Ankara’nın Güdül ilçesinin ismi nereden geliyor?

Ankara’nın önemli ilçelerinden biri olan Güdül, ismini nereden aldı? İşte Güdül ilçesinin adının hikayesi…

Ankara’nın Güdül ilçesinin ismi nereden geliyor?
Yayınlanma:

Başkent Ankara’nın ilçe ve semt isimlerinde gizli bir tarih yattığını biliyor muydunuz? Gelin bu içerikte Güdül ilçesinin ismini nereden aldığına hep birlikte bakalım.

images-6-24.jpeg

Ankara’nın tarihi zenginlikleriyle dolu ilçesi Güdül, yaklaşık 850 yıl önce Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Mesut’un eniştesi ve Ankara Emiri olan Şehabüldevle Güdül Bey tarafından kurulmuştur. Güdül Bey’in ismini alan ilçe, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken bir yerleşim birimi olmuştur.

İlçenin tarihi, Şehabüldevle Güdül Bey’in liderliği ve yönetimi altında kurulmasıyla başlar. Güdül Bey, I. Mesut’un eniştesi olarak, Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli emirlerinden biriydi. O dönemde Ankara Emiri olan Güdül Bey, bugünkü Güdül ilçesinin bulunduğu yerde bir yerleşim yeri kurarak, burayı önemli bir ticaret merkezi haline getirmiştir. Kurduğu bu yerleşim yerinin, zamanla bölgedeki stratejik konumu nedeniyle ticari ve kültürel önemi artmıştır.

images-6-25.jpeg

Güdül ilçesi, 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye olarak varlığını sürdürmüştür. Bu tarihten sonra ise, gelişen nüfusu ve artan önemi nedeniyle ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin adı ise, kurucusu Şehabüldevle Güdül Bey’den gelmektedir.

gudulevleri3.png

Güdül ismi, Anadolu Selçuklu dönemine dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Kurucusu olan Güdül Bey’in adıyla anılan ilçe, tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüş ve günümüzde de bu tarihi mirası yaşatmaktadır. Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Güdül, Ankara’nın gizli kalmış hazinelerinden biri olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

Güdül Kaymakamı Barış Aytürk, Belediye Başkanı ise Mehmet Doğanay'dır (CHP).

Güdül'ün nüfusu 10 bin 14, Güdül'e bağlı mahalle sayısı da 31'dir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.