Ankara, terörle mücadele toplantısına ev sahipliği yapacak

Türkiye ve İsveç, terörle mücadele için yarın Ankara’da toplanacak.

Ankara, terörle mücadele toplantısına ev sahipliği yapacak
Yayınlanma:

Türkiye ile İsveç arasında terörizmle mücadelede iş birliğini güçlendirmek amacıyla düzenlenecek "Güvenlik Mekanizması" toplantısı, yarın Ankarada yapılacak. Toplantıya, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç'in Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard'ın başkanlık etmesi bekleniyor.

Bu toplantı, Türkiye ile İsveç arasında terörle mücadele konusunda gerçekleştirilen ilk resmi görüşme olarak tarihe geçecek. Toplantıda, özellikle PKK, PYD/YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele stratejileri ve iş birliği yöntemleri ele alınacak. Ayrıca, Bakan Fidan ve Bakan Stenergard’ın, ikili ilişkiler ve bölgesel ile küresel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunmaları öngörülüyor.

NATO VİLNİUS ZİRVESİ'NDE ALINAN KARAR

Bu toplantının temelleri, 2023 yılında düzenlenen NATO Vilnius Zirvesi'nde atıldı. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılımıyla gerçekleştirilen oturumda, iki ülke arasında bakanlar seviyesinde bir "Güvenlik Mekanizması" kurulması kararlaştırılmıştı.

İsveç'in, terörizmin tüm biçimleriyle mücadelesine dair 2022'de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı'ndaki taahhütlerini yerine getirmesi amacıyla bir yol haritası sunması da bekleniyor.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 100. YILINDA

Türkiye-İsveç ilişkileri, diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümüne girmesi nedeniyle özel bir önem taşıyor. 2023 yılı itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4,1 milyar dolara ulaşmışken, bu hedefin 5 milyar dolara çıkarılması planlanıyor. Ayrıca, İsveç'in NATO'ya üye olma sürecinde Türkiye ile savunma sanayii ve terörle mücadele alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. İsveç, Türkiye'ye uyguladığı savunma sanayii ambargosunu kaldırmıştı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.