Ankara düğünlerinin vazgeçilmez lezzeti: Homaça
Ankara’nın Akyurt ve Çubuk ilçelerine özgü olan Homaça, geleneksel mutfak kültüründe özel bir yere sahiptir. Akyurt ve Çubuk ilçelerini ziyaret eden herkesin coğrafi işaretli bu yemeği keşfetmesi gerekir.
ÖZEL HABER: ŞİLAN EYLÜL KANDEMİR
Homaça, Ankara'nın Akyurt ve Çubuk ilçelerine özgü bir yemektir. Bölgenin yöresel bir lezzeti olan Homaça, coğrafi işaretli bir yiyecektir.
Akyurt ve Çubuk Homaçası, ilikli kemikli et, su ve tuz kullanılarak yapılan bir yemektir. Etler tereyağında mühürlenir ve sebzeler kullanılmaz, ancak isteğe göre baharatlar eklenir. Homaça yemeği, Akyurt ve Çubuk ilçesinde uzun bir geçmişe sahip olup, coğrafi işaretli yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir.
Homaça, özellikle düğün ve özel davet yemeklerinde sıklıkla tercih edilir, bu nedenle coğrafi işaretle ünlenmiştir.
MALZEMELER:
- 4 kg ilikli kemikli et (büyükbaş hayvan eti)
- 3 litre su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 150 g tereyağı
HAZIRLANIŞI:
İlikli kemikli etler, kemiğinden ayrılmadan yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür. Bir tencerede tereyağı eritilip üzerine etler dizilir. Kaşıkla çevrilerek pişirilen etler mühürlenir. Mühürlenen etler, temiz bir bezin üzerine ya da içi kalaylanmış bakır kevgire konularak etin kanının süzülmesi beklenir. Süzülen etler tencerenin dibine dizilir ve üzerlerine, etlerin seviyesini geçecek şekilde kaynamış su eklenir. Tuz ve isteğe göre baharat konur. Tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
Ankara’nın Çubuk ve Akyurt ilçelerini ziyaret eden vatandaşların mutlaka tatması gereken eşsiz bir lezzet.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.