Ankara'nın kalbindeki ASBÜ bu projelerle adından söz ettiriyor!

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, anadolugazete.com.tr'ye özel olarak verdiği röportajın ikinci bölümünde, ASBÜ'nün iş birliği içerisinde olduğu kurum ve kuruluşlardan bahsederek, hayata geçirdikleri ve planladıkları projeleri anlattı. Arıcan, konuyla ilgili olarak, ''Heyecan verici fikirlerimiz var. Bu fikirler doğrultusunda dijital sosyal bilimler konusunu toplum yararına kullanarak, ülkemizde bu alanda öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyoruz.'' dedi.

Ankara'nın kalbindeki ASBÜ bu projelerle adından söz ettiriyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Musa Kazım Arıcan, anadolugazete.com.tr'ye verdiği röportajda, ASBÜ'nün öğrencilerine sunduğu avantajlardan ve gelecek dönemde hayata geçirilecek olan projelerden bahsetti. Ankara'nın kalbi Ulus'taki ASBÜ yerleşkesi ve KKTC'deki kampüsünde önemli projeleri hayata geçiren Rektör Arıcan, yeni dönem hedeflerini de ilk kez anadolgazete.com.tr'ye açıkladı. İşte o açıklamalar...

''AKADEMİK PERSONEL SAYISINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ''

Göreve geldiğiniz günden bugüne kadar akademik kadronuzda bir artış oldu mu? Akademisyen eksikliği yaşıyor musunuz?

Üniversitemiz bünyesindeki 7 fakülte ve 5 enstitüde akademisyen sayımız yıllar içerisinde artış göstermiştir. 2020’de toplam akademisyen sayımız 263 iken bu sayı 2024 yılında 385’e çıkmıştır.

asbu5.jpg

''DERGİ ÖĞRENCİLERİN İLK YAZI TECRÜBELERİNDE ÖNEMLİ BİR İŞLEV GÖRÜYOR''

ASBÜ Kütüphane Kitap’ın öğrencilerde ve toplumdaki karşılığı nedir? Burada nasıl bir yöntem izleniyor?

ASBÜ kütüphane kitap dergisi, kütüphane birimi ile öğrencilerin ortaklaşa çıkardıkları bir dergidir. Yılda üç adet yayınlanmaktadır. Dijital olarak tüm ASBÜ mensuplarına gönderilmektedir. Dergide yazısı olan öğrencilerin bir kısmı da sosyal medya hesaplarından tanıdıklarına ulaştırmaktadır, bu da derginin daha çok çevreye ulaşmasına vesile olmaktadır. Ayrıca dergi 500 adet basılarak üniversite birimlerine ve Ankara’daki üniversite kütüphanelerine gönderilmektedir. Ortalama 24 sayfa olarak neşredilen derginin her sayısında yirmi civarında kitap tanıtım, tenkit ve kritik yazısı bulunmaktadır. Dergi, özellikle edebiyat bölümündeki öğrencilerin ilk yazı tecrübelerinde önemli bir işlev görmektedir.

Derginin önemli özellikleri arasında kitap seçiminin tamamen kritik yazısı yazacak kişiye bırakılmasıdır ki bu sayede dergideki yazı çeşitliliği her kesimden insana hitap edilebilmesini sağlamaktadır.

Son sayıda başka üniversite öğrencilerinden yazı gelmiş ve dergiye konulmuştur. Bu da Kütüphane-Kitap dergisinin benimsendiğini göstermektedir.

''TOPLUMSAL SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEYİ HEDEFLEMEKTEYİZ''

YÖK’ten sosyal bilimler araştırmalarına ve sosyal bilimlerde önceliklendirilmiş araştırma alanlarındaki çalışmalara yönelik yeterince teşvik alabiliyor musunuz? Beklentileriniz karşılanıyor mu?

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, 2023 yılında YÖK tarafından öncelikli alanlarda uzmanlaşan üniversiteler projesi kapsamında Dijital Sosyal Bilimler alanında uzmanlaşan üniversite olarak seçilmiştir. Üniversitemizin dijital sosyal bilimler alanında uzmanlaşan üniversite olarak seçilmesinde bünyemizdeki birimlerimizin/merkezlerimizin ve bu merkezlerimizin yürüttüğü projeler önemli olmuştur.

ASBÜ, dijital sosyal bilimler alanında öncü bir rol üstlenerek sosyal inovasyon, kamuda inovasyon, girişimcilik ve sosyal girişimcilik konularında önemli çalışmalar yürütmektedir. ASBÜ Sosyal İnovasyon Merkezi koordinatörlüğünde yürütülen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen, ODTÜ iş birliğiyle düzenlenen ASBÜ-DİSAP (Disiplinlerarası Sosyal Araştırmalar) projesi, Sosyal Araştırmalar ve Yenilik Enstitüsü (SAYE), ASBÜ Sosyokent ve diğer ekosistem unsurları ile belirtilen alanlarda ihtisaslaşarak üniversitemizin araştırma, inovasyon ve girişimci ekosistemini geliştirmekteyiz. Böylelikle sosyal bilimlerle teknolojiyi bir araya getirerek toplumsal sorunlara çözüm üretmeyi hedeflemekteyiz.

asbu2.jpg

ASBÜ araştırma ve girişimcilik ekosistemi olarak özellikle kültür ve tarih semti olan Ankara Ulus’ta bulunmanın avantajını kullanarak kültür ve sanat sektörlerinin dijitalleşme ile birlikte dönüşümü konusuna da odaklanmaktayız. Bu kapsamda, Sosyokent bünyesindeki kuluçka merkezimizi kreatif endüstriler alanında çalışan girişimcilere ayırdık. Ayrıca bu alanda araştırma projeleri ve sertifikalı eğitim programları düzenleyerek kreatif endüstriler konusunda üniversitemizin öne çıkması konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda YÖK bünyesinde kurulan Kreatif Endüstriler Komisyonunda da yer almaktayız. Son olarak bu konudaki çalışmalarımıza dair çeşitli ulusal (turizm il müdürlüğü, ATO, belediyeler) ve uluslararası (UNESCO vb.) kurum ve kuruluşlarla iş birliği geliştirerek çalışmalarımızı, etkimizi ve ekosistemimizi genişletmekteyiz.

YÖK, üniversitemizin bu konudaki çalışmalarını desteklemekle birlikte güncel konu ve alanlara dahil çalışmalara bizleri de katkı sunmak amacıyla dahil ederek bizi onurlandırmaktadır.

''ASBÜ'NÜN GENİŞ BİR İŞ BİRLİĞİ AĞI BULUNUYOR''

İş birliği halinde olduğunuz kurum ve kuruluşlar var mı varsa buralarla ne gibi çalışmalar yaptınız?

ASBÜ olarak bünyemizdeki çeşitli birim ve araştırma projeleri aracılığıyla geniş bir partner ve paydaş ağımız bulunmaktadır. Sosyal inovasyon, girişimcilik, sosyal etki değerlendirmesi ve kreatif endüstriler alanında kapasitemiz ve ekosistemimiz aracılığıyla da iş birliğinde olunan kurum ve kuruluş ağımızı günden güne büyütmekteyiz.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Sosyal İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında üniversitemiz bünyesinde kurulan ASBÜ Sosyal İnovasyon Merkezi (ASBÜ SİM), sosyal inovasyon ve girişimcilik alanındaki çalışmalarda öncü bir rol üstlenmektedir. Bu alanda çeşitli araştırma projelerimiz kapsamında Ankara Kalkınma Ajansı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, ODTÜ, ODTÜ Teknokent, Altındağ Belediyesi, ATO ve benzeri kamu kurum ve kuruluşları ile güçlü iş birlikleri içindeyiz. Ayrıca, STM A.Ş.ve Güven Hastanesi gibi özel sektör kuruluşları ile de çeşitli projeler yürütülmektedir.

asbu3.jpg

Sivil toplum sektöründe ise İdema, İhtiyaç Haritası, Kızılay ve Sosyal Ben gibi önemli kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmaktadır. ASBÜ Sosyokent bünyesinde faaliyet gösteren ve Ar-Ge çalışmaları yürüten özel firmalar da ASBÜ’nün iş birliği yaptığı önemli paydaşlar arasındadır. Bu iş birlikleri, araştırma projelerinden eğitim programlarına, çalıştaylardan strateji planlama çalışmalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

ASBÜ; ODTÜ, ODTÜ Teknokent, Altındağ Belediyesi, ATO ve Güven Hastanesi ortaklığında ASBÜ Sosyokent Teknoloji Geliştirme Bölgesini kurmuştur. Güçlü ortaklık yapısı ile sosyal bilimler alanında ihtisaslaşmış bir teknokent olma yolunda Türkiye’de bir ilk olarak kurulan Sosyokent, an itibariyle bünyesinde 21 firma bulundurmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile de güçlü bir iş birliğimiz bulunmaktadır. SBB tarafından desteklenen Disiplinlerarası Araştırma Altyapısı Kurulmasına yönelik 2022 yılında yatırım aldık. Bu proje kapsamında da birçok farklı üniversite ile iş birliklerimiz bulunmaktadır. ASBÜ, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ ve Marmara Üniversitesinin imzalamış olduğu ortak protokol sonucunda üniversitemizde Sosyal Araştırmalar ve Yenilik Enstitüsü kurmuştur.

Sivil toplum sektöründen paydaşlarımızla birlikte yürüttüğümüz birçok araştırma projesini tamamladık. Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen Sosyal Girişimcilik projesinde birçok kamu kurumu temsilcisinin yer aldığı danışma kurulu oluşturuldu. İçişleri bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen projelerde sivil toplum sektörü temsilcileri ile bir araya gelindi. Türkiye’nin birçok farklı ilinde yer alan temsilcilerle buluşuldu ve 40’ı aşkın sivil toplum sektör temsilcisinin yer aldığı çalıştaylar düzenlendi.

Şu anda devam eden TÜBİTAK 3005 projemiz kapsamında ise sivil toplum sektörüne yönelik sosyal etki değerlendirme modeli hazırlanmasına yönelik faaliyetler yürütülüyor. Bu projeye yönelik Türk Kızılay ve SosyalBen Vakfı ile saha çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca IDEMA ve İnogar iş birliği protokolü kapsamında sertifikalı eğitim programları tasarlandı. Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaratıcı Endüstriler konusunda hazırlanan kapsamlı eğitim programları önümüzdeki dönem başvuruları almaya başlayacaktır.

kent.jpg

''DİJİTAL SOSYAL BİLİMLER KONUSUNDA ÖNCÜ BİR ROL ÜSTLENMEYİ HEDEFLİYORUZ''

Başkent'te önemli bir üniversitenin rektörü olarak yeni dönemde hangi projeleri hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?

Dijital Sosyal Bilimler alanında uzmanlaşan pilot üniversite olarak hazırlamış olduğumuz bir proje fikrimizi yakın zamanda Tübitak 3005 programına sunmayı planlıyoruz. Bu kapsamda hayata geçirmeyi planladığımız sosyal bilimlerde yenilikçi araç ve yöntemler geliştirilmesi konusunda heyecan verici fikirlerimiz var. Bu fikirler doğrultusunda dijital sosyal bilimler konusunu toplum yararına kullanarak, ülkemizde bu alanda öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, geliştireceğimiz araç ve yöntemler, sosyal bilimlerde yeni keşiflere ve daha etkili politika önerilerine zemin hazırlayacaktır.

ASBÜ’nün araştırma ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan ve 2022 Yatırım Programına alınarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen DİSAP (Disiplinlerarası Sosyal Bilimler Araştırma Altyapısı Projesi) kapsamında girişimcilik, dijitalleşme ve nitelikli göç konularında uzmanlık alanlarının ve altyapı mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik projelere devam edilecektir.

Kreatif ve kültürel endüstrilerinin katma değerinin yüksekliği, istihdam sağlamadaki dolaylı ve doğrudan etkileri ile girişimciliği ve yaratıcılığın getirdiği esnek ve hızlı dönüşüm gücüne sahip olması Türkiye için önemli bir çalışma alanıdır. Türkiye’nin bu alandaki hızlı yükselişini göz önünde bulundurarak bu alandaki çalışmalara katkı sağlamayı planlıyoruz. Özellikle Ankara özelindeki kreatif ve kültür endüstrileri yönelik olarak bir araştırma ve uygulama altyapısı kurarak bu ekosisteme katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Öte yandan bu alanda çalışan girişimcilerin ve kariyer hedefleyen kişilerin farkındalığını artırmak ve kapasitelerini geliştirmek adına sertifikalı eğitim programları düzenlemeyi düşünüyoruz.

Sivil toplum iş birliği çerçevesinde kurumsal sürdürülebilirlik yöneticiliği başta olmak üzere çeşitli konularda sertifikalı eğitim programları oluşturmayı amaçlıyoruz.

Sosyal Yenilik ve Araştırmalar Enstitümüz (SAYE) bünyesinde büyük veri, nitelikli göç, yapay zekâ, teknoloji ve inovasyon ilişkisi konularını kapsayan yeni disiplinlerarası ana bilim dalları geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda bahsedilen tematik konulara ilişkin lisansüstü programları oluşturmayı planlamaktayız.

Girişimcilik ve sosyal inovasyon alanında şimdiye kadar gerçekleştirilen araştırma ve projelerimize hız vererek devam etmeyi planlıyoruz. ASBÜ Girişimcilik ve Araştırma Ekosistemi olarak kurguladığımız çok aktörlü yapının daha güçlü hale gelmesine olanak sağlayacak araştırma ve projelere odaklanmayı planlıyoruz.

Çeşitli alanlara dair sahip olduğumuz kapasite ve ekosistem aracılığıyla da sosyal etki değerlendirmesi konusunda yetkinliklerimizi kullanarak bu alandaki büyümeyi ve çalışmaları destekleyerek hem somut çıktılar elde etmeyi hem de toplumda farkındalık yaratmayı arzu ediyoruz.

ASBÜ'NÜN YENİ DÖNEM PROJELERİ

Üniversitemizin yeni dönemdeki projelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Sosyal bilimlerde araştırma üniversitesi olmak için üniversitemizin araştırma kapasitesini ve uluslararası tanınırlığını artırmayı hedeflemekteyiz. Bu noktada planladığımız çalışmalar;

- Üniversitemizin THE (Times Higher Education) ve QS (Quacquarelli Symonds) gibi saygın Dünya Üniversiteleri sıralamalarında önce ilk 1000’de daha sonra da ilk 500’de yer alması için çalışacağız. Araştırma alt yapımızın güçlendirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

- Ulusal ve Uluslararası araştırma projeleri için ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına yönelik başvurularımız devam etmektedir.

asbu4.jpg

- Özel sektörle daha fazla iş birlikleri yapılarak kamu kaynakları dışındaki fonlardan daha fazla faydalanabilmesi için Sanayii-Üniversite iş birliklerinin artırılması yönünde çalışmalarımız bulunmaktadır. Böylece Üniversitemizin hem yenilikçilik ve uygulanabilir proje üretim potansiyelini, hem de ve çözüm noktası olma noktasında saygın bir merkez olması sağlanacaktır.

- Dünyada eğitimin yapısı, kanalları ve amacı değişmekte. Fiziksel anlamda üniversitenin eski öneminin kalmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu anlamda gerek Endüstri 5.0, gerekse yapay zekâ uygulamalarının tüm hayatımızı altüst ettiği bir zamanda, üniversitelerin de buna bigâne kalması düşünülemez. Bu çerçevede ASBÜ’nün hem araştırma potansiyeli hem de eğitim imkanları açısından yapay zekadan daha fazla istifade edebilmesi için “Yapay Zekâ Entegrasyon Projesi” hayata geçirilecektir.

- Toplum temelli araştırmaların yaygınlaştırılması ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik araştırmalar yapılıp sonuçların kamuoyuyla paylaşılması planlanmaktadır.

- Sanayi ile iş birlikleri yapılarak, uygulamalı araştırma projelerinin geliştirilmesi düşünülmektedir.

- Göçmenlerin entegrasyonu, göç politikaları ve sosyo-ekonomik etkiler üzerine kapsamlı araştırmalara yoğunlaşılması planlanmaktadır.

- Kamu hizmetlerinin etkinliği ve verimliliği üzerine çalışmalar; yeni yönetim modellerinin geliştirilmesi (Kamu reformu çalışmaları),

- Kültürel mirasın korunması, yerel kimliklerin incelenmesi ve kültürel çeşitlilik üzerine projeler üzerinde yoğunlaşarak kültürel ve sosyolojik araştırmaların arttırılması

- Eğitimde fırsat eşitliği, dezavantajlı grupların eğitim süreçleri ve eğitimde kalite standartlarının yükseltilmesi üzerine projeler yapılması

- Dijital Eğitim ve e-öğrenme platformlarının geliştirilmesi ve projelendirilmesi,

- Bölgesel ekonomik kalkınma, yerel ekonomi politikaları ve sürdürülebilir kalkınma modelleri üzerine araştırmaların yaygınlaştırılması ve projelendirilmesi

- İstihdam politikaları, işsizlik sorunları ve işgücü piyasası dinamikleri üzerine çalışmalar ve projeler yürütülmesi planlanmaktadır.

- Çevre koruma politikaları, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği ile mücadele stratejileri üzerine araştırmalar yapılması,

- Kentsel dönüşüm, sürdürülebilir şehircilik ve çevre yönetimi üzerine projelerin yayınlaştırılması,

- İnsan hakları ihlalleri, adalet sistemi reformları ve uluslararası hukuk, diplomasi ve küresel politikalar üzerine projeler üretilmesi,

- Dijital medya kullanımının toplumsal etkileri, sosyal medya ve iletişim stratejileri üzerine araştırmalar ve projeler yürütülmesi,

- Medya etiği, basın özgürlüğü ve medya hukukunun gelişimi üzerine çalışmalar yapılması planlanmaktadır.

asbu6.jpg

Üniversitemizdeki akademisyenlerin daha fazla proje üstlenmelerine yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda;

  • BAP projeleri kapsamında yer alan projelerin nitelikli makalelere dönüştürülmesi halinde bunların yayımlanmasına ilişkin maddi destek sağlanmasının önü açılmaktadır. Bu girişim, projelendirilme imkânı olan akademik çalışmaların BAP kapsamına alınmasına ve böylece proje sayısının artırılmasına olanak sağlayacaktır.
  • Yüksek akademik performans gösteren araştırmacılarımız için, belirlenen koşullar altında BAP Bütçe limitlerinin artırılmasına yönelik olarak, yine bu ay içerisinde BAP Komisyonun karar alınacaktır. Bu çalışmaların olgunlaştırılmasına yönelik olarak, BAP Birimi ile Strateji Başkanlığı arasındaki çalışmalar titizlikle yürütülmüştür.
  • Öğretim Üyeliğine Atama ve Yükseltme Esaslarının proje faaliyetlerini de kapsamasına önem veriyoruz. Böylece, akademisyenlerimizin akademik yükselmeleri için yürüttükleri projelerden katkı sağlayabilmeleri mümkün olabilecektir.
  • Araştırmacılarımızın fon kaynaklarına yönelik farkındalıklarının artırılabilmesi ve bu fonlardan yararlanmaya yönelik teknik kapasitelerinin geliştirilebilmesine yönelik eğitim ve çalıştay gibi etkinlikler düzenlenmesine yönelik çalışmalarımız var. Bu kapsamda, BAP Biriminin AB Başkanlığı ve TÜBİTAK gibi fon sağlayıcı paydaşlarımızla iletişim ve iş birliği devam etmektedir. Bu aydan başlayarak önümüzdeki süreç için eğitim faaliyetleri planlanmaktadır.
  • BAP Birimimizin Üniversitemiz Enstitüleri nezdindeki faaliyetleri ile lisansüstü düzeyde proje yazım süreçlerini destekleyecek derslerin müfredatlara eklenmesine yönelik girişimlerimiz olacaktır. Bu kapsamda, lisansüstü düzeydeki öğrencilerimizin proje yazım becerilerinin geliştirilebilmesine ve nitelikli projeler hazırlayabilmelerine imkân sağlanması amaçlanmaktadır.

''ASBÜ TARİHLE VE KÜLTÜRLE İÇ İÇE BİR ORTAMDA EĞİTİM VERİYOR''

Sosyal bilimler alanında ilk ve tek devlet üniversitesi olan ASBÜ, neyi başardı?

Üniversitemiz, sosyal bilimler alanında Türkiye’deki ilk ve tek devlet üniversitesidir. Bu anlamda özellikle sosyal bilimler alanında uzmanlaşmayı düşünen gençler için önemli bir misyon üstlenmektedir. Alanında ilk olan üniversitemizde yine alanında ilk olan Yabancı Diller Fakültesi de dil eğitiminde ve araştırmalarında uzmanlaşmak isteyen öğrencileri beklemektedir.

Üniversitemiz, çağın gerekliliklerine uygun olarak İngilizce eğitim vermekte, tüm öğrencilerimiz bir yabancı dilde daha uzmanlaşma imkânı bulmaktadır. Bu durum, öğrencilerimizin bir dünya vatandaşı olarak yetişmelerine katkı sağlamaktadır. Üniversite yerleşkemiz tarihi bir alanda konumlandırılmıştır, tarihle ve kültürle iç içe bir kültürel ortamda öğrencilerimiz eğitim hayatlarını sürdürmektedir.

Üniversitemiz araştırma odaklı bir şehir üniversitesi olarak tasarlanmıştır. Lisans ve lisansüstü eğitimde disiplinler arası yaklaşımı benimsemekte, farklı alandan seçmeli derslerle öğrencilerin çok yönlü yetişmeleri sağlanmaktadır.

Üniversitemiz öğrencilerine az kişilik sınıflarda öğretim elemanlarıyla birebir etkileşime izin veren katılımcı bir eğitim ortamı sunmaktadır. Üniversitemiz güçlü ve alanında yetkin akademik kadrosuyla da öne çıkmaktadır.

Bölümler arası anlaşmalar doğrultusunda çift ana dal-yan dal imkanları, Erasmus anlaşmaları aracılığıyla yurt dışında eğitim imkanları da bulunmaktadır.

Üniversitemiz dijital sosyal bilimler alanında uzmanlaşan üniversite seçilmiştir. Yeni açılan Disiplinlerarası Sosyal Araştırmalar ve Yenilik Enstitüsü ile de Kreatif Endüstriler ve İnovasyon, girişimcilik odaklı sektörel projelere yer verilmesi planlanmaktadır.

İlklerin üniversitesi olarak Türkiye’de sosyal bilimler alanında ihtisaslaşmış ilk Sosyokent Teknoloji Geliştirme Bölgesini kurduk. Dünyada örneği oldukça az olan bu tarz bir yapılanmanın ülkemizde sistematik ve yasalara dayanarak kurulmuş olması büyük bir başarı göstergesidir. Birleşik Krallık'ta bulunan benzer bir yapı olan SPARK (Social Sciences Park) Sosyokenti ile benzer bir yapıya sahip olduğunu söylenebilir ancak SPARK yalnızca bir araştırma ekosistemi olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle de ticarileştirme ve AR-Ge çalışmalarına yönelik istedikleri sonucu henüz alamamışlardır. ASBÜ Sosyokent ise Teknoloji Geliştirme Bölgesi yapılanması aracılığıyla üniversite-sanayi iş birliğini yasal bir zeminde güçlendirerek ticarileştirme ve AR-GE çalışmalarına yönelik kapasite gelişiminin önünü açtık. Asya ülkelerine bakıldığında ise sosyokent yapılanması benzer olmakla birlikte sivil toplum sektörü odaklı çalışmalar yürüttüğü için misyon ve vizyon bakımından ayrışmaktadır. Biz ise ASBÜ Sosyokent’te Ar-Ge firmaları ile birlikte ticarileştirmenin de yer aldığı, aynı zamanda sosyal inovasyon vurgusunun da yapıldığı bir ekosistem sunmaktayız. Bunlar da bizi diğer benzer yapılardan önemli bir biçimde ayrıştırmaktadır.

Bir diğer büyük başarımız DİSAP projesidir. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı günümüze kadar yalnızca fen ve doğa bilimlerinde kurulacak araştırma altyapılarına yatırım yapmıştır. Ancak DİSAP projesi ile birlikte ilk kez sosyal bilimler alanında bir araştırma altyapısı geliştirilmesi desteklenmiştir.

Bir diğer büyük başarımız ise SAYE enstitüsünün kurulmasıdır. Ülkemizde ilk kez disiplinlerarası bir enstitü kurulmuştur. Ayrıca bu enstitü birçok üniversite iş birliğinde kurularak sürdürülebilirliği noktasında da gelecek vaat etmektedir. Dahası, bu enstitü bünyesinde kurulması planlanan lisansüstü programlar ile disiplinlerarası çalışmalarla sosyal ve beşerî bilimlerin toplumsal sorunların tespiti ve çözümünde doğa bilimleriyle etkileşim içerisinde yer alarak topluma yönelik somut fayda sağlama sorumluluğunu sürdürmeyi hedefliyoruz.

YÖK tarafından öncelikli alanlarda uzmanlaşan üniversiteler projesi kapsamında Dijital Sosyal Bilimler alanında uzmanlaşan üniversite olarak seçilmemizde yukarıda bahsettiğimiz başarılarımızın katkısı oldukça büyüktür.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.