Ankara’nın hafızası ‘Ankara neydi, ne oldu?’

Prof. Dr. Rasim Özgür Dönmez ve öğrencisi Fevzi Can Gürüz, ‘Ankara neydi, ne oldu?’ podcasti ile Ankara’nın hafızasını gelecek nesillere aktarıyor. Hikayesini anadolugazete.com.tr olarak sizler için dinledik…

Ankara’nın hafızası ‘Ankara neydi, ne oldu?’
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Öğretmen ile öğrenci olarak yola çıkan iki Ankara sevdalısı Prof. Dr. Rasim Özgür Dönmez ve Fevzi Can Gürüz, Ankara’nın kültürel belleğini gelecek nesillere aktarmak için ‘Ankara neydi, ne oldu?’ podcastini yapıyor. Her hafta ayrı bir konuk ayrı bir konu ile sizlerle…

“AMACIMIZ ANKARA’YA BİR HAFIZA BIRAKMAK”

Proje nasıl oluştu ve nasıl ortaya çıktı?

-Rasim Özgür Dönmez: Projemiz iki yıl önce başladı. Fevzi ile otururken ne yapabiliriz üzerine düşündüğümüzde, Ankara ile ilgili program yapmaya karar verdik. Ankara çok eski ve kadim bir şehir ama Ankara’nın belleği çok da zayıf olan bir şehir. Dolayısıyla bir memur şehri oluşu ve gelenin fazla kalmadığı, transit bir şehir olduğu için kalıcı bir hafıza yok. Çünkü bir sene önce gördüğünüz yer diğer sene olmayabiliyor. Ankara’yla ilgili birçok konunun, unutulan şeylerin yeniden gün yüzüne çıkacağını düşündük. Ankara’nın sözlüğü gibi olmasını istedik. Ankara’yla ilgili birisi bir şey merak ettiğinde bunu açıp dinlemesini istedik. Çünkü günümüzün iletişim sistemi podcast. İkinci kısım ise bu işten anlayan insanlarla, bu iş üzerine akademik çalışma yapan ve hatıraları olan insanlarla yani bunları toparlayan kişileri konuk kalmak istedik. VEKAM’a ve dernek başkanına çok teşekkür ederiz çünkü yaptığımız işe öncü oldular. Genellikle gezginlerle, bu işin tarihini bilen ve o dönemi yaşamış kişilerle programları ilerletmeye çalıştık. İnsanları tarihin belli dönemlerine tanıklık ettirmeye çalıştık. Amacımız Ankara’ya bir hafıza bırakmak. Ankara’ya borcumuzu ödemek istiyoruz. Sadece VEKAM’ın yaptığı işler yetmez, bizlerde buna destek çıkarak toplumun geneline yaymamız lazım.

-Fevzi Can Gürüz: Hocamla sohbet ettiğimizde Ankara’yı ne kadar özlediğimizi fark ettik. Ve gittiğimiz mekanları ve yerleri konuştuğumuzda fazla kuşak farkı olmamasına rağmen hocamın gittiği birçok yerin kapandığını gördük. Durum vaziyet böyle olunca biz de karşılaştırma hevesi ortaya çıktı. O yüzden programın adı ‘Ankara neydi, ne oldu?’ oldu. Ankara geçmişten günümüze çok hızlı değişen bir kent. Programda ben şunu fark ettim; gelen konukları dinlediğimiz de biz de çok fazla şey öğreniyoruz. Tabii ki kültürel bir bellek bırakmak istiyoruz ama biz de dinlediğimizde çok şaşırdığımız noktalar oluyor. Podcast kayıtlarını o yüzden merakla dinlemeye başladım.

-Rasim Özgür Dönmez: Ankara demek Türkiye demek ve hala bu durum böyle. Fevzi’nin dediği gibi bu program bizi aynı zamanda besliyor.

kapak1.jpg

“PODCAST ELİTİZ BİR MECRA”

Ankara’yı ve kültürel belleğini konuştuğumuzda bu konuda akademik çalışma ilerleten veya ilgilenen insanlar olarak halkı biraz geri planda tutarak mı konuşuyoruz?

-Rasim Özgür Dönmez: Burada iki tane problem var. Podcast dediğimiz mevzu zaten elitiz bir mecra. Çok popüler bir iş yapmıyorsanız; araçta veya yemek yaparken dinlenilen bir ses kaydı. Araçta da yemek yaparken de dinleseniz bunlar belli sosyal kültürel seviyeye gelmiş insanların dinledikleri kayıtlar. İkinci problem ise insanlarda hayatlarını devam ettirebilme gayesi var. Ekonomik geçimini sağlamayı düşünen insanlar bunları dinleyecek vakitleri olmayan insanlardır. Yaptığımız işlere baktığınızda ya bu konuyla ilgilenen akademik çalışma yürüten insanlar veya belli ekonomik düzeye sahip insanlar oluyor. Halka bu tarz konuları yansıtabilmek adına bütçeye, belediyelere, merkezi hükümete ihtiyaç var.

“KARTOPU ETKİSİ OLDU”

Proje ile ilgili çevrenizden aldığınız tepkiler nasıl?

-Fevzi Can Gürüz: Yayınlarımız ilk hocamın ve benim çevremden dinlenmeye başladı. Biz aslında bir söz verdik ve sürdürülebilir proje olmasını istedik. Canımıza sıkan bir şey olduğunda bırakmamız gerektiğini söyledik. Dinleyiciyle aslında sözleşmiş gibi olduk ve her hafta bir bölüm yayımlayacağımıza karar verdik. Kartopu etkisi oluştu ve büyümeye başladı. Hocamla benim gibi Ankara’yı seven birçok insan var. ‘İyi ki bu işi yapıyorsunuz diye’ çok yorum aldık.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.