ABB başkent kırsalında Hayvansal İçme Suyu ve Tarımsal Sulama Göleti Bakım Onarım Projesi'ne devam ediyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent'in kırsal kesimlerinde başlattığı kırsal kalkınma çabalarını sürdürüyor. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, büyük ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacını karşılamak ve kurak iklimde su kaybını önlemek amacıyla başlattığı Hayvansal İçme Suyu ve Tarımsal Sulama Göleti Bakım Onarım Projesi'nde çalışmalarına devam ediyor.

ABB başkent kırsalında Hayvansal İçme Suyu ve Tarımsal Sulama Göleti Bakım Onarım Projesi'ne devam ediyor
Yayınlanma:

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin 6 ilçesine, su kaynaklarının etkili kullanılması, kurak iklim şartlarında su kaybının önlenmesi, kuru arazilerin sulu tarıma geçirilmesi ve hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla toplamda 11 hayvan içme suyu göleti ve 1 tarımsal sulama göleti kazandırdı.

6 HAYVANSAL İÇME SUYU GÖLETİ İNŞA EDİLDİ

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan bu göletler için 4 milyon 844 bin 477 TL yatırım yapıldı ve 197 bin 500 metreküp su muhafazası elde edilerek çiftçilere sunuldu. Ayaş, Çamlıdere, Güdül, Haymana, Kızılcahamam ve Polatlı ilçelerine toplamda 6 hayvansal içme suyu göleti inşa edildi, ayrıca Haymana'ya 1 adet tarımsal sulama göleti kazandırıldı.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI YAPILDI

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın çabalarıyla, atıl durumda kalan göletlerde biriken rusubat temizlenerek su kaynakları tekrar kullanılabilir seviyeye getirildi. Beypazarı’nda 2, Çamlıdere’de 1, Güdül’de 13, Haymana’da 1, Kalecik’te 2, Kızılcahamam’da 2, Polatlı’da 2 ve Sincan’da 4 olmak üzere toplam 27 gölet, temizlik ve genişletme çalışmalarıyla kullanılabilir duruma getirildi. Bu projeler kapsamında 2019'dan itibaren 8 ilçede 27 göletin temizliği yapıldı ve göletler genişletilerek kapasiteleri artırıldı. Toplamda 12 milyon 963 bin 363 TL yatırım yapılarak, 148 bin 500 metreküplük hafriyat göletlerden çıkarıldı.

golet.jpg

ALTYAPI ÇALIŞMALARIYLA DA KIRSAL KALKINMAYA HİZMET VERİLİYOR

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Hüseyin Şemsi Uysal, Ankara'nın 8 mahallesinde doğal su toplama hasat göletleri projelendirildiğini belirtti. Bu projelerle hayvancılıkla uğraşan çiftçilere suya daha rahat erişim sağlandığını vurgulayan Uysal, 8 ilçede toplam 27 göletin temizliğinin gerçekleştirildiğini ve 157 bin metreküplük su hacminin yağmur sularıyla toplandığını ifade etti. Bu suyun köylerin yaklaşık 8 aylık su ihtiyacını karşıladığını belirten Uysal, sadece tarımsal desteklerle değil, aynı zamanda altyapı çalışmalarıyla da kırsal kalkınmaya hizmet ettiklerini söyledi. Ayrıca, Polatlı ve Haymana ilçelerinde su sayaçları dağıtılarak çiftçilerin daha tasarruflu su kullanmalarına destek olunduğunu ve açık kanal temizliği yapılarak su erişimini kolaylaştırdıklarını dile getirdi. Güdül Akçakese Mahallesi'nde inşa edilen su göletinin yağışlarla dolması sonucunda köyün 8 aylık hayvan içme suyu ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.

golet3.jpg

153 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLANDI

Tarımsal altyapı ve sulama sistemlerini devreye alarak su tasarrufu sağladıklarını belirten Hüseyin Şemsi Uysal, Beypazarı, Ayaş, Çamlıdere, Polatlı ve Haymana bölgelerinde benzer göletlerin inşa edildiğini söyledi. Bu göletlerin hayvancılara kısıtlı su erişimi sağlayarak verimliliği artırdığını ifade eden Uysal, açık kanalların temizlenmesi ve kaybolan suyun doğrudan üreticilere iletilmesinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Fen İşleri ve ASKİ birimleri ile koordineli çalışmalarının devam ettiğini belirten Uysal, bu hizmetlerden vatandaşların memnun olduğunu dile getirdi. Bu yıl gerçekleştirilen gölet faaliyetiyle 153 milyon metreküp su tasarrufu sağlandığını belirten Uysal, 2022 ve 2023 yıllarında Ankara kırsalında yapılan göletlerle 2024 yılının Temmuz ve Ağustos aylarına kadar kesintisiz su kaynağının temin edildiğini söyledi. Bu suyun, 157 bin metreküp olmasıyla vatandaşların hayvanlarını sorunsuz bir şekilde sulayabilecekleri bir kaynak haline geldiğini ifade etti.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.