Ankara Rüzgarlı Sokak'ın ilk kadın inşaat malzemecisi Özlem Şenel, kurduğu kooperatif ile esnafı bir araya getirdi

Rüzgarlı İnşaat Malzemecileri Kooperatif Başkanı Özlem Şenel, 21 yıl önce sektöre adım atarak, Rüzgarlı Sokak’taki ilk kadın esnaflardan biri oldu. İnşaat malzemeleri ve dekorasyon alanında faaliyet gösteren Şenel, 21 yıllık bu sürecin ilk zamanlarında kadın esnaf olmanın zorluklarını sıkça yaşadığını belirterek "Kadın olmak ülkemizde zor. Zorluklara karşı hep çaba sarf ettik ama hiçbir zaman pes etmedik." dedi.

Ankara Rüzgarlı Sokak'ın ilk kadın inşaat malzemecisi Özlem Şenel, kurduğu kooperatif ile esnafı bir araya getirdi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Rüzgarlı İnşaat Malzemecileri Kooperatif Başkanı Özlem Şenel, 21 yıl önce sektöre adım atarak Rüzgarlı Sokak’taki ilk kadın esnaflardan biri oldu. İnşaat malzemeleri ve dekorasyon alanında seramik, fayans ve klozet gibi ürünlerin toptan ve perakende satışını yapan Şenel, esnafı bir araya getirme hedefiyle Rüzgarlı İnşaat Malzemecileri Kooperatifini (RİM-KOOP) kurdu. Şenel, esnaf dayanışmasını güçlendirmek için önemli adımlar attı. Otopark sorunu gibi sıkıntıların çözümü için Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaptıklarını belirten Şenel, esnafın sorunlarının çözümü için çaba gösteriyor.

“100 DOLARLA BU İŞE BAŞLADIM”

Şenel, dekorasyon ve seramik sektörüne adım attığı ilk günden itibaren karşılaştığı zorlukları ve kadın girişimcilerin yaşadığı önyargılara karşı verdiği mücadeleyi anadolugazete.com.tr'ye anlattı. Şenel, “100 dolarla bu işe başladım ve o parayı öyle temkinli harcadım ki ikinci el sandalyeler ve koltuklarla mağazayı kurdum. Koluma dövmesini yaptırdım. O günlerde bankalar bile kadın esnafa kredi vermekte tereddüt ediyordu.” dedi.

21 yıl boyunca sabır ve azimle sektöründe kendine yer edinen Şenel’in ticari hayatı, babasının sanayideki oto yedek parça dükkânında başladı. Esnaflığa olan ilgisinin küçük yaşlarda ortaya çıktığını aktaran Şenel, bu hevesini yıllar içinde sektörde sağlam adımlarla büyüttü. Özlem Şenel, ailesinin kendisini doktor ya da öğretmen olarak görmek istemesine karşın, çocukluğundan beri esnaflık hayalinin peşinden gittiğini söyledi.

1.png

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KADIN OLMAK

Özlem Şenel, kadın olarak inşaat sektöründe yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi: “Kadın esnaf olmak ülkemizde zaten zor ama inşaat sektöründe bu durum daha da çetin bir hal alıyor. Seramik almak isteyen müşteriler ilk başta benimle görüşmek istemiyorlardı. Kadın olduğum için bana güvenmiyorlardı ve sürekli bana ‘Yetkili biriyle görüşebilir miyim?’ diye soruyorlardı. Pes etmedim ve sektörde kalıcı olmayı başardım.”

Şenel, bu kararlılığını “Hayatımda pes etmek yok. Düşersen bile kalkıp üzerine silkelenip devam edeceksin. Benim hayatımda hep esnaflık vardı, hayallerimin peşinden gittim ve bu süreçte asla vazgeçmedim.” sözleriyle ifade etti.

RÜZGARLI’DA BİRLİK VE BERABERLİK HAREKETİ: RİM-KOOP’UN KURULUŞU

Rüzgarlı esnafını bir araya getirme amacıyla Rüzgarlı İnşaat Malzemecileri Kooperatifi’ni (RİM-KOOP) kuran Şenel, bu süreci ve kooperatifin kuruluş amaçlarını şöyle anlattı: “Rüzgarlı’da herkes birbirine yabancı gibiydi. İnsanlar selam verip geçiyordu. Bu yüzden, esnafı bir araya getirmek için bir araya gelerek örgütleşmenin önemini fark ettim. İlk olarak 200 kişilik bir yemek planladık ancak 687 kişi katıldı. Demek ki, esnafın böyle bir oluşuma ihtiyacı varmış.”

Kooperatifin kurulmasında Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğinin büyük olduğunu belirten Şenel, özellikle Mansur Yavaş’a ve Ankara Bağımsız Milletvekili Adnan Beker’e teşekkür etti. Şenel, "Ankara Büyükşehir Belediyesi esnafa inanılmaz destek sağladı. Yıllardır ilk defa belediyenin sadece çöp toplamak ve yol yapmak dışında bir şey yaptığını gördük." dedi. Kooperatifin kuruluşundan itibaren iki ay gibi kısa bir sürede önemli gelişmeler kaydettiklerini belirten Şenel, Ankara Büyükşehir Belediyesinin destekleri ve Ankara Valiliğinin mobese kurulumu gibi çalışmalarıyla esnafın sorunlarını çözmeye yönelik adımlar atıldığını söyledi.

OTOPARK SORUNU VE ESNAFIN MÜCADELESİ

Rüzgarlı’nın en büyük sorunlarından biri olan otopark sıkıntısına da değinen Şenel, esnafın bu konuda yıllardır mağdur olduğunu belirterek, geçmişte bu sorunun mafya tarafından kontrol edildiğini, hatta bir esnafın mafya ile yaşanan bir gerginlik sonucunda hayatını kaybettiğini hatırlattı. “Esnaf otoparkı istiyoruz, mafya otoparkı istemiyoruz. Biz burada devletin varlığını hissetmek istiyoruz.” diyen Şenel, bu sorunun çözümü için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin devam ettiğini ve belirli sokakların yol kenarı otopark olarak düzenlenmesi için çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Şenel’in öncülüğünde kurulan kooperatif, aynı zamanda Rüzgarlı’da sosyal yardımlaşma projelerine de imza attı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülen bir projeyle, sosyal yardım alan vatandaşlara kooperatif üyesi esnaflar tarafından yüzde 5 indirim sağlanıyor.

"KADIN OLMAK HİÇBİR ZAMAN DEZAVANTAJ OLMADI"

Kadın olarak esnaf olmanın başta zorlayıcı olduğunu söyleyen Şenel, Rüzgarlı’da esnafın kendisini her zaman desteklediğini belirterek şunları kaydetti: "Buradaki herkes bana 'abla' der. Yaş ne olursa olsun, herkesin bana bu şekilde hitap etmesi bir saygı göstergesi. Esnaf arkadaşlarımızla yıllarca beraber hizmet ettik. Bu kooperatifi de bu anlayışla kurduk."

Kooperatif başkanı olarak herhangi bir maaş ya da huzur hakkı talep etmediğini belirten Şenel, "Bu işi tamamen gönüllü yapıyoruz. Benden sonra gelen başkanlar da aynı şekilde huzur hakkı almayacak. Tüzüğümüzü buna göre hazırladık" ifadelerini kullandı.

Rüzgarlı esnafının yıllardır büyük mücadeleler verdiğini hatırlatan Şenel, "Esnaflık zor, hele Rüzgarlı'da esnaf olmak daha da zor. Ama biz bu birlik ve beraberliği sürdüreceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Rüzgarlı’nın kalbinde 21 yılını geçiren Özlem Şenel’in liderliğinde kurulan RİM-KOOP, sadece ticaret değil, esnaf dayanışmasının da bir simgesi olarak büyümeye devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.