Ankara’da bir ilk! Ankara’nın çalışmaları bu karikatürde…

Ankara'nın tarihi karikatür serüveni ortaya çıktı. Projenin sahibi İbrahim Keleş, anadolugazete.com.tr'ye konuştu.

Ankara’da bir ilk! Ankara’nın çalışmaları bu karikatürde…
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Başkent Ankara'nın renkli hikayesi gün yüzüne çıktı. 1987 yılında grafik stüdyosunu kuran İbrahim Keleş'in, şehrin dönüşümünü ve renkli iş birliğini içeren öyküsü Ankara'nın şehir hikayeleri arasında yerini aldı.

İbrahim Keleş, Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından BEL-YA A.Ş.'de tanıtımdan sorumlu genel müdür yardımcısı görevine geldi. Keleş göreve geldikten sonra, Ankara'nın tarihinde yer bulacak kuş bakışı 'Ankara kent görünümü' çizimine başladı.

Altyapı projelerinin yoğun olduğu bir dönemde çizimine başlanan karikatür, İstanbul’da ulusal basının temsilcileriyle gerçekleşen ABB’nin ikinci yıl çalışmaları bilgilendirme toplantısında da basılı olarak kullanıldı.

Ankara için önemli bir eser niteliğinde olan karikatürün hikayesini başrollerden olan İbrahim Keleş anadolugazete.com.tr'ye anlattı...

“1994’E KADAR KEYİFLE ÇALIŞTIK”

19887 yılında kendi grafik stüdyosunu kuran ve 89 yerel seçimlerinde Çankaya İlçesinde belediye başkan aday adayının seçim kampanyasını yürüten İbrahim Keleş, “Murat Karayalçın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan aday adayıydı. Biz de Çankaya ilçesinde başarılı bir ön seçim kampanyası ilerlettiğimizden dolayı Murat Bey tanışmak istedi. Ön seçimi kazanması halinde seçim kampanyası süresince bizimle çalışmak istediğini ifade etti. Murat Bey ABB Başkanı seçildi. Ben askere gittim. Askerlik dönüşü BEL-YA A.Ş.’de tanıtımdan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak işe başladım. 94 yılına kadar keyifli ve yorucu bir süreç geçirdik.” diye konuştu.

ankara-karikaturu.jpg

“HEM DUYURMAK HEM DE BİLGİLENDİRMEK İÇİN YAPILDI”

Sözlerini sürdüren Keleş, “Bahsettiğim yıllarda Ankara için çok önemli altyapı projeleri eş zamanlı başlatıldı ve Ankara büyük bir şantiye alanına dönüştü.” dedi ve “Murat Bey bu projeleri hemşehrilerine hem duyurmak hem de bilgilendirmek amacıyla görsel hazırlamamı istedi. Ankara kent görünümünü kuş bakışı hayal ettim ve gerçekleştirilen altyapı projelerini böyle bir çalışma üzerinde göstermek istedim. Ancak Murat Bey ile fikrimi paylaştığımda tam kendimi ifade edememiş olacağım ki ikna edemedim. Buna rağmen o karikatürü yapmayı kafama koydum. İstanbul’da öğrencilik yıllarından arkadaşım Grafik Tasarımcı ve Karikatürist Cemil Cahit’e fikrimi söyledim. Ankara’yı hiç görmediğini ve kendisi için zorlayıcı olacağını söyledi. Arkadaşımı ikna ederek işe başladık. Ankara ile ilgili görsellerden ne bulduysam haftanın 3 günü İstanbul’da Cemil’e tarif ederek Ankara’yı çizdirdim. Çizimin siyah beyazı çinilemesi bitti ve renklendirme kısmını birlikte tamamladık.” şeklinde açıkladı.

kavaklidere.jpg

“ÇOK BEĞENDİ”

İbrahim Keleş sözlerini şu sözlerle noktaladı: “O yıllarda kentlerin havadan çekilmiş fotolarını bulmak neredeyse imkansıza yakındı. Ankara için arşivimizi oluşturduk. Kent planı turistik Ankara haritasında vardı. Perspektif deformasyonlarla karikatür sanatının olanaklarını kullanarak ortaya bir çalışma çıkarttık. Çalışmanın içerisine mizahi unsurlar eklenince daha sempatik oldu. Baskıya girmeden önceki son aşamayı Murat Bey’e gösterdiğimde çok beğendi. Yaptığımız çalışmayı İstanbul’da ulusal basının temsilcileriyle yapacağı ABB’nin ikinci yıl çalışmaları bilgilendirme toplantısında basılı olarak kullandı.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.