ABB'nin el attığı iki asırlık Hamidiye Camii yeniden hayat buldu

Hamidiye Camii, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin rekonstrüksiyon çalışmalarıyla yeniden canlandırıldı. Tarihi dokuya uygun olarak doğal malzemelerle yeniden inşa edilen cami, sağlıklı ve konforlu bir ibadet alanı sunarak ziyaretçilere ve ibadet edenlere kapılarını açtı.

ABB'nin el attığı iki asırlık Hamidiye Camii yeniden hayat buldu
Yayınlanma:

19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen ve 12 metre yüksekliğindeki ahşap minaresiyle dikkat çeken Hamidiye Camii'nin restorasyon ve yeniden yapılandırma süreci başarıyla tamamlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından, tarihi yapının özgün özellikleri korunarak ve doğal malzemeler kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışma, caminin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinin ardından halkın kullanımına sunuldu.

blt-0588.jpg

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Çetin Ünal, caminin Hacı Bayram Mahallesi sınırlarında yer aldığını ve tescilli bir yapı olduğunu belirtti. Ünal, yapının onarım ihtiyacı ortaya çıktıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandığını ifade etti. Bu protokol çerçevesinde, restorasyon ve rekonstrüksiyon sürecinin Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından üstlenildiğini belirten Ünal, “Restorasyon ve rekonstrüksiyon süreci Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığımıza devredildi. Rekonstrüksiyon projeleri Koruma Kurulu’ndan onaylandıktan sonra uygulama ihalesi gerçekleştirildi ve camimizin rekonstrüksiyonu tamamlandı.” diye ekledi.

dji-20241125083421-0024-d-mlhkms.jpg

VATANDAŞIN ZİYARETİNE HAZIR

Ünal, Hamidiye Camii'nin inşasında kullanılan malzemelere dikkat çekerek, yapının ahşap ve taş malzeme kullanılarak, orijinal yapım tekniklerine sadık kalınarak yeniden inşa edildiğini belirtti. Betonarme yapılara kıyasla caminin, yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak bir ortam sağladığını ifade etti. Ünal ayrıca, camiyi diğerlerinden farklı kılan önemli bir özelliğin, tamamen ahşaptan yapılan 12 metre yüksekliğindeki minaresi olduğunu vurguladı. Ünal, “Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarını tamamladıktan sonra camimizin yetki ve sorumluluğunu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrettik. Şu an itibarıyla Hamidiye Camii, halkımızın ziyaretine ve ibadetine hazır” açıklamasını yaptı.

cetin-unal.jpg

Son dönem Osmanlı mimarisiyle tasarlanan Hamidiye Camii, kareye yakın planıyla ve ahşapla desteklenmiş taş yapısıyla öne çıkıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, yapının özgün özelliklerini koruyacak şekilde ahşap ve taş malzemelerle inşa edildi. Kireç bazlı ve toprak katkılı geleneksel yapı malzemelerinin kullanıldığı caminin beden duvarları taş örgü ile oluşturulurken, ahşap direk ve payandalar taşıyıcı iskeleti oluşturdu. Duvarlarda kerpiç ve ahşap çıta çakılarak bağdadi teknikle, kireç bazlı sıva kullanıldı. Bu yapı sistemi, caminin doğal bir iklimlendirme sağlamasına yardımcı olarak yazları serin, kışları ise ılıman bir atmosfer sunuyor.

blt-0590.jpg

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.