Anadolu'nun 600 yüzyıllık tarihi çarşısı: Beypazarı Çarşısı
Anadolu'nun tarih kokan bir yeri olarak Beypazarı Çarşısı, 600 yılı aşkın bir süreye tanıklık eden bölgenin en canlı pazarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yer alan ve bir zamanlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Beypazarı Çarşısı, restore edilerek Beypazarı'na çeşitli aktivite alanları kazandırdı. Beypazarı Çarşısı, geçmişte iç göçlerin neden olduğu ıssızlıkla başa çıkarak, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından günümüzdeki görkemli halini aldı.
BÜYÜK YANGIN SONRASINDA YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Özellikle el sanatlarına ilgi duyanların uğrak noktası olan Beypazarı Çarşısı, ziyaretçilere aradıkları her şeyi bulma imkanı sunuyor. 1884 yılında meydana gelen büyük bir yangın sonucunda küllerine karışan tarihi çarşı, uygun taş binalarla yeniden inşa edilerek Beypazarı'na pek çok iş alanı kazandırdı.
Telkari işletmeciliğinden bakırcılığa, kalaycılıktan demirciliğe, dericilikten kunduracılığa, dokumacılıktan yorgancılığa, terzilikten marangozluğa, saraçlıktan semerciliğe kadar geniş bir yelpazede zanaatkarların ürünlerini bulmak mümkün.
Çarşı içindeki sokak isimleri, her bir zanaat dalının ayrıcalıklı bir köşe bulduğunu gösterir nitelikte. Dikiciler Sokağı, Demirciler Sokağı, Kuyumcular Sokağı, Şadırvan Sokağı, Bedesten Sokak, Hanlar Önü gibi isimler, çarşıdaki farklı el işçiliği uzmanlarının bulunduğu alanları belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.