Ankara’nın tarihi simgesi: Zafer Anıtı

Ankara ülkemizin olduğu kadar tarihin de önemli başkentlerinden biri. Cumhuriyet’in başkenti kasabadan bir dünya kentine dönüşme yolculuğunda tarihi yapılarını tüm zorluklara rağmen korudu!

Ankara’nın tarihi simgesi: Zafer Anıtı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara tarih boyunca dünyanın en önemli devletlerine ev sahipliği yaptı. “Ankara hangi devletlere ev sahipliği yaptı?” sorusuna şöyle bir cevap verirsek durum daha net anlaşılır: Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı… Ankara topraklarına hâkim olan bu devletler, zamanla tarih sahnesinden yok oldu. Ankara yıllar sonra ise Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti oldu.

heykel.jpg

ANKARA’NIN SİMGESİ: ULUS ZAFER ANITI YA DA ULUS ATATÜRK HEYKELİ

Bir Anadolu kasabasından dünya kenti olma serüveninde çok önemli tarihi olaylara sahne olan Ankara’nın herkesçe bilinen de simgeleri bulunuyor.

O simgelerden biri Ankara’nın kalbi olan Ulus’taki Zafer Anıtı

Pek çok Ankaralının mesaiye giderken selamladığı; otobüste, dolmuşta ilerlerken gölgesinden geçtiği Zafer Anıtı, başkente gelen yerli ve yabancı turistleri de tarihi bölgede karşılayan önemli eserlerden biri. Heinrich Krippel tarafından 1927 yılında yapılan Zafer Anıtı, yıllarca Ulus Anıtı ya da Ulus Atatürk Heykeli olarak da adlandırıldı.

BİRLİK VE BERABERLİĞİN SEMBOLÜ ZAFER ANITI

Yeni Gün Gazetesi sahibi Yunus Nadi Bey’in girişimleri, Türk halkının maddi destekleri ile yaptırılan eser; adeta Kurtuluş Savaşı’ndaki birlik ve beraberliği temsil eder.

At üzerindeki Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliği, önündeki iki askerden biri arkadaşını savaşa çağırırken diğeri ise düşmanı gözetlemektedir. Arkada yer alan kadın da cepheye mermi taşıyan güçlü Türk kadınını temsil eder.

Zafer Anıtı’nın çokgen kaideleri üzerinde Sakarya’da düşmana geçit vermeyen Türk askeri, Mustafa Kemal Atatürk, komutanlar ve Türk askerini tasvir eden kabartmalar bulunur.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÖLGEYİ CANLANDIRIYOR

Ankara’nın en önemli simgeleri arasında yer alan Zafer Anıtı zaman zaman Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) çalışmaları ile bakım ve yenilemeye alınıyor. Ulus ve çevresini canlandırmak isteyen ABB son olarak ise yaptığı peyzaj çalışması ile Zafer Anıtı (Atatürk Heykeli) ve çevresine renk kattı.

Bu bilgilerden sonra Ulus’taki Zafer Anıtı’na belki de artık başka bir gözle bakacaksınız…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.