Ankara'yı farklı kılan ilk modern yapılar!
Ankara, Cumhuriyet'in ilk yıllarından kalma önemli eserlere ev sahipliği yapıyor. Modernleşmenin etkisiyle farklı yapıları bünyesinde barındıran Ankara, ilginç mimari tasarımlarla dikkat çekiyor.
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Başkent Ankara, Cumhuriyet'in yeni kurulduğu dönemlerde ekonomik, sosyolojik ve kültürel açıdan bir dizi değişimin gelişimin yaşandığı bir kent olarak Türkiye'nin gelişiminde önemli bir rol oynadı. Cumhuriyet dönemi eserlerinden yüzlerce iz taşıyan Başkent, modernleşmenin sembolü olarak yaptırılan çok sayıda şahsına münhasır binaya da ev sahipliği yaptı. Cumhuriyet dönemi izlerini taşıyan bu yapılar günümüzde hâlâ varlığını sürdürüyor.
II. EVKAF APARTMANI
II. Evkaf Apartmanı, I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın göz alıcı örneklerinden birini oluşturuyor ve Batı ile Osmanlı mimarisinin benzersiz bir sentezini ortaya koyuyor. Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ulus'un İstiklal Caddesi üzerinde yükselen bu apartman, Mimar Kemaleddin'in kaleminden çıkan bir yapı olarak, 1930 yılında tamamlandı.
Günümüzde ise II. Evkaf Apartmanı, Türkiye'nin kültürel hayatına önemli bir katkı sunuyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak işlev gören II. Evkaf Apartmanı, Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı sahnelerden olan Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapıyor. Bu apartman, sadece mimari değeriyle değil, aynı zamanda kültürel ve sanatsal faaliyetlerin merkezi olma özelliğiyle de ön plana çıkıyor.
ORAL 82 APARTMANI
Oral 82 Apartmanı, Dışişleri Bakanlığı mensuplarının uygun fiyata ev sahibi olması için Hayrettin Oral tarafından proje sunularak yapılan bir apartman. Mimari tasarımı ise, Yugoslavya'da yurtdışı görevi sırasında gördüğü bir apartmandan esinlenerek gerçekleştirildi. Bu nedenle, apartmanın adı dede Hayrettin Oral'ın soyadı olan Oral 82 olarak belirlendi. Kooperatif 1982'de kuruldu ve Hayrettin Oral'ın 1985'te vefat ettiğinde binanın sadece 7 katı tamamlandı.
CİNNAH 19
1960 yılında Danyal Tevfik Çiper tarafından tasarlanan Cinnah 19'un karşısında yükselen bu apartman, Ankara'nın sembolik yapılarından biri haline geldi. Genellikle 'Hürriyet Gazetesi'nin Eski Ankara Bürosu' olarak anılan bu apartman, şehirdeki pek çok kişi tarafından tanınıyor. Tekfen Holding'in kurucuları için öngörülen bir proje olmasına rağmen, apartmanın inşası sırasında Tam Hayat Sigorta şirketiyle birlikte hayata geçirildi.
Cinnah 19, mimar Nejat Ersin tarafından 1957'de tasarlanan Ankara'nın en bilinen apartmanlarından bir tanesi. DHMİ tarafından kullanılması için inşa edilen bir bina olarak dönemin en başarılı modern mimari örneği olmuş bir yapı olarak tanındı. 15 dubleks, 2 apartman dairesi bulunduran apartmanın terasında da bir havuz mevcut. Cinnah 19, dikey konumlandırılması ve petek deseni bulundurması bakımından da oldukça ilgi gördü. Yalnız Türkiye'de değil dünya çapında da ilgi gören Cinnah 19'da birçok bürokrat ve sanatçı yaşamını sürdürdü.
GEMİ EV
Asıl adıyla Özkan Apartmanı olarak bilinen Gemi Ev, dış görünüşüyle gemiye benzediği için genellikle bu isimle anıldı. Özkan ailesinin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda özel olarak tasarlanmış olan bu ikonik apartman, modern mimarinin önde gelen isimlerinden biri olan Danyal Tevfik Çiper tarafından hayata geçirildi. Çiper'in ileri görüşlülüğü ve modern mimari alanındaki yenilikçi yaklaşımları, bugün dahi yapının özgünlüğünü korumasını sağladı.
ANKARA'NIN İLK TERASLI APARTMANI: TERAS EVLER
Ankara'nın merkezinde, yeşilliklerle çevrili bir apartman olarak bilinen Teras Evler, daire girişlerinin 'merdiven sokak'tan yapıldığı müstakil bir apartman kompleksi olarak tasarlandı. 1979 yılında Türkiye'nin önde gelen mimarlarından Uğur Eken tarafından yapılan bu apartman, Ankara'nın ilk teras evi olarak tarihe geçti ve Cumhuriyet döneminde modern mimarinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edildi. Bina, Cinnah Caddesi ile Çevre Sokağını birbirine bağlayan 'Merdiven Sokak' yakınında konumlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.