Ankara'nın Haymana ilçesinin adı bakın nereden geliyormuş

Ankara'nın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Haymana, adını nereden aldığı ile ilgili merak uyandırıyor. Başkent'in ilçe isimlerinde bu seferki durağımız olan Haymana ile devam ediyoruz. İşte Haymana ismine dair merak edilenler...

Ankara'nın Haymana ilçesinin adı bakın nereden geliyormuş
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Ankara'nın tarihi ilçelerinden biri olan Haymana'nın isminin kökeni hakkında iki yaygın teori bulunuyor. Biri; Hitit Tanrıçası olan Haya, diğeri ise yayla anlamında kullanılan "Hayma."

www-yurttashaber-com-tr-20240711-011529-0000.jpg

HİTİT TANRIÇASI "HAYA"

Haymana isminin kökeni hakkında ilk teori, Hititler dönemine dayanıyor. Bu teoriye göre, Haymana adı, Hititler döneminde bir tanrıça olan "Haya" veya "Hava"dan geliyor. Zamanla bu tanrıçanın ismi, bugünkü Haymana ismine dönüşmüş.

www-yurttashaber-com-tr-20240711-011557-0000.jpg

YAYLA" ANLAMINDAKİ "HAYMA"

İkinci teori ise, Haymana adının "yayla" anlamına gelen "Hayma" kelimesinden türediği yönünde. Bu teori, bölgenin geniş ve verimli yaylaları ile ünlü olmasından kaynaklanıyor. Bölge halkı, yayla anlamına gelen bu kelimeyi zamanla "Haymana" olarak kullanmaya başlamış.

www-yurttashaber-com-tr-20240711-011656-0000.jpg

TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİK

Her iki teori de Haymana ilçesinin zengin tarihi ve kültürel geçmişine işaret ediyor. İlçenin ismi, bölgenin Hititler'den bu yana taşıdığı tarihi mirası ve doğal güzelliklerini yansıtıyor.

Haymana, sahip olduğu termal kaynaklar ve tarihi dokusuyla, ziyaretçilerine hem şifa hem de kültürel bir gezi imkanı sunuyor. İlçenin isminin kökeni hakkında yapılan araştırmalar, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

78 mahallesi bulunan Haymana'nın 2023 yılı nüfusu 33 bin 494 olarak kayıtlara geçti. Haymana Kaymakamı Osman Sak, Haymana Belediye Başkanı ise Levent Koç'tur. 1296 yılında Ankara Valisi Abidin Paşa tarafından, ilçenin günümüzde işgal ettiği yer, merkez olarak seçilmiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.