Ankara, vergi reformunu masaya yatırdı

Ankara Bilim Üniversitesinin ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Vergi Reformu’ temasıyla düzenlediği ‘Vergi Mükelleflerinin Fırsat ve Riskleri Uluslararası Kongresi ve Ankara Forumu’ yapıldı. ATO Başkan Yardımcısı Aktay, vergi sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ankara, vergi reformunu masaya yatırdı
Yayınlanma:

Ankara Bilim Üniversitesinin ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Vergi Reformu’ teması ile düzenlediği ‘Vergi Mükelleflerinin Fırsat ve Riskleri Uluslararası Kongresi ve Ankara Forumu’ gerçekleştirildi. Kongreye katılan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, vergi sisteminde reforma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Vatandaşların gelir ve kazançlarına göre vergilendirilmesi çok önemli” dedi.

Kongre’nin açılışında, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran adına konuşma yapan ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Hukuk Fakültesi Dekanı Kadir Arıcı, Hukuk Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Ağar da birer konuşma yaptı.

vergiii.jpg

“REFORMA İHTİYAÇ VAR”

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, kamu hizmetlerinin kaynağını vergi gelirlerinin oluşturduğunu belirterek, vergi toplamadaki başarının ülke ekonomilerinde üretilen mal ve hizmetlerin düzeyini, üretim faktörlerinin gelir ve fiyatlarını doğrudan ve dolaylı olarak etkilediğini söyledi. Türkiye’deki vergi kanununun 1960’lı yıllarda çıkarıldığını ve üzerinde yapılan değişikliklerle güncellendiğini ifade eden Aktay, vergi sisteminde reforma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Aktay, “Mevzuatın eski olması ve toplanan vergilerdeki ağırlığın dolaylı vergilere kaymış olması, vergi reformu ihtiyacını ortaya koyuyor. Vatandaşların gelir ve kazançlarına göre vergilendirilmesi çok önemli” dedi.

vergireformu1.jpg

ENFLASYON MUHASEBESİ TALEBİ

Kongre kapsamında gerçekleştirilen Ankara Forumu’nda da konuşmacı olarak yer alan Aktay, kayıt dışılık ve vergi oranlarının yüksekliği konularına değinerek, vergi oranlarında dönem dönem yapılan değişikliklerle reel sektörün desteklenmeye çalışıldığını ifade etti. Tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkileyen enflasyon nedeniyle işletmelerin gerçekte elde etmedikleri gelirin vergisini ödemek durumunda kaldığını kaydeden Aktay, “Yüksek enflasyon nedeniyle oluşan fiktif (sanal-hayali) karlar, işletmelerimizin vergi yükünü artırırken sermayelerinin erimesine yol açıyor. Bu süreçte ‘enflasyon muhasebesi’ uygulanması talebini tekrarlamakta fayda var” dedi.

İşletmelerin farklı KDV oranları nedeniyle yaşadığı sorunlara da değinen Aktay, kredi kartıyla vergi ödemelerinde limitlerin artırılması gerektiğini belirtti. Aktay, “Vergi mevzuatı sadeleştirilmeli, ödeme yöntemleri geliştirilerek ödeme kolaylaştırılmalı ve kesinlikle af çıkartılmamalı ki vergi tahsilatı konusunda adalet sağlansın ve kamuoyunun vicdanı bu açıdan da rahat edebilsin” diye konuştu.

plaket.jpg

Forum’da Aktay’ın yanı sıra Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman, Ticaret Bakanlığı Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Havva Eksilmez, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesi Başkanı Kurtuluş Beyribey, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi Üyesi Süleyman Kaymakçı da konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmaların ardından ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay’a Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir tarafından teşekkür plaketi verildi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.