Ankara’da okuyan lise öğrencisi Simay Yüksel, yapay zeka ile Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının erken teşhisini hedefliyor
TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi'nde okuyan 17 yaşındaki Simay Yüksel, nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisi için geliştirdiği yapay zeka modeliyle dikkat çekiyor.
Yaptığı çalışmayla Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan resmi patent numarası alan Yüksel, Türkiye'de 18 yaş altında patent numarası almaya hak kazanan ender öğrencilerden biri oldu.
Nörodejeneratif hastalıkların teşhisinde kullanılmak üzere geliştirdiği 'Epigenetik Tabanlı Bir Yapay Zeka Modeli' ile Simay Yüksel, Türkiye'de genç yaşta patent alan nadir isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu başarılı çalışmasıyla uluslararası platformlarda da dikkat çeken Yüksel, ailesinin, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının gururu haline geldi.
Simay Yüksel'in geliştirdiği model, Alzheimer, Parkinson, ALS, Huntington ve Frontotemporal Demans gibi nörodejeneratif hastalıkların risk analizine ve erken teşhisine imkan veriyor. Model, hastalıklara yatkınlığı ve risk oranlarını belirleyerek erken müdahale imkanı sağlıyor.
Yapay zeka ile erken teşhis konusunda çalışmalara başlamadan önce Yüksel, okul arkadaşlarıyla birlikte 2023 yazında projelerine odaklandı. Modelin detayları hakkında konuşan Yüksel, kişilerden alınan tükürük ve kan örneklerinin geliştirdikleri makineye yüklendiğini ve yapay zeka sistemiyle hastalıklar için geçerli olan belirteçlerin analiz edildiğini açıkladı.
Simay Yüksel, bilim dünyasındaki rol modeli olarak Prof. Dr. Aziz Sancar'ı gösteriyor ve onun disiplini ve adanmışlığını ilham kaynağı olarak nitelendiriyor. Genç bilim insanı, gelecek hedeflerinin bilime ve insanlığa katkı sağlamak olduğunu belirtiyor ve laboratuvar çalışmaları ile girişimcilik alanlarında araştırma yapmayı ve projeler geliştirmeyi hedefliyor. Yurt dışında eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönerek ülkesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Kaynak:Bülten
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.