çalıştığını belirten imalatçı, çanta sektöründe en büyük bir diğer sıkıntının ise kalifiyeli personel bulmakta zorluk yaşadıklarını anlatarak, şöyle konuştu:
"Yanımda yabancı uyruklu elemanlar çalışıyor. Çok da memnunum çalışmalarından ama diğer esnaflardan memnun olmayanlar da var. Zaten Suriye'nin Halep şehrinden gelen Suriyeliler, Ulus Çantacılar Sokağı'nı biliyordu. Buraya işi bilen adam geldi. Ancak bizim kadar çanta işini iyi bilmiyorlardı. Yanımızda işi öğrendiler. Bizim derdimiz yerli elemanlara da işi öğretmek. Çünkü bizden sonra yerli imalatçı kalmayacak. Geleceğimizi düşünmek zorundayız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.