Ankara Kalecik’in meşhur coğrafi işaretli ürünleri
Kalecik ilçesinde üretilen ve coğrafi işaretli olan Kalecik Çöreği ve Kalecik Ekşi Mayalı Köy Ekmeği, Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılmaktadır.
Kalecik ilçesinde üretilen ve coğrafi işaretli olan Kalecik Çöreği ve Kalecik Ekşi Mayalı Köy Ekmeği, Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılmaktadır. Bu ürünlerin lezzeti ve şöhreti, tamamen doğal ve yerli ürünler kullanılmasından kaynaklanmaktadır. İçerisinde kullanılan malzemelerin tamamı Kalecik'te doğal olarak yetiştirilen ürünlerdir.
Kalecik Çöreği'nin ünlü olmasının nedeni, ilçede bulunan Şeyh Mahmut ve Gölköy köyünde yetişen yağlı cevizlerdir. Bu cevizler, yağlı yapıları sayesinde fırında erimezler ve çöreğe eşsiz bir tat verirler. Ayrıca çörekte kullanılan un da ilçenin kendi köyünde yetiştirilen undur. Bu sayede, ürünlerin doğallığı ve yerlilikleri korunmuş olur.
Kalecik Çöreği ve Kalecik Ekşi Mayalı Köy Ekmeği üretimi 20 yıldır devam eden bir fırında gerçekleştirilmektedir. İbrahim Sazak adlı 20 yıllık çörek ustası, babasından kalma bu fırında günde onlarca ekmek ve çörek üretmektedir. Ürünlerinin yıllardır binlerce insan tarafından sevilerek tüketilmesinin sırrının, içerisinde kullanılan tüm ürünlerin Kalecik'te doğal olarak yetişmesi olduğunu vurgulamaktadır.
Bu ürünlerin ünü ve coğrafi işaretli olmaları, Kalecik ilçesine yerli ve yabancı turistlerin çekilmesine de katkı sağlamaktadır. Bu durum ise ilçenin ekonomisine önemli ölçüde katkı yapmaktadır. Ayrıca, İbrahim Sazak ve diğer fırıncılar, çörekleri ve ekmekleri turistlere yönelik olarak satışa sunmakta ve büyük bir kitleye ulaşmaktadır.
Kısacası, Kalecik ilçesinde üretilen coğrafi işaretli ürünler, doğal ve yerli malzemelerin kullanılmasıyla ün kazanmıştır. Bu ürünlerin lezzeti ve şöhreti, ilçeye turist çekerek ekonomiye katkı sağlamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.