Ankara’da aynı metrekaredeki farklı daire fiyatları dudak uçuklattı

Ankara'da ev sahibi olmak isteyenler için merkez ilçeler olan Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle'deki aynı metrekareye sahip olan dairelerin fiyat farkları dudak uçuklatıyor.

Ankara’da aynı metrekaredeki farklı daire fiyatları dudak uçuklattı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki artış, pek çok vatandaşı ev sahibi olmaya yöneltti ancak, yüksek daire fiyatları ve kredi oranları, bu hedefi zorlaştırıyor. Dairelerin fiyatları; yaş, konum, kat ve büyüklük gibi faktörlere göre değişkenlik gösteriyor.

Konut sahibi olmayı zorlaştıran bir etken de kredi oranlarının yüksek olması. Konut kredi oranlarındaki yükseklik, ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. 10 yıllığına 1 milyon TL kredi çekmek isteyen bir vatandaş en düşük yüzde 3,02’lik faiz oranıyla 10 yıl boyunca aylık 31 bin 74 TL olarak toplam 3 milyon 748 bin 574 TL ödemesi gerekiyor. Gayrimenkul Değerlendirme Uzamanı Dr. Ahmet Büyükduman bir televizyona verdiği röportajda "Kredilerin adı var kendisi yok" diyerek bankaların kredi vermeye yanaşmadığını söyledi. Büyükduman, verilen kredilerin ise 'peşinat tamamlama' olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

"DAİRELERİN METREKARELERİ DÜŞTÜ"

Büyükduman, ayrıca konut alımlarında 2 milyon altı konutlarda bir hareketlilik bulunduğunu, 2 milyon üzeri konutlarda satışların düşük olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, son 2 yıl içinde üretilen konutların metrekarelerinde bir düşüş yaşandığını da belirten Büyükduman, “Üretilen konutların metrekareleri küçüldü. 2 sene önce imar edilen 110 metre kare daireler 100 metrekarelere düştü.” ifadelerini kullandı.

anadolugazete.com.tr olarak Ankara'da ev sahibi olmak isteyenler için Türkiye’de en çok ziyaret edilen online ilan sitesinin birinde daire fiyatlarını araştırdık. Ankara’nın merkez ilçelerinde 5-10 yaş arası, 1. katta, 3+1 oda sayısına sahip ve brüt 100-120 m² büyüklüğündeki dairelerin en yüksek ve en düşük fiyatlarını derledik. Ankara'nın merkez ilçeleri olan Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle’de en yüksek ve en düşük daire fiyatlarını karşılaştırdık.

İşte, merkez ilçelere göre en düşük ve en yüksek daire fiyatları:

ALTINDAĞ

Ankara'nın merkez ilçesi Altındağ’da Yeşilöz Baraj Mahallesi'nde 1. katta brüt 115 metrekare olan 5-10 yaş arası 3+1 dairenin en düşük fiyatı 1 milyon 579 bin TL olarak görülüyor. Altındağ’a bağlı Aydınlıkevler Mahallesi’nde 120 metrekare 3+1 dairenin en yüksek fiyatı ise 4 milyon 350 bin TL olarak yer alıyor.

ÇANKAYA

Merkez ilçelerinden biri olan Çankaya Ankara’nın gözde ilçelerinden biri. Çankaya’da ev sahibi olmak isteyenlerin 1 milyon üzeri bir bütçeyi gözden çıkarması gerekiyor.

Çankaya’da daire sahibi olmak isteyen biri, brüt 5-10 yaş aralığında 120 metrekare 3+1 daire için 2 milyon 600 bin TL’yi hazır etmesi gerekiyor. En yüksek fiyatlı daire ise Çankaya’nın en gözde mekânlarından biri olan Bahçelievler’de bulunuyor. Brüt 120 metrekare 3+1 dairenin fiyatı 8 milyon 500 bin TL.

ETİMESGUT

Ankara’nın merkez ilçelerinden biri olan Etimesgut’ta en düşük daire fiyatı ise 1 milyon TL üzerinde seyrediyor. Etimesgut’un Elvanket Mahallesi'nde 3+1, 120 metrekare olan bir dairenin en düşük fiyatı 1 milyon 890 bin TL, Eryaman Mahallesinde ise 3+1 oda sayılı, brüt 111 metrekare dairenin fiyatı 2 milyon 725 bin TL’yi buluyor.

Etimesgut’ta daireler için yaş sınırını kaldırdığımızda Eryaman Mahallesinde daire fiyatları 10 milyonu buluyor. 111 metrekare dairenin en yüksek fiyatı 9 milyon 350 bin TL.

GÖLBAŞI

Hem doğal güzellikleri hem de huzurlu yaşam alanlarıyla öne çıkan, Mogan ve Eymir gölleriyle çevrili olan Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Başkent'in yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenler için ideal bir kaçış noktası olarak biliniyor. Peki, Gölbaşı’nda konut fiyatları nasıl şekilleniyor? Ankara Gölbaşı’nda bu kategoride daire bulunamadı. Ancak yaş sınırını kaldırdığımızda 120 metrekare 3+1 dairenin en düşük fiyatı 2 milyon 490 bin TL olarak görülüyor. Yine aynı büyüklükteki bir dairenin en yüksek fiyatı ise 3 milyon 800 bin TL’ye satılıyor.

KEÇİÖREN

Ankara'nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Keçiören, Başkent'in kuzeyinde yer alıyor ve geniş bir alanı kapsıyor. Tarihi yapılar, parklar ve doğal güzelliklerle dolu olan Keçiören’de daireler 1 milyon 500 bin TL üzerinde seyrediyor. 120 metrekare 3+1, 5-10 yaş aralığındaki bir dairenin en düşük fiyatı, 1 milyon 670 bin TL’ye alıcı bekliyor. Keçiören’de iyi bir daire sahibi olmak isteyen bir vatandaş aynı metrekare bir daire için 3 milyon 825 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

MAMAK

Ankara'nın doğusunda yer alan ve hızla gelişen altyapısı ve zengin kültürel yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Mamak, son yıllarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile modern bir görünüme kavuşuyor. Geçmiş yıllarda Ankara’da gecekondu yapılaşmasın en yoğun görüldüğü Mamak’ta daire sahibi olmak isteyen Ankaralılar, 1 milyon üzerinde bir bütçe hazır etmesi gerekiyor. Mamak’ta 5-10 yaş aralığında 120 metrekare 3+1 daire için en düşük 1 milyon 370 bin TL, yine aynı büyüklükteki bir daire için 3 milyon 350 bin TL isteniyor.

PURSAKLAR

Ankara'nın kuzeyinde yer alan Pursaklar, son yıllarda hızla gelişen ve modernleşen ilçelerden biri olarak biliniyor. Ulaşım açısından da avantajlı bir konumda olan Pursaklar, Ankara’nın diğer bölgelerine kolay erişim imkânı sunuyor. Şehir merkezine yakın olmasının yanı sıra, sakin ve huzurlu bir yaşam sunan Pursaklar, özellikle konut projeleriyle dikkat çekiyor. Pursaklar’da 3+1 oda sayılı, 115 metrekare büyüklüğünde 1. katta, 5-10 yaş aralığında daire sahibi olmak isteyen bir vatandaş en düşük 2 milyon 150 bin TL ödemesi gerekiyor. Yine aynı katta 115 metrekare 3+1 bir daire sahibi olmak isteyen en yüksek 3 milyon 100 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

SİNCAN

Ankara'nın batısında yer alan Sincan, hızla gelişen sanayi bölgeleri ve geniş park alanlarıyla dikkat çeken hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşım açısından avantajlı bir ilçe olarak gösteriliyor. Sincan’da 1. katta 110 metrekare büyüklüğünde 5-10 yaş aralığında bir daire sahibi olmak için 1 milyon 950 bin TL, yine aynı katta ve 115 metrekare bir daire için en yüksek 3 milyon 500 bin TL gerekiyor.

YENİMAHALLE

Ankara'nın köklü semtlerinden biri olan Yenimahalle, metro ulaşımı ve geniş yeşil alanlarıyla hem merkezi hem de huzurlu bir yaşam sunan bir ilçe olarak biliniyor. Peki, huzuru satın alabilmek için ne kadar gerekiyor? 120 metrekare 5-10 yaş aralığındaki 3+1 bir daire en düşük 2 milyon 200 bin TL’ye satılırken, 120 metrekare bir dairenin en yüksek fiyatı ise 3 milyon 800 bin TL olarak görülüyor.

SONUÇ

Haberimizde yaptığımız araştırma farklı ilçelerde aynı metrekareye, 3+1 oda sayısına sahip 1. katta bulunan dairelerin fiyatları baz alındı. Bu doğrultuda Ankara’da oturabilecek normal bir daire almak isteyen vatandaşın en düşük 1 buçuk milyon TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.