Ankara'da çevre ve iklim değişikliği çalışmaları yeterli mi?

TEMA Vakfı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi İklim ve Çevre Komisyonu üyesi Birsen Gülcan, 32 yıllık coğrafya öğretmenliği meslek hayatı boyunca edindiği deneyimlerle çevre ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Ankara'da çevre ve iklim değişikliği çalışmaları yeterli mi?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Kyoto Protokolü'nün gündemde olduğu dönemde küresel ısınma ve iklim değişiklikleri konularıyla daha yakından ilgilenmeye başlayan Birsen Gülcan, öğrencilerine bu konularda neler yapabileceğini anlatmaya ve çevre bilinci oluşturmaya başladı.

Çevresinde farkındalık yaratmaya ve karbon ayak izini azaltmanın gerekliliğini anlatmaya devam ettiğini belirten Gülcan, bu bağlamda TEMA Vakfı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi İklim ve Çevre Komisyonu'na üye olarak daha geniş çaplı projeler içinde yer alarak, geniş kitlelere ulaştıklarını ifade etti.

"TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKİLMELİ"

Başkent Ankara'da iklim değişikliği ve çevre adına yürütülen çalışmaları değerlendiren Gülcan, "Ankara'da yeşil alanların ve parkların artırılması, çöplerin fazla bekletilmeden imha edilmesi, atık su arıtma tesislerinin birkaç yerde faaliyette olması; plastik, cam ve tekstil ürünlerinin geri dönüşüme kazandırılması güzel gelişmelerdir. Ancak bunların yeterli olmadığı kanısındayım. Bazı ilçelerde geri dönüşüm konteyneri hiç yok, bunlar temin edilmeli. Çok geniş kapsamlı ağaçlandırma (yeni ormanlar oluşturma) yapılmalı. Çöplerden gaz üretme yöntemine gidilmeli. Binalardaki sebze, meyve yıkama durulama sularının yeniden kullanıma kazandıracak sistemler oluşturulmalı. Televizyon kanallarında sık sık bu konular anlatılmalı, tehlikelere dikkat çekilmeli." diye konuştu.

"ÇEVRE VE İKLİM DERSLERİ MÜFREDATA DAHİL EDİLMELİ"

Gülcan, üniversitelerle iş birliği yaparak güneş ve rüzgar enerjisi kullanımı ile su tasarrufu konularında projeler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişim kurarak okullarda çevre ve iklim derslerinin müfredata dahil edilmesi için ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı.

İklim değişikliği ile mücadele için toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesi gerektiğini belirten Gülcan, "Çevre ve iklim konularında bilinçli bir gelecek için çalışmalıyız. Ankara'da yapılan ve yapılması gereken çalışmaların geniş kitlelere ulaşarak daha etkin sonuçlar doğurmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.