Ankara’da Balkan rüzgârı
Ankara’da Başkent Kültür Yolu Festivali rüzgârı esmeye devam ediyor. Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliği yaptığı ‘Gönül Coğrafyamız Balkanlar’ etkinliğinde yöresel kıyafetlerle geleneksel oyunlar ve özel tatlar katılımcılarla buluştu.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
(Fotoğraflar: Sümer Taşkıran)
Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Balkan Ülkeleri Kültürel Araştırmalar ve Eğitim Vakfı (BALKAN VAKFI) ‘Gönül Coğrafyamız Balkanlar’ temalı etkinlik düzenledi.
Etkinliğe; Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Balkan Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa, 28. Dönem AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, 26. Dönem MHP Aydın Milletvekili Deniz Depoylu, Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, anadolugazete.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Balkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Kuruşa, Türkiye’nin sadece sınırları ile kalan bir medeniyet olmadığını belirterek, “Rumeli ve Balkan kültürü büyüklerimizin bize bıraktığı mirastır. Biz bize bırakına mirasa sahip çıkmalıyız” dedi.
“BALKANLAR BİZİM GÖNÜL COĞRAFYAMIZ”
ATO Başkanı Gürsel Baran da ülkemiz için Balkanların çok önemli bir konumda olduğunu söyledi. Baran, “Balkanlar bizim gerçekten gönül coğrafyamız. Bugün ülkemizde olduğu kadar o coğrafyada yaşayan kardeşlerimiz var. Balkanlarla tarihi bağlarımız, kültür bağlarımız o kadar derin ki, yüreğimize öyle işlemiş ki, gönül coğrafyası tanımı tam yerine oturuyor.” dedi.
Başkent Kültür Yolu Festivali’nin 16 Eylül’de başladığını ve 1 Ekim’e kadar devam edeceğini anımsatan Baran, “Başkentliler konserler, sergiler, kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşacak, şehrimiz festival ile renklenirken, ticaretimiz de canlanacak” diye belirtti.
Baran, Türkiye’nin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, şöyle konuştu:
“Farklı kültürlerin harmanlandığı bir coğrafyadayız. Balkanlardan göç eden kardeşlerimiz de kültürümüzün en güzel mirasını oluşturuyor. Bugün ülkemizde milyonlarca Balkan kökenli vatandaşımız yaşıyor. Balkanların dört bir yanından göçle gelen kardeşlerimiz türküleriyle, yemekleriyle, gelenek ve görenekleriyle kültürümüzü zenginleştiriyor. Çalışarak, üreterek, ülkemizin gelişmesine ilerlemesine katkı sunuyor. Balkan ülkeleri ile aramızdaki kültürel ve ticari bağların kurulmasında köprü vazifesi üstleniyor. Balkanlı göçmen kardeşlerimizle ülkemizde huzur, sevgi, kardeşlik iklimi içinde yaşarken; bizim için Evlad-ı Fatihan olan toprakları da kıymetli bir emanet gibi koruyor, gözetiyoruz.”
AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ise bir göçmen çocuğu olduğunu ifade ederek yaşadığı anılardan bahsetti. Etkinliğin tam bir Ankara ve Balkan buluşmasına sahne olduğunu belirten Yıldız, Gordion ile Arslanhane Camii’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmaların ardından davetliler Balkan yemeklerinin tadına bakma fırsatı buldu. Ayrıca balkan halkoyunlarıyla gece renklendi. Balkan göçmeni Özge Ünal’ın sesinden türküler de davetliler tarafından alkış aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.