Ankara Büyükşehir Belediyesi Kurtuluş Savaşı'nın simgelerinden olan Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nı yeniledi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent'in kültürel ve tarihi zenginliklerini aslına uygun olarak yenileyerek canlandırma çabalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynayan Milli Mücadele kahramanlarından Hallaçlı Mehmet Ağa'nın Gölbaşı'ndaki konağında gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarını tamamladı.
Ankara'nın tarihi ve kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma misyonunu üstlenen Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı önderliğinde Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nda titiz bir restorasyon gerçekleştirdi. Proje kapsamında, konağın yanı sıra çevresindeki peyzaj düzenlemeleri de tamamlandı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandığını duyurdu.
BEKİR ÖDEMİŞ BİLGİ VERDİ
1994 yılında Kültür Bakanlığı tarafından tescillenen tarihi yapı hakkında bilgi veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, konağın Milli Mücadele dönemindeki önemine vurgu yaparak, yapılan çalışmaların detaylarını paylaştı. Ödemiş, konağın, Milli Mücadele dönemindeki önemli figürlerinden biri olan Hallaçlı Mehmet Ağa'ya ait olduğunu ve bu kahramanın Atatürk'ü karşılayan atlar arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi'nde Hallaçlı Mehmet Ağa'nın köyde kurduğu fırınlarda cephedeki askerlerin ekmek ihtiyacını karşıladığını vurguladı.
RESTORASYON TİTİZLİKLE YAPILDI
Konağın, 2020 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne karşılıksız olarak devredildiğini belirten Ödemiş, yapılan çalışmaların kapsamını ve konağın özelliklerini detaylı bir şekilde açıkladı. Konağın 6 bin metrekarelik bir bahçeye sahip olduğunu ve peyzaj çalışmalarının başlatıldığını aktaran Ödemiş, konağın 4 katlı olduğunu ve toplam kapalı alanının yaklaşık 700 metrekare olduğunu ifade etti. Ödemiş, restorasyon çalışmalarının, yapıya özgü çatı ve kubbe yenilemeleriyle birlikte titizlikle gerçekleştirildiğini belirterek, restorasyon sürecinde bölgenin ikliminin dikkate alındığını ve bilimsel olarak konservasyon çalışmalarının yapıldığını vurguladı.
Kaynak:Bülten
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.