Ankara'da yaz ayları 'kira' artışı ile geçecek!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yaz aylarıyla birlikte öğrenci ve memur hareketliliğinin kira fiyatlarında önemli artışlara neden olacağını ifade etti. Akçam, kira artış oranlarındaki belirsizlik ve artan davalara da dikkat çekti.

Ankara'da yaz ayları 'kira' artışı ile geçecek!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yaz döneminde kira fiyatlarının artmasının artık Türkiye’de bir gelenek haline geldiğini, memur ve öğrenci şehri olan Ankara'nın ise bu durumdan daha çok etkilendiğini belirtti.

Son iki yıldır kira artış oranında yüzde 25 sınırı bulunduğunu hatırlatan Akçam, bu kurala her ev sahibinin uymadığını ve birçok ev sahibi ile kiracının davalık olduğunu belirtti. Bu durumun kira artış oranlarını tahmin etmeyi zorlaştırdığını ifade eden Akçam, "Bu konuyla ilgili birçok istatistik ortaya çıkarıyor. Örneğin; Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'a göre Türkiye, Avrupa'da ev kiralarının en çok arttığı ülkelerden biri oldu. Türkiye'de konut kiraları geçen yıla göre yüzde 256 arttı." dedi.

ANKARA'DA KİRA FİYATLARI

Ankara’nın kira fiyatları hakkında konuşan Akçam, her ilçenin kendi dinamikleri olduğundan dolayı kira oranlarının farklılık gösterdiğini belirtti. Mamak’ta ortalama bir kiralık dairenin fiyatı 12 bin ila 15 bin TL arasında değiştiğini belirten Akçam, Çankaya’nın Oran Mahallesi’nde 3+1 dairenin kirasının 20 bin TL’den başladığını söyledi.

untitled-1-001.jpg

KİRACI VE EV SAHİPLERİ MAHKEME SALONLARINI DOLDURDU

Son iki yılda ev sahipleri ile kiracıların sık sık mahkemelik olduğuna dikkat çeken Akçam, bu davaların fazla olması nedeniyle ev sahibi-kiracı davalarının arabuluculara verilerek yargının yükünün azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

Türkiye genelinde 2023 yılının ilk altı ayında 47 bin kira tahliye davası açıldığını, yaklaşık 100 bin kira tespit davası açıldığını ifade eden Akçam, "Arabuluculuğun zorunlu olması ile de Bakanlığın açıklamalarına göre kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda 50 bin 89 dosya açıldığı, bu dosyalardan 19 bin 513’ünde müzakere süreci tamamlandığı ifade ediliyor. Kiradaki zam sınırının kalkması ile de bu sayının artacağını düşünüyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.