Ankara Hacı Bayram Veli'de Anadolu evliyalarının geleneği yaşatılıyor
Anadolu Evliyaları Derneği Kurucu Başkanı Pınar Öztürk, üç yıl önce başlayan dernek faaliyetlerinin Ankara'nın tarihi ve manevi yeri Hacı Bayram'da bir yuva haline geldiğini söyledi.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Anadolu Evliyaları Derneği olarak Anadolu evliyalarının geleneklerini yaşatmayı amaçladıklarını belirten Pınar Öztürk, "Anadolu evliyaları her zaman topluma örnek olmuş, gelenekleri ve görenekleri yaşatırlar, insanlara yardımcı olurlar, yolda kalmışlara, yetimlere destek olurlar. Tabii ki biz onlar gibi olamayız ama geleneklerini yaşatmaya çalışıyoruz." dedi.
Hacı Bayram'da bir yuva haline geldiklerini ve kapılarına gelen misafirlerine haftanın her günü Lale Uysal aşevinde iki bin kişilik yemek ikramı sunduklarını belirten Öztürk, "Bu halkımız tarafından büyük bir ilgi gördü. İnsanlar bağış yaparak ölmüşlerinin ruhlarına ya da kendi hayır işlerine katkıda bulunabiliyorlar. Bağışların nereye gittiği yönünde şüphe duymadan, kendi elleriyle bağış yapabiliyorlar. Derneğimizin bu yönü çok ilgi gördüğü için sadece yemek ikramında bulunduğumuz düşünülüyor ancak bizler birçok konuda çalışma gerçekleştiriyoruz.
Bu bağlamda dernek olarak ikinci el dükkanımız var. İngiltere'de gördüğüm ikinci el eşyaların nasıl kıymetlendirildiğine ve geri dönüştürüldüğüne şahit olduktan sonra bu fikri derneğimize uygulamaya karar verdim. Bu sayede kocaman bir ikinci el dönüşüm mağazamız oluştu. Burada bağışlanan ürünlerin yüzde 90'ınını dağıtıyoruz. İlgili devlet kurum ve kuruluşlarıyla, belediyelerle, sevgi evleriyle çalışıyoruz. Kapımıza gelen ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Ürünlerin yüzde 20'sini ise bağış karşılığında hediye ediyoruz." dedi.
Dernek olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran Öztürk, "Bizler burada birçok insanın evinin tamiratını yapıyoruz, mobilya ihtiyacını gideriyoruz. SMA'lı çocuklara destek oluyoruz. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bizim için çok kıymetli bir alan. Deprem döneminde burayı hiç kapatmadık. Tırlar dolusu yardım kaldırdık. Her şehrin ihtiyaç listesini çıkarıp tırları direkt adreslere gönderdik.
"KÜLTÜREL MİRASIMIZA KATKIDA BULUNMAK İÇİN ÇEŞİTLİ AKADEMİK ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ"
62 öğrenciye burs veriyoruz. Bu sayıyı 100'e çıkarmayı planlıyoruz. Kültürel mirasımıza katkıda bulunmak için çeşitli akademik etkinlikler düzenliyoruz. Dernek olarak 'Ankara'nın Sırrı Hacı Bayram Veli' adlı bir eserimiz var. Bu kitabı ücretsiz olarak Türkiye'nin her yerine dağıttık, yeni baskılara doğru ilerliyoruz. Şu anda da Akşemseddin Hazretleri ile ilgili bir çalışmamız var." ifadelerini kullandı.
Hacı Bayram Veli ile ilgili Türkiye'de daha önce yapılmamış bir anma haftası düzenlediklerini söyleyen Öztürk, "Bu anma haftasında söyleşiler, konserler, ikramlar dağıtıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dört bir yanındaki türbelerin bakımını üstleniyoruz ve çocuklar için etkinlikler düzenliyoruz." dedi.
"DERNEĞİMİZ BAĞIMSIZ BİR ŞEKİLDE FAALİYET GÖSTERİYOR"
Öztürk, "Derneğimiz bağımsız bir şekilde faaliyet gösteriyor. Herhangi bir cemaat, siyasi parti veya iş grubuyla ilişkimiz yok. Biz siyaset üstü ve bağımsız bir derneğiz. Bağışlarla, kendi çabalarımızla, gönüllülük esasına dayanan hizmetlerle sürdürüyoruz. Burada kocaman bir aile olduk. Büyük bir çatı altında, farklı alanlarda sahaya dönüştük. Kapımız herkese açık." diye konuştu.
İyilikte sınır yok mottosuyla çalıştıklarını söyleyen Öztürk, Afrika'da 3 su kuyusu açtırdıklarını belirterek, "Hacı Bayram Veli Su Kuyusu açtırdık. Anadolu Evliyaları Derneği Kuyusu şeklinde isimler vererek veya bağışçılarımızın isimlerini vererek su kuyusu açmaya devam ediyoruz." dedi.
Son olarak Pınar Öztürk, "Anadolu Evliyaları Derneği Akademi adı altında bir akademimiz var. Burada çeşitli çalışmalar ve workshoplar düzenliyoruz. 8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü'yle ilgili bir etkinlik yapacağız ve krem üreteceğiz. Ayrıca, kendi üretimimiz olan iyilik kremimiz var. ZerJel Krem, şahsi bir yatırımın yüzde 30'unun derneğiyle bağışlanmasıyla doğdu. Büyük bir mucize kreme dönüştü. Akademi alanında ayrıca AED Türk Müziği Topluluğu adında bir koromuz var. Bu koro ile birçok bölgede Anadolu evliyalarının isimlerini müzikle anarak kültürel mirasa katkıda bulunmayı hedefliyoruz." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.