ABB'den ipek böcekçiliği için büyük adım!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Nallıhan’ın Eymir ve Ericek Mahallelerinde tarımsal alanların sulanabilmesi ve ipek böceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için yüzde yüz hibe ile sulama borusu desteği sağlıyor.

ABB'den ipek böcekçiliği için büyük adım!
Yayınlanma:

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kesimde tarımsal kalkınma projelerine devam ediyor. Eymir Mahallesi'nde 5 kilometrelik beton kanallar kapalı sisteme alınarak gölet besleniyor ve tarım arazilerinin sulanması kolaylaşıyor. Ericek Mahallesi'nde ise drenaj çalışmasıyla kaynaktan gelen su depolanıyor ve ipek böceği yetiştiriciliğinde kullanılan dut ağaçlarının sulanması amaçlanıyor.

İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDEN DAHA FAZLA VERİM ALINMASI HEDEFLENİYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında, Eymir Mahallesi'nde 5 kilometrelik yıpranmış beton kanallar kapalı sisteme alınarak hem gölet beslenmiş hem de tarım arazilerinin sulanması kolaylaştı. Projede 600 metre PVC boru, 402 metre koruge boru ve 810 metre koruge boru kullanılarak yaklaşık 5 milyon 294 bin TL harcandı.

abbipek.jpg

Ericek Mahallesi'nde de drenaj çalışmaları yapılarak kaynaktan gelen su depolanıp ipek böceği yetiştiriciliğinde kullanılan dut ağaçlarının sulanması hedefleniyor. Kadın girişimcilerin desteklenmesi ve sektörden maksimum verim alınması için yüzde yüz hibe desteği ile döşenen su boruları, kadın yetiştiricilerin memnuniyetini sağlıyor. Nallıhan Ericek Mahallesi'nde sadece Ankara'da üretilen ipek böceği yetiştiriciliğinden daha fazla verim elde edebilmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla yaklaşık 188 Bin 317 TL harcanarak toplam 2 Bin 100 su borusu döşendi. Bu sayede dut ağaçları artık susuz kalmayacak.

GENÇ GİRİŞİMCİ KADINLAR İPEK BÖCEKÇİLİĞİNİ ARTIRACAK

Nallıhan Ericek Mahalle Muhtarı Serhan Akın, yaz şartlarında suyun azalması nedeniyle verdiği dilekçe sonucunda boru desteği aldıklarını belirtti. Yaklaşık 2 bin metre boru desteği aldıklarını ve köylerine taşıma işlemini ASKİ, Fen İşleri ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığının ortak çalışmasıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Akın, mahallelerine yeni bir 500 tonluk su havuzu yapıldığını ve bu havuzdan mahalle halkının yararlanacağını söyledi. Özellikle ipek böcekçiliği için kullandıkları dut ağaçlarını sulayabileceklerini belirten Akın, bu sayede ağaçların tekrar çoğalacağını ve mahallelerinde en fazla ipek böcekçiliğinin yapıldığını vurguladı. Devletin koruması altındaki ipek böcekçiliğini geliştirmek için güzel bir proje yapıldığını ve bu projenin tarımsal sulama ve ipek böcekçiliğinde büyük katkı sağlayacağını belirten Akın, genç girişimci kadınların ipek böcekçiliğini artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu ve bu projenin gençleri teşvik etmede büyük bir faktör olduğunu dile getirdi.

sulama.jpg

ÇİFTÇİLER SUYA DAHA KOLAY ULAŞACAK

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nda Laborant ve Veteriner Teknikeri Mustafa Korkmaz, Arap Dersi'nde sulama borularının döşendiğini ve 400 tonluk depoya naklinin gerçekleştirildiğini, böylece köylülerin hizmetine sunulacağını belirtti. Elektrik Teknikeri Hatice Arslan ise, mahalle muhtarlarının talepleri doğrultusunda sahada keşifler yapıldığını ve Eymir mahallesindeki talep üzerine bozulmuş kanalların kapalı sistem haline getirilerek göletin beslenmesinin sağlandığını ifade etti. Korkmaz, bu sayede çiftçilerin suya daha kolay ulaşacağını, arazilerin daha rahat sulanacağını ve verimin artacağını belirtti. Ayrıca, dağdan gelen suyun gölete taşınması için koruge boru desteği verilerek mahallede tarımın canlanması ve verimin artırılması hedeflendiğini söyledi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.