Ankara’da kira krizi: Fiyatlar uçtu, konut bulmak zorlaşıyor

Ankara'da kira fiyatları son yıllarda hızla artıyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, göç dalgaları, pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle başkentte kira piyasasının ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Alt gelir grupları konut bulmakta zorlanırken, popüler bölgelerde kiralar zirveye ulaştı. Akçam, çözüm için konut üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

Ankara’da kira krizi: Fiyatlar uçtu, konut bulmak zorlaşıyor
Yayınlanma:

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, başkentteki kira fiyatlarının son dönemde yaşadığı artışı ve bu artışın arkasındaki nedenleri değerlendirdi. Akçam, pandemi, deprem, göç dalgaları ve ekonomik faktörlerin bir araya gelmesiyle Ankara’da kira piyasasının ciddi bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

GÖÇLE ARTAN TALEP KİRALARI UÇURDU

Başkan Hakan Akçam, 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Ankara’ya yoğun bir göç dalgası yaşandığını belirtti. Bu göçün sadece İstanbul’dan değil, Türkiye’nin pek çok şehrinden olduğunu vurgulayan Akçam, şunları söyledi:

“2023 yılında yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından olası İstanbul depremi bir kez daha gündeme gelince Ankara o günden bu yana büyük oranda göç almaya başladı. Sadece İstanbul’dan değil, Türkiye’nin bütün şehirlerinden Ankara göç almaya devam ediyor, bunu Ankara’nın artan trafik yoğunluğundan da anlamak mümkün. Göç alan bir şehir oraya talep olduğu anlamına gelir ve bu da ilk etapta kira ve konut fiyatlarının yükselmesini de beraberinde getirir. Bundan dolayı Ankara son yıllarda kira fiyatlarının en çok arttığı şehirlerden biri. Ortalama kira fiyatı 15 bin civarında.”
Akçam, zaten sınırlı olan kiralık konut arzının artan talep karşısında yetersiz kaldığını, bu durumun kira fiyatlarının yükselmesini hızlandırdığını belirtti.

hakan-akcam.jpg

PANDEMİ, DEPREM VE EKONOMİK FAKTÖRLER DENGELERİ NASIL ETKİLEDİ?

Ankara’daki kira artışlarının yalnızca 2024 yılına özgü bir durum olmadığını ifade eden Akçam, sürecin pandemiyle başladığını belirtti. “Kira artışını sadece 2024 için değerlendirmekten ziyade pandeminin başladığı yılla birlikte değerlendirmek gerekiyor. Pandemi ile global anlamda konut sorunu yaşanmaya başladı, çünkü tüm dünyada bir süre her anlamda üretim durdu ve bu da ilk olarak barınma sorununun ortaya çıkmasına neden oldu. Sonrasında Türkiye’de yaşanan büyük deprem ve enflasyonun yükseliş göstermesi bütün dengeleri bozdu. Dediğim gibi ilk etapta da konut sorununa yansıdı.” dedi.

ALT GELİR GRUPLARI İÇİN KONUT BULMAK ZORLAŞIYOR

Başkentteki kira piyasasından en çok etkilenen kesimin alt gelir grupları olduğunu belirten Hakan Akçam, bu durumun sosyal bir sorun haline geldiğini söyledi. “Ankara’da alt gelir grubuna mensup vatandaşlar için bütçelerine uygun kiralık konut bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Özellikle Altındağ, Mamak ve Keçiören gibi bölgelerde dahi kira fiyatları bu grupların ödeyebileceği seviyelerin üzerine çıktı” dedi.

2025’TE FİYATLARDA STABİLİZASYON BEKLENTİSİ

Kira fiyatlarının gelecekte nasıl bir seyir izleyeceği sorusuna yanıt veren Akçam, yeni yılda fiyatların dünya ve Türkiye’deki ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olduğunu belirtti. “2024 yılı için kesin bir değerlendirme yapmak zor, çünkü dünya sürekli değişiyor ve her an sürprizlere açık ancak 2025 yılında fiyatların bir süre stabil düzeyde ilerleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

konut.jpg

KİRA ARTIŞINA YENİ YÖNTEMLER: ALTIN ENDEKSLİ KİRALAR

Son dönemde ev sahiplerinin kira artışı taleplerinde yeni yöntemler geliştirdiğini belirten Akçam, “Bazı ev sahipleri, kira artışlarını gram altın fiyatına endeksli hale getirdi. Örneğin bir ev sahibi, altın bir yıl içerisinde ne kadar artış göstermişse kira artışını da buna göre belirlediğini kiracısına ilan etti. Bu ve benzeri uygulamalarla artık sıkça karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

ANKARA’NIN EN YÜKSEK KİRALI BÖLGELERİ

Ankara’da kiraların en yüksek olduğu bölgelerle ilgili bilgi veren Akçam, “Popüler bölgeler her zaman yüksek kira fiyatlarıyla öne çıkıyor. Alacaatlı, İncek ve Bağlıca gibi semtler, son dönemde oldukça popüler hale geldi ve bu da kira fiyatlarını artırdı.” dedi.

KİRA ARTIŞINI DURDURMAK İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Devletin kira artışlarını dengelemek için aldığı yüzde 25 zam sınırı uygulamasını hatırlatan Akçam, bu düzenlemenin Temmuz ayında sona erdiğini belirtti. Kira artışlarının durdurulması için daha köklü çözümler gerektiğini ifade eden Akçam, “Kira artışını yavaşlatmanın yolu kiralık konuta olan talebi azaltmaktan geçiyor. Bunun için de konut üretimi artırılmalı ve özellikle alt gelir gruplarının konut alımını kolaylaştıracak projeler geliştirilmelidir” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.