Akçam: Konut kredi faizleri düşecek! Konut fiyatlarının artmaması için önlem alınmalı

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, son dönemde bankaların konut kredisi faiz oranlarında yaptığı indirimlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Akçam: Konut kredi faizleri düşecek! Konut fiyatlarının artmaması için önlem alınmalı
Yayınlanma:

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut kredi faizleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemde Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutması bankaların kredi politikalarına da yansıdı.

Bazı özel bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başladığını belirten Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “İlerleyen süreçte konut kredisi faiz oranlarının daha da düşeceğinin işaret fişeği. Paralelinde konut fiyatlarının artmaması için önlemler alınmalı” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam birkaç gündür gündemde yer alan bankaların konut kredilerinde indirime gitmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir devlet bankasının konut kredisi faiz oranını yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirmesine değinen Akçam, “Konut sahibi olmak isteyenlerin yüzü gülmeye başlayacak. Fakat konut fiyatlarının artmaması için de alınacak önlemler acilen devreye girmeli” dedi.

atem-baskani-hakan-akcam-1.jpg

DEVLET BANKASINDA KONUT KREDİSİ DÜŞTÜ

Bankaların faiz politikalarının konut satışlarını direkt etkilediğine vurgu yapan Akçam, “TÜİK’in kendi verilerinden de yola çıkıldığında kredili satışlarda her ay gerileme yaşanıyor. İnşaat maliyetlerindeki artışlar ve beraberinde zorlaşan kredi koşulları vatandaşın ev sahibi olmasını firmaların da konut satışını büyük oranda etkiliyor. Satıcı firmalar sürekli artan maliyet oranlarından dolayı konut fiyatını belirlemede güçlük yaşarken, belirlenen fiyatları da tüketiciler yüksek buluyor. Yatırımdan ziyade ev sahibi olmak için konut almak isteyenleri ise yüksek faiz oranları engelliyor” ifadelerini kullandı.

Akçam, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) konut ve bireysel kredilerde önemli bir adım attığını belirterek, konut kredilerinde uygulanan ek risk ağırlıklarının kaldırıldığını vurguladı. Bu gelişmeyle birlikte bankaların kredi faiz oranlarını da düşürdüğüne dikkat çekti.

Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın zamanda devlet bankalarından biri, aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirdi. 1 milyon liranın aylık ödemesi 29 bin lira oluyor. Diğer bankaların da benzer bir adım atacağını düşünüyoruz. Özellikle konut kredisi piyasasında, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde faiz düşüşlerinin belirginleşmesi bekleniyor.”

atem-baskani-hakan-akcam-3.jpg

KONUT FİYATLARI İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Bankaların kredi faizleri düştükçe konut satışlarının artacağını ifade eden Akçam, aynı zamanda konut fiyatlarının da artmaması için önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Akçam konut fiyatlarının artışının en önemli nedenlerine değinerek, “Türkiye’de konut üretimi sekteye uğradı. Pandemiden bu yana konut üretimi neredeyse ekside devam ediyor. Öte yandan demografik olarak Türkiye’nin sürekli konuta ihtiyacı olacak. Bu noktada yapılacak ilk şey neredeyse durma noktasına gelen inşaat faaliyetlerini canlandırmak için ilgili Bakanlıklar devreye girmeli. Konut fiyatlarının yükselmemesi için öncelikle konut üretimi artırılmalı, özel firmalara da bu yönde teşvikler sağlanmalıdır” dedi.

Konutun Türkiye’de yatırım aracı olarak görülmesinin konut fiyatını artıran bir diğer önemli etken olduğuna dikkati çeken Akçam, “Orta ve düşük gelire sahip vatandaşların konut almasının sağlanması amacıyla çalışmalar yapılmalı. Onlar için yeni projeler ve kampanyalar geliştirilmeli. Konutun yatırım aracı olarak kullanılmasından artık vaz geçilmelidir. Konut sadece barınmak için kullanılmalıdır. Geçtiğimiz günlerde Konut Hesabı'nın yıl sonuna kadar devreye gireceğini ifade etmiş, düzenli aralıklarla ödeme yapılarak ve en az 3 yıl sistemde kalmak kaydıyla konut alımında yüzde 50'ye yakın devlet desteği verileceğini belirtmiştik. Bunun gibi projelerin artırılması gerekiyor ki her konut sahibi kafasına göre evinin fiyatını çıkaramasın” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.