Ankara'ya özgü bu helvayı yemeyen pişman olur!

Başkent Ankara'nın birçok yöresel lezzeti bulunuyor. Bu lezzetlerden biri de cevizli un helvası. Peki, cevizli un helvası nasıl yapılır? İşte bu lezzetin tarifi haberimizde...

Ankara'ya özgü bu helvayı yemeyen pişman olur!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara'ya özgü helva denildiğinde akla "Beypazarı Kurusu Helvası" gelir. Bu helva, geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve Beypazarı'na özgü bir lezzet. Özellikle cevizli ve un helvası olarak yapılan çeşitleri oldukça popüler. İşte Ankara usulü cevizli un helvasının tarifini anadolugazete.com.tr okuyucuları için veriyoruz.

İşte Ankara’ya özgü cevizli un helvası tarifi:

Malzemeler:

2 su bardağı un

1 su bardağı tereyağı (veya 1 su bardağı sıvı yağ)

1 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)

1,5 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 su bardağı süt

Hazırlık:

Şerbeti hazırlayın

Bir tencereye su, süt ve şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Karışım tamamen eridikten sonra kaynamaya başlamadan ocaktan alın ve bir kenarda bekletin.

Unu kavurun

Geniş bir tencerede tereyağını eritin. Yağ eridikten sonra unu ekleyin.

Kısık ateşte sürekli karıştırarak unun rengi altın sarısına dönene kadar kavurun. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürebilir. Unun kokusu çıkana kadar kavurmaya dikkat edin.

Cevizleri ekleyin

Kavrulan una cevizleri ekleyin ve cevizlerin hafifçe kavrulmasını sağlayın. Yaklaşık 2-3 dakika daha kavurun. Hazırladığınız sıcak şerbeti yavaşça kavrulan unun üzerine dökün. Bu aşamada dikkatli olun, çünkü şerbet eklendiğinde sıçrama olabilir. Karıştırarak unun şerbeti çekmesini sağlayın. Karışım koyulaşıp kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.

Helvayı ocaktan alın ve 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlendikten sonra kaşıkla şekil vererek veya dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun! Bu tarifle hazırlanan cevizli un helvası, Ankara'nın geleneksel tatlarından biri olarak damaklarda iz bırakacaktır.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.