Ankara’nın gözde camisi; Kocatepe Cami ihmalkarlıktan hem dökülüyor hem de engelli asansörü çalışmıyor

Ankara’nın en önemli merkezi noktalarından biri olan Kocatepe Camii, 1987 yılından bu yana simge durumunda şehrin birçok noktasından gözüküyor. Zamanında Ankara’nın en büyük camisi olan Kocatepe Cami, ihtişamlı günlerini geride bırakarak bakımsızlıktan dökülüyor. Engelli bireylerin camiye ulaşabilmesi için ne asansörler çalışıyor ne de sarı çizgi uygulaması var.

Ankara’nın gözde camisi; Kocatepe Cami ihmalkarlıktan hem dökülüyor hem de engelli asansörü çalışmıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Kocatepe Camii, Ankara’nın simge mekanlarından biri olarak Ankaralıları ve Ankara’ya gelen vatandaşları büyülemeye devam ediyordu ama son yıllarda denetimsizlik sonucunda ihmal edilip kendi kaderine terk edildi. Bakımsızlıktan dolayı cami duvarları yosun tutarken, avlu taşları ise kırık dökük halde kaldı.img-0823.jpg

ANKARA’NIN SİMGESİ

Ankara'nın en büyük camisi ünvanını taşıyan Kocatepe Camii, mimarisi ve manevi atmosferiyle uzun yıllardır Ankaralıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Kocatepe Camii'nin inşaatı 1967 yılında başladı ve 1987 yılında tamamlanarak cami ibadete açıldı.

img-0851.jpg

1967 yılında Hüsrev Tayla ve Fatin Uluengin tarafından tasarlanan proje doğrultusunda temeli atılan Kocatepe Camii, uzun bir inşaat sürecinden geçti. 1981 yılında caminin inşaatını ve mal varlığını Türkiye Diyanet Vakfı devralmış, bu tarihten sonra inşaat çalışmaları hız kazandı. Cami, 1987'de dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından ibadete açıldı.

img-0824.jpgKocatepe Camii, Ankara'nın dini ve kültürel mirasının önemli bir parçası olarak Ankaralılara huzurlu bir ibadet ortamı sunmaya devam ediyor. Her geçen gün ziyaretçi sayısını artıran bu ibadet merkezi, şehrin simgelerinden biri olma özelliğini sürdürüyor.

img-0850.jpg

BAKIMSIZ VE DENETLENMİYOR

Bunların yanında Melike Hatun Cami ile Kuzey Ankara Merkez Camisi’ne nazaran bakımsız ve gereken ilgiyi görmeyen Kocatepe Camii'nin avlusunda yer alan taşlar kırılmış veya yerinden çıkmış durumda. Kırılan parçaların yerine herhangi bir estetiği olmayan kalıp mermer parçalar yerleştirilmiş durumda. Caminin ana duvarının dış çevresi bakımsızlıktan yosun ve küf tutmuş durumda. Caminin avlusundaki beton alanda ise su birikintileri oluşuyor.

img-0847.jpg

Yağmur su giderlerinin taşlarla kapatılmaya çalışılması caminin durumunun ne kadar vahim halde olduğunu gösteriyor. İhmal edilen Kocatepe Camisi, eski günlerini arıyor. Camiye çıkan merdivenlerdeki görme engelli sarı çizgileri sökülmüş ve yerine yenileri yapılmamış. Camiye ibadetini yapmak için gelecek olan engelli vatandaşların ise hayatını kolaylaştıracak adımlar ihmal edilmiş.

img-0849.jpg

Engelli asansörlerinin çalışmaması bu durumu daha kötü hale getiriyor. Ankara ve Çankaya İl Müftülüğünün Kocatepe Camisi’nin hemen yanında olmasına rağmen bu duruma duyarsız kalması ise cami cemaatinin eleştirilerine neden oluyor. Vatandaşlar, Ankara'nın simgesi olan Kocatepe Camii'nin ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.