Ali Çetin: “Ankara’nın Washington Post’u olacağız”

Büyük Anadolu Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin, Ankaralıların dertlerini Türkiye ve dünyaya duyurmaya devam edeceklerini belirterek, “Washington Post gibi Ankara Post olmak istiyoruz” dedi.

Ali Çetin: “Ankara’nın Washington Post’u olacağız”
Yayınlanma:

1983 yılında yayın hayatına başlayan Anadolu Gazete, 40. yaşını kutluyor. Başkent’te yerelde 1’inci olan Anadolu Gazete, kısa süre önce dijital ortamda da ayrı bir gazete olarak okurlarına ulaşmaya başladı.

16 Eylül 1983’te Kırıkkale’de yayın hayatına başlayan, 1996 yılında odağını Ankara olarak belirleyen Anadolu Gazete, 40. yaşını kutluyor. Ankara’da yerelde 1’inci sırada bulunan Anadolu Gazete, her gün okuyucularıyla buluşmaya devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana Cumhuriyet’e bağlı, tarafsız, yorumda hür ve fikirlere saygılı misyonuyla hareket eden Anadolu Gazete, kısa süre önce anadolugazete.com.tr adresinden dijital haber portalı bir gazete olarak okuyucularına ulaşmaya başladı. Büyük Anadolu Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin, “Ankara’nın ve Ankaralıların dertlerini Türkiye’ye ve dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Washington Post gibi Ankara Post olmak istiyor ve bunun için çalışıyoruz” dedi.

ali-cetin-1.jpg

KURDUKLARI GAZETE İLE KIRIKKALE’Yİ İL YAPTILAR

Anadolu Gazete’nin Ankara’da birinci sıraya gelmesinde büyük rolü bulunan ve 40 yıldır büyük bir aşk ve şevkle mesleğini sürdüren Büyük Anadolu Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin, mesleki serüvenini anadolugazete.com.tr için değerlendirdi. Mesleğe 1973 yılında 13 yaşında Kırıkkale gazetesi matbaasında mürettip olarak başlayan, iki yıl sonra 1975 yılında İstanbul’a giderek Babıâli gazetelerinin matbaalarında çalışan Ali Çetin, askerliğini yaptıktan sonra 1983’te Kırıkkale’ye döndü. Amcasının oğlu Mehmet Çetin ve ağabeyi Ramazan Çetin’le birlikte 16 Eylül 1983’te İL gazetesi’ni kurdular. Çetin, bu vesileyle Kırıkkale’nin il olma öyküsünü şu sözlerle anlattı:

“O zaman Kırıkkale ilçeydi; onu il yapmak için gazetenin adını ‘İL gazetesi’ koyduk. Bu, dünyada bir ilktir. İlçe ismi yerine il koyarak, bu ilçenin il olmasına önemli katkı sağladık. Bu hikâye, gazetenin misyonunu oluşturdu. Tabii biz bunu yapınca Kırıkkaleliler il olma aşkıyla tutuştu. 7’den 70’e tüm halk, il olmak için bir araya gelerek siyasilere büyük baskı yaptı. Zamanın milletvekilleri ve Başbakan Turgut Özal, baskılara dayanamadı. Başbakan Özal, Kırıkkale’ye geldiğinde beni yanına çağırarak şunu söyledi: ‘Yakında 4 ilçeyi vilayet yapacağız ve bundan ilk senin haberin olacak.’ Aradan iki ay geçtikten sonra Başbakan Özal’ın özel kalemi beni arayarak ‘Bugün Meclis’e önerge veriyoruz, haberin olsun!’ dedi. Meclis’e önergenin verildiği gün Kırıkkale’nin il olacağı bizim gazetemizde manşetti. Haberin kaynağı da Başbakan Sayın Özal idi. Kırıkkale Üniversitesi’nin, Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasında, Orta Anadolu’nun ismini taşıyan TÜPRAŞ’ın Kırıkkale ismini almasında gazetemizin büyük rolü var. O dönemde ve günümüzde Türkiye’nin en meşhur gazetesi ne ise Kırıkkale için de İL gazetesi budur. Bu misyonunu da 40 yıldır hala devam ettirmektedir.

Kurdukları gazetenin Kırıkkale ile özdeşleştiğini ve internet haber portalında 30 binden fazla okuyucuya ulaştıklarını belirten Çetin, “Biz yerel gazetecilik ve yerel anlayışla İL gazetesi’ni halkla birleştirerek önemli bir marka haline getirdik. Tabii kendi yaşam kültürümüz, kimliğimiz ve kişiliğimiz de buna etki etti. Dolayısıyla İL gazetesi ile Türkiye’mize güzel bir marka kazandırmış olduk” dedi.

“ANKARA’DA YEREL GAZETE KÜLTÜRÜNÜ BİZ OLUŞTURDUK”

1995 yılının sonlarında Ankara’da yeni bir matbaa kurup Ankara’da İL gazetesi’ni yayınlamaya başladıklarını, ardından Çorum, Kırşehir, Çankırı, Yozgat ve Kırıkkale gibi Orta Anadolu illeri için de İL gazetesi yayınladıklarını anlatan Çetin, “Biz İL gazetesi’nin Ankara baskılarını yaptığımız dönemde Ankara’daki yerel gazeteler çok perişan durumdaydı. Hepsi ilan gazeteciliği yapıyordu, hiçbirinin habercilikle alakası yoktu. Hepsi genellikle ajans haberleri yapıyordu ve Ankara’nın yerelinden kopuk bir yayıncılık vardı. Gerçekten Ankara’ya yerel gazeteciliği biz getirdik. Yerel haberciliği, özel ilan ve özel reklamları Ankara ile biz tanıştırdık. 1996’dan itibaren Ankara’da yerel gazete kültürünü biz oluşturduk” dedi.

İKİ GAZETE BİRLEŞİP ‘ANADOLU’ İSMİNİ ALDI

Ali Çetin, ilerleyen dönemde ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan yerel gazetelerin birleşme kararı aldığını, Basın İlan Kurumu’nun da teşvik etmesiyle birçok gazetenin birleştiğini belirterek, kendilerinin de bu doğrultuda hareket ederek iki ayrı gazeteyi ‘İL gazetesi’ ve ‘Anadolu Gazete’yi, ‘Anadolu Gazete’ ismiyle birleştirdiklerini söyledi. Anadolu Gazete’nin Ankara’da yerelde 1 numara olduğunu vurgulayan Çetin, “Biz o gün bugündür Anadolu Gazete olarak Ankara’da birinci gazeteyiz. 40 yıldır gazetemiz her gün çıkıyor. Her gün okuyucumuza ulaşmak çok güzel bir duygu. Meslekte 50’nci, Anadolu Gazete’de ise 40. yılımı doldurdum. 40 yıldır bu alanda aşkla, şevkle çalışıyorum. Evet, para kazanmadık, zengin olmadık ama hem Kırıkkale’de hem de Ankara’da çok şükür belli bir itibara kavuştuk; o itibar ve ad, bize kâfi geliyor” sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.

ANADOLU GAZETE ARTIK DİJİTAL ORTAMDA

Basın İlan Kurumu’nun 2020 yılında gazetelere internet sitesi zorunluluğu getirdiğini anımsatan Çetin, kısa süre önce de basın kanununda yapılan düzenleme ile resmi ilan alan gazetelerin internet sitelerinin dijital bir gazete olarak bağımsız biçimde devam etmesinin kararlaştırıldığını anlattı. Ali Çetin, dijital gazeteciliği “Türkiye 2. yüzyılının gazeteciliği” olarak tanımlayarak, anadolugazete.com.tr adresinden basılı gazetenin 50 katı yeni okuyucuyla buluşmaya başladıklarını belirtti. Çetin, şunları söyledi:

“Çağın ve teknolojinin getirdiği yeniliklere ayak uydurarak dijital mecrada da gazetecilik yapmaya başladık. Büyük bir şevkle, aşkla dijital gazeteciliğimizi daha güçlü şekilde sürdürmeye başlamış olduk. Artık gelecek nesillere ileteceğimiz yeni nesil bir gazeteciliğimiz var. Dijital mecra ile halka çok daha rahat ulaşabiliyoruz; halk da bize çok rahat ulaşabiliyor. Yerelden genele geçen bir dijital gazetecilik oluştu. Buna ben Mevlevilerin raksı gibi bakıyorum. Bir ayağımız Ankara’da, bir ayağımız Türkiye’de ve dünyaya okurlarımıza hitap ediyoruz. Biz tıpkı Washington Post gibi Ankara Post olmak istiyoruz. Ankara kökeninde, Ankara haberleri olan fakat dünyada okunan bir gazete olmak istiyoruz. Bu nedenle çok güçlü bir ekip kurduk. Ekibimiz de bunun farkında, hepsine teşekkür ediyorum. Bu farkındalıkla Ankara’mıza, Ankara’yı Başkent yapanlara bir vefa borcumuz var. anadolugazete.com.tr olarak buna uygun davranıp Ankara basınını Türkiye’ye ve dünyaya şamil hale getirmenin öncülüğünü yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla Ankara ticari, insani, çevre ve basın alanında bir adım önde olmalı ve biz de geri kalmamalıyız. Ankara’nın ve Ankaralıların güçlü sesi olmalıyız. Ankaralılık şuuruyla yaşamalı ve Ankaralılık şuurunda olanların sözcülüğünü yapmalıyız.

“GÜNLÜK 50 BİNİ AŞAN OKUYUCUYA ULAŞTIK”

anadolugazete.com.tr olarak 6 ay gibi kısa bir süre içinde günlük ortalama 50 bin okuyucuya ulaştıklarını vurgulayan Çetin, “Bundan biz de Basın İlan Kurumu da Ankaralılar da memnun. Çünkü bayide satılan gazeteye ulaşmak zor oluyordu ve ekonomik anlamda herkesi zorluyordu. Özellikle pandemi döneminde vatandaşa ulaşmak konusunda basılı gazeteler zorluk çekiyordu. Ama şimdi herkesin cep telefonundayız, herkesin tabletindeyiz, bilgisayarındayız. İnterneti olan herkesin yanındayız. Dolayısıyla okuyucular bize ücretsiz ulaşıyor. Ankara halkıyla etkileşim daha kolay oldu, halkın sorunlarını ve taleplerini gündeme getirmek daha da kolaylaştı. İnşallah Ankara’da da internet haberciliğinde de 1 numara olma yolunda ilerliyoruz. Ankara’nın sorunlarını, Ankaralıların dertlerini başta bizi yönetenler olmak üzere Türkiye ve dünyaya duyurmakta kararlıyız.” diye konuştu.

“YAYIN İLKELERİMİZDE MİLLETİMİZİN LEHİNE TARAFSISIZ”

Gazeteyi hayata geçirirken Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kurucu unsurun davasını misyon edindiklerini vurgulayan Çetin, şunları söyledi:

“Cumhuriyet’imizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında halkın her kesimini TBMM’nin açılışına davet ederek onları kucaklamış. Atatürk, o gün cuma namazını Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kılarak Ulus’taki 1. Meclis’e giderek ilk Meclis’in açılışını dualarla yapıyor. Dolayısıyla halkın haletiruhiyesine uygun bir açılış yapıyor. Biz TBMM’nin açılış ruhuna sadık bir yayın organıyız. Atatürk ve silah arkadaşlarının o günkü haletiruhiyesini bugün de yaşatmak istiyoruz. Biz gerçek Atatürk ile beraberiz; O’nunla ve Kuvâ-yi Milliye ruhuna sadık olarak yayın hayatımıza devam ediyoruz. Sonradan ideolojik zihniyetler bu ruhu bozmaya çalışmışlar ve milleti temsil etmeyen suni tartışmalar üretmişler; bu bizi ilgilendirmiyor. Biz bugün de milletin değerlerine, seçtiklerine, söz hakkı verdiklerine ve seçmediklerine saygılıyız. Milletin seçmediği, takdir etmediği oluşumlarla bir ilgimiz yok. Biz millet neredeyse oradayız. Yayın ilkelerimizde Türk milleti lehine tarafsızız; Türk milleti aleyhine olan hiçbir şeyde yokuz. Biz her zaman milletimizin lehine yayın yapmaya devam edeceğiz.”

İnternet haberciliğindeki hedeflerinden de bahseden Çetin, “Bundan sonrası için de büyük hedeflerimiz var. Haber portalımızda İngilizce haberler ve engelli bireylerin erişeceği haber sayfaları olacak. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca bir de YouTube kanalı oluşturacağız. Erişilebilirlik de bizim için önemli. Dezavantajlı grupların daha çok habere ulaşabilmesi için sitemizde gerekli düzenlemeleri yapmak istiyoruz. Okuyucularımız için her türlü yeniliği yapmaya ve onların ihtiyaçlarına cevap verecek düzenlemeleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

55 YAŞINDA İKİNCİ ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ

Gazeteciliğin kendi yaşamında da önemli olduğunu, 13 yaşında bıraktığı okul hayatına yeniden döndüğünü ve iki üniversite bitirdiğini anlatan Ali Çetin, “Gazetecilik mesleğinin bana kazandırdığı toplumsal statü ile diploma durumum denk değildi; ben onu denkleştirdim. İkinci üniversiteyi 55 yaşımda bitirdim. Gazetecilik unvanından ziyade ismimiz ve kişiliğimiz bizim en büyük itibarımızdır. Bu itibarla gittiğimiz her yerde, bulunduğumuz her ortamda değer görüyoruz. Objektif habercilik anlayışımız herkesin takdirin kazanıyor. Bizi mutlu eden de budur. Çok şükür 40 yıldır bu hassasiyetle işimizi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-09-15-at-19-04-44.jpeg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.