Ankara’da milli ve manevi sırların mekânı: Tacettin Sultan Dergâhı

Ankara’da kültür, tarih ve inanç turizminin en önemli yerlerinden biri olan Hamamönü, tarihi yapısının yanında çehresinde bulundurduğu birçok camii ve eserle de ziyaretçilerini karşılıyor.

Ankara’da milli ve manevi sırların mekânı: Tacettin Sultan Dergâhı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN

O tarihi eserlerden biri de Taceddin Sultan Camii ve Dergahı. Ankara'nın Altındağ ilçesinin Hamamönü Semtindeki Sümer Mahallesi Taçlı Sokak'ta bulunan Taceddin Sultan Camii, Tacettin Sultan Dergâhı’nın bitişiğine inşa edilmiş bir camii. Ankara’da XVII. yüzyılda Şeyh Tâceddinzâde Mustafa Efendi tarafından yaptırılan bu dergah ve çevresi her gün binlerce insanın ziyaret ettiği Hamamönü’nün en işlek yerlerinden biri. Dergah ve Camii bulunması dışında burası aynı zamanda Mehmet Akif Ersoy Evi’nin de bulunduğu yer.

MEHMET AKİF ERSOY EVİ

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan, Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün sınırları içinde yer alır. Mehmet Akif Ersoy Evi, Hamamönü'nde Sümer Mahallesi'nde devam eden yenileme çalışmaları sebebiyle bir süredir ziyarete kapalı durumda.

İstiklal Marşı'nın ve birçok eserin yazıldığı yer olan Mehmet Akif Ersoy Evi dışında birçok değerli ismin naaşlarının da bulunduğu Taceddin Sultan Camii veDergahını daha yakından tanıyalım.

turbe-ic.jpg

Fotoğraf: Yasin Şahin

TACEDDİNZADE MUSTAFA EFENDİ KİMDİR?

Ankara’da Hamamönü mevkiinde inşa edilen dergâhın kurucusu Tâceddinzâde Mustafa Efendi hakkında kaynaklarda çok fazla bilgi mevcut değil. Aslen Ankaralı bir ailenin çocuğu olduğu söylenen Mustafa Efendi’nin ailesinin Bursa’ya gidip daha sonra tekrar Ankara’ya döndüğü rivayet edilir. Adı ve Ankaralı olduğuna dair bu rivayet onun, Bursa Kaplıca Medresesi müderrisi iken 1601 yılında Ankara’ya müftü tayin edilen ve 1609 yılında Ankara’da vefat eden Tezkireci Tâceddin Efendi’nin oğlu olabileceğini düşündürmektedir.

Ailesinin ayrıca Niksar-Samsun yöresinde beylik kuran Tâceddinoğulları ile ilgisinin bulunması da ihtimal dahilindedir. Tâceddinzâde Mustafa Efendi adına ilk defa, 1075’te (1664) Ankara’da düzenlenen Aslanağa bin Muslu Vakfiyesi’nin şahitler listesinin başında rastlanmaktadır. Tâceddinzâde’nin dergâhla birlikte bir de cami yaptırdığı anlaşılmaktadır. Bu bilgiden hareketle Tâceddin Camii ve Dergâhı’nın XVII. yüzyılın ortalarında faaliyete başladığı söylenebilir.

Oldukça geç tarihli bu kayıtlar Tâceddinzâde’nin, Aziz Mahmud Hüdâyî’nin halifesi, dolayısıyla Celvetî şeyhi olduğuna dair Ankara halkı arasındaki rivayetle örtüşmekteyse de Aziz Mahmud Hüdâyî’nin bilinen halifeleri içinde böyle bir isme tesadüf edilmemektedir. Fakat Aziz Mahmud Hüdâyî’nin Bursa’dan İstanbul’a gelip 1584 yılında Küçük Ayasofya Tekkesi’nde şeyhlik yaptığı ve burada 1628 yılında vefat ettiği bilindiğinden Tâceddinzâde Mustafa Efendi’nin gençlik yıllarında ona yetişmesi ve kendisinden icâzet almış olması kuvvetle muhtemeldir. Esasen halk arasındaki yaygın inanç da onun bir Celvetî şeyhi olduğu yönündedir.

23.jpg

MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN VASİYET ETTİĞİ YER: TACEDDİN DERGAHI

Muhsin Yazıcıoğlu, eski milletvekili ve Büyük Birlik Partisinin kurucu genel başkanıdır. 25 Mart 2009 tarihinde yaşanan helikopter kazasında Kahramanmaraş'ta hayatını kaybeden Muhsin Yazcıoğlu Taceddin Dergahına gömülmeyi vasiyet etmişti.

Muhsin Yazıcıoğlu, hayattayken ölümü halinde Taceddin Dergahı'na gömülmesini, eğer orası olmazsa Hacı Bayram Camii haziresine, orası da olmazsa Yazıcıoğlu Camii'ne defnedilmesini istemişti ve o vasiyeti gerçekleştirildi.

pakdil-ic.jpg

Fotoğraf: Yasin Şahin

Edebiyatta Yedi Güzel Adam olarak bilinen gurubun ağabeylerinden biri olan fikir ve düşünce adamı Kudüs Şairi Nuri Pakdil 2019 yılında hayatını kaybetmişti. Kendisini devrimci bir Müslüman olarak tanımlayan Pakdil, 85 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuş ve yine buraya Taceddin Dergahı’na defnedilmişti. Nuri Pakdil’in dışında Ozan ve Şair Yusuf Polatoğlu ve Yaşar Kaptan’ın da mezarları burada bulunmaktadır.

Ziyarete gelen insanların camii ve dergah dışında bu isimlerin naaşlarını da ziyaret ettiği Hamamönü, Sümer Mahallesinde bir süredir devam eden yenileme çalışmaları sebebiyle Mehmet Akif Ersoy Evi ziyarete kapalı durumda.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum