Ankara’nın en yüksek katlı camisi görenleri hayrete düşürüyor

Ankara Keçiören’e bağlı Esertepe Yeni Camii, 11 yılda tamamlandı ve dikkat çeken mimarisi gündemdeki yerini koruyor. Cami ile ilgili çok sayıda efsane anlatılıyor ama 11 yıllık hikâyenin aslı bakın neymiş…

Ankara’nın en yüksek katlı camisi görenleri hayrete düşürüyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ÖMERCAN ÖZMEN

Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı Esertepe Mahallesi’ndeki Ahmet Şefik Kolaylı Caddesi ile Refik Saydam Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan Esertepe Yeni Camii’nin inşaatı 2011 yılında başladı. Kot farkı nedeniyle caminin bir tarafı 6 kat görünürken, diğer tarafı ise 2 kat olarak görülüyor. Bunun üzerine birçok kez “Apartman üzerine cami yapıldı.” eleştirileri dillendirildi. anadolugazete.com.tr kafa karışıklığına neden olan caminin hikâyesini araştırdı.

camii3-001.jpg

KUR’AN KURSU OLARAK BAŞALDI CAMİ OLARAK BİTTİ

İlginç mimarisi ile benzerlerinden ayrılan caminin inşaatı yatılı Kur’an kursu olarak başladı fakat süreç içerisinde hem cami hem de Kur’an kursu olarak tamamlandı. Dernek yetkilileri “Apartman üstüne cami yapıldı'' eleştirileri haksızdı... Buranın arazisi Milli Emlak’taydı. Milli Emlak, ''Eskiden küçük bir cami vardı onun yerine yapıldı.” diyerek eleştirilere cevap verdi. 2011’de temeli atılarak 6 kattan oluşan cami yerleşkesinde 5 kot üzerine inşa edilen projenin zemin ve birinci katı cami; 1, 2, 3, 4 ve 5. kotları ise Kur’an kursu ve müştemilat olarak planlandı.

MAHALLE SAKİNLERİ MEMNUN

2011’de temeli atılan ve 2022’de tamamlanarak ibadete açılan cami, mahalle sakinlerini de mutlu etti. Yıllarca ‘Bitmeyen cami’ olarak dillere düşen cami projesi tamamlanınca mahalleli de rahatladı. Mahallenin engebeli olması nedeniyle diğer camilere gidemeyen vatandaşlar için caminin bu alanda olması birçok kişinin camide ibadet etmesini kolaylaştırıyor. İçerisinde bayan mescidi, din görevlileri lojmanı, ana cami, şadırvan, asansör ve (kiralık) depolar olmak üzere birçok alanda hizmet veriyor.

camii2.jpg

TALİPLİSİ ÇOK OLDU

Çok katlı yapısı ile dikkat çeken caminin taliplisi de bir hayli fazla oldu. Özellikle bölgedeki cemaat grupları cami müştemilatını kullanmak için bir hayli girişimde bulundu ama cami derneği buna direndi. Maddi zorluklardan dolayı yapımı uzun süren caminin hâlâ 1 milyon TL borcu var. Tamamen hayırseverlerin desteği ile yapılan camide 22 Haziran 2022’den beri ibadet yapılıyor.

BELEDİYEYE YER DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ OLUMLU KARŞILANMADI

Mevcut caminin yanında yer alan Şehit Piyade Çavuş İbrahim Bektaş Parkı ile Esertepe Yeni Camii’nin parsel değişikliği talebi o dönem belediyeden kabul görmedi. Bu talebin gerekçesi olarak da şu ifade ediliyor: “Mevcut caminin yerine göre parkın olduğu alan daha düz bir zemin. Camiye gidiş gelişler orada daha kolay olacaktı ama belediye bu talebimizi kabul etmedi.”

camiir4.jpg

MERDİVENLERDE TRRAFO TEHLİKESİ!

Esertepe Yeni Camii’nin alt katındaki Şehit Bayram Uluer Kur’an Kursu girişindeki merdivenlerin ortasında yer alan trafo direği hem tehlike saçıyor hem de merdivenleri işgal ederek vatandaşlara ulaşım engeli çıkartıyor. Cami cemaati, yetkililere seslenerek bu trafonun kaldırılmasını istiyor.

CAMİ MİMARİSİ İÇİN DİYANET NE DEMİŞTİ?

2016’da Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan da bu camiyi köşesine taşımış ve Diyanet’ten gelen açıklamaya yer vermişti. Diyanet İşleri Başkanlığı, Esertepe Yeni Camii hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

“Diyanet diyor ki: Ankara Keçiören’deki Esertepe Yeni Camii, mahallenin ihtiyaçlarına yetersiz geldiğinden yıkılmış, yeni bir cami yapılma talebiyle Keçiören Kaymakamlığı’na başvurulmuştur.­ Keçiören Kaymakamlığı, Keçiören Belediyesi ile birlikte cami derneğinin sunduğu mimari projeyi uygun görmüş, caminin inşaatına başlanmıştır.­ Cami, kot sebebiyle ‘binanın üzerindeymiş’ gibi görünmektedir. 5 kot üzerine inşa edilen projenin zemin ve birinci katı cami, 1, 2, 3, 4 ve 5. kotları ise Kuran kursu ve müştemilatı olarak planlanmıştır. Cami olarak kullanılacak zemin ve birinci katın ana girişi üst sokaktan düz zemin olarak yapılmıştır.”

camii5-001.jpg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.