Ankara'nın meşhur salatalık turşusu ile kışa hazırlanın

Ankara'ya ait olan lezzetlerden Çubuk Salatalık Turşusu, yaz mevsiminin sona ermesiyle hazırlanmaya başlanan en gözde yiyeceklerden bir tanesi olarak sofralarda yer alıyor. Çubuk Salatalık Turşusu'nun orijinal tarifini sizler için araştırdık...

Ankara'nın meşhur salatalık turşusu ile kışa hazırlanın
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara, kendine özgü lezzetlerden bu defa da meşhur Çubuk Salatalık Turşusu ile öne çıkıyor. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan Çubuk Salatalık Turşusu yörede yetiştirilen ürünlerle hazırlanıp, doğal bir probiyotik olarak sofralardaki yerini alıyor.

İÇİNDE HİÇBİR KATKI MADDESİNE YER VERİLMİYOR

Çubuk Salatalık Turşusu'nu, diğer turşulardan ayıran ve meşhur kılan özelliği, kendine has toprağı olan Çubuk yöresinde yetiştirilmiş salatalıklardan yapılmasıdır. Turşu özellikle Ağustos ve Eylül aylarında taze olarak toplanan ufak salatalıklardan elde edilir. Çubuk Salatalık Turşusu, tat olarak mayhoş bir yapıya sahiptir ve en önemlisi Çubuk Salatalık Turşusu olduktan sonra salatalıklar içerisinde erimeden sert bir şekilde kalır.

Çubuk Salatalık Turşusu, genel olarak uzun ömürlüdür. Seri üretimi yapılan turşular kadar raf ömrü olmasa da içerisine konulan doğal ürünler sayesinde uzun süre dayanıklılığını korur. İçerisinde herhangi bir katkı maddesine yer verilmez, bu yüzden doğal bir probiyotiktir.

images-2.jpg

ÇUBUK SALATALIK TURŞUSU NASIL HAZIRLANIR?

Yaz mevsiminin bitmesine çok az bir zaman kala kışlık hazırlıklara başlanan bu dönemde yemeklerin yanına en çok yakışan yiyeceklerden olan Çubuk Salatalık Turşusu'nun hazırlanışı çok basittir. Fazla zaman gerektirmediği için herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir.

Çubuk Salatalık Turşusu'nu hazırlamak için,

  • Öncelikle 5 litrelik bir kavanozun içerisine körpe olacak şekilde seçilmiş salatalıklar aralarında boşluk kalmayacak şekilde konulur.
  • Bu işlem yapılırken aralara 2 3 diş olacak şekilde sarımsak eklenir.
  • Daha sonra, 1500 milim içme suyunun üzerine 750 milim sirke eklenir. 6-7 çorba kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker, nohut tanesi kadar limon tuzu eklenip içindeki malzemeler tamamen eriyinceye kadar tahta bir kaşıkla karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım salatalıkların içerisine dökülür.
  • Üzerine defne yaprağı dereotu koyularak kavanozun ağzı iyice kapatılır.
  • Suyu zamanla eksilirse üzerine su ilave edilir.
  • Turşunun mayalanma sürecinde güneşten korunması önemlidir.
  • 1 ay sonra yenmeye hazır hale gelir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.