Ankara Hamamönü'nde ustasına sorduk: "Ayakkabı boyacılığı son demlerini yaşıyor"

Ayakkabı boyacılığı, teknoloji ve moda değişimlerinin gölgesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yirmi yıldır Hamamönü sokaklarında mesleğini sürdüren Harun Doğanay, "Mesleğimiz son demlerini yaşıyor," diyerek zanaatın eskisi kadar rağbet görmediğini söyledi.

Ankara Hamamönü'nde ustasına sorduk: "Ayakkabı boyacılığı son demlerini yaşıyor"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara'nın Hamamönü sokaklarında yirmi yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Harun Doğanay, mesleğinin giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayakkabı boyama zanaatını babasından öğrendiğini söyleyerek, "Mesleğimiz son demlerini yaşıyor" dedi.

ayakkabi3.jpg

"SOKAKLAR ESKİDEN DOLUP TAŞARDI"

Harun Doğanay, geçmiş yıllarda işlerin oldukça yoğun olduğunu ve sokakların ayakkabılarını boyatmadan dışarı çıkmayan insanlarla dolup taştığını anlattı. Doğanay, "Yıllardır bu küçük taburede oturup ayakkabı boyuyorum. Eskiden işler çok iyiydi, herkes ayakkabısını boyatırdı. Ama şimdi işler eskisi gibi değil" diye konuştu.

"TEKNOLOJİ GELİŞTİ, AYAKKABILAR DEĞİŞTİ"

Ayakkabı boyacılığının düşüşünde teknoloji ve moda trendlerinin büyük etkisi olduğunu belirten Doğanay, "Teknoloji gelişti, ayakkabılar da değişti. Artık boyanması gereken deriler azaldı, herkes spor ayakkabı giymeye başladı," ifadelerini kullandı. Ancak tüm bu zorluklara rağmen mesleğinden memnun olduğunu dile getiren Doğanay, insanlarla etkileşim içinde olmanın kendisine huzur verdiğini söyledi.

ayakkabi2.jpg

"BU MESLEK BANA SABRI ÖĞRETTİ"

Harun Doğanay, işinin kendisine çok şey öğrettiğini vurgularken, "Bu meslek bana sabrı, insanlarla iletişimi öğretti. Her boya fırçası darbesinde biraz daha hayatı anlamaya çalışıyorum" dedi. Hâlâ kendisini tanıyan ve ayakkabısını boyatmak için gelen müşterilerinin olduğunu belirten Doğanay, zorluklara rağmen mesleğini severek yapmaya devam ettiğini ifade etti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.