Ankara'nın tarih hazinesi: Roma Hamamı

Ankara'nın Ulus semtinde yer alan ve Başkent'in kalbinde tarihin izlerini taşıyan Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri, hem arkeoloji meraklıları hem de tarih tutkunları için vazgeçilmez bir ziyaret noktası oldu. MS 3. Yüzyıl'da Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına inşa ettirilen antik yapı, zengin kültürel mirasıyla günümüze kadar ulaşmış nadir eserlerden biri olarak öne çıktı.

Ankara'nın tarih hazinesi: Roma Hamamı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Roma döneminin en büyük hamamlarından biri olarak bilinen Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri, 65 bin metrekarelik alanı kapsayan genişliğiyle dikkat çekiyor. Roma Hamamı yalnızca bir hamam olmasının dışında Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait katmanlarıyla, Ankara'nın kadim geçmişine dair önemli ipuçları sunan bir ören yeri olarak da biliniyor. İlk arkeolojik kazılar, 1937 yılında Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık tarafından başlatılıp 1939-1943 yılları arasında ortaya çıktı.

1-4.png

BAŞKENT’İN KALBİNDE ROMA DÖNEMİNİN İZLERİ

Roma Hamamı, Roma döneminde Ankara'nın sosyal ve kültürel yaşamının merkezi konumunda oldu. 80 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki bu yapı, hem hamam hem de okul (gymnasium) bölümlerini barındırarak dönemin mimarisini ve mühendislik harikalarını gözler önüne seriyor.

1-7.png

Bugün, Roma Hamamı bir açık hava müzesi olarak hizmet veriyor ve ziyaretçilerine Roma dönemine ait atmosferi yaşatıyor. Hamamın bulunduğu alanda yapılan kazılardan çıkarılan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmekte ve bu sayede ziyaretçiler, hamamın tarihine dair daha derin bir anlayış kazanıyor. Sütunlar, heykeller ve lahitler, bu muhteşem yapının çevresinde sergilenerek, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.

1-6.png

Roma Hamamı, mimari ve tarihî önemiyle olduğu kadar, Ankara'nın zengin geçmişine ışık tutan bir kültürel miras olarak da öne çıkıyor.

1-5.png

ZİYARET BİLGİLERİ

Roma Hamamı, haftanın her günü ziyarete açık olup, yaz aylarında sabah 08:30'dan akşam 17:30'a kadar ziyaret edilebiliyor. Kış aylarında ise saatler biraz daha kısalabiliyor. Müze ziyareti Müzekart ile gerçekleşiyor.

1-3.png

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.