Ankara Üniversitesinden ara eleman değil, aranan eleman olma fırsatı

Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açılan Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulları, 2023-2024 yılı güz döneminde bu alanda eğitim almak isteyen gençlere kapılarını açıyor.

Ankara Üniversitesinden ara eleman değil, aranan eleman olma fırsatı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Büyük bir hızla değişen ve sürekli gelişen dünyada siber güvenliğin artık lüks değil, bir zorunluluk haline gelmesi nedeniyle üniversite adaylarına siber güvenlik alanında ilerlemeleri için yeni fırsatlar sunuluyor.

Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde açılan Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulları, 2023-2024 yılı güz döneminde bu alanda eğitim almak isteyen gençlere kapılarını açıyor.

Ankara Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından başlatılan bir proje kapsamında siber güvenlik meslek yüksekokulu açtı. Türkiye'de sadece 4 üniversitede bulunan bu bölüm, siber güvenlik alanında teorik ve pratik eğitimler verecek.

Bölümün öğretim görevlilerinden Mehmet Batuhan Özdaş, anadolugazete.com.tr’ye siber güvenlik alanında kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçladıklarını söyleyerek şunları ifade etti: "Siber güvenlik, yeni ve gelişmekte olan bir alan. Bu alanda ihtiyaç çok fazla. Bu nedenle okulumuz, siber güvenlik alanında teorik ve pratik eğitimler vererek bu alandaki açığı kapatmayı hedefliyor.”

ankarauni1.jpg

Özdaş, bölümün eğitim programından da bahsederek, “Buna göre öğrenciler, temel programlama, yapay zeka, güvenli yazılım geliştirme ve sızma testi gibi dersler alacak. Mezunlar, siber güvenlik analisti ve operatörü olarak çalışabilecek." diye konuştu.

Öğretim Görevlisi Özdaş, siber güvenlik sektörünün iş bulma açısından da oldukça cazip olduğunu söyledi. "Günümüzde her şey dijital ortamda gerçekleşiyor. Bu nedenle siber güvenlik alanında ihtiyaç çok fazla" diyen Özdaş, "Siber güvenlik analisti ve operatörleri, kurumsal ve özel sektörde iş bulabilir." dedi.

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu olarak Teknokent'te yer aldığı bilgisini aktaran Özdaş, “Bu sayede öğrenciler, Teknokent'teki firmalarda staj yapma ve burs alma imkanı da bulabiliyor.” şeklinde konuştu.

SİBER GÜVENLİK ANALİSTLİĞİ VE OPERATÖRLÜĞÜ ÖN LİSANS PROGRAMININ İÇERİĞİ ŞÖYE:

Program, bir yıl hazırlık olmak üzere toplam 3 yıl 6 dönem olarak uygulanacak olup son dönem sahadaki mesleki gelişme ayrılacak. Dersler teorik ve uygulamalı olarak sunulacak olup teknoparklar içinde yer alan firmalarda ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ne üye firmalarda staj ve sahadaki meslek eğitim imkanı sunulacak. Öğrenciler temel kültür derslerinin (Türkçe, matematik, tarih, İngilizce vb.) yanı sıra siber güvenlik temel dersleri ile alana yönelik dersler ve sosyal beceri dersleri de alacak.

ankarauni2.jpg

KAÇ ÖĞRENCİ ALINACAK?

Her bir üniversite 25 öğrenci kabul edecek. Eğitim programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilecek.

HANGİ PUAN TÜRÜNE GÖRE ÖĞRENCİ KABUL EDİLECEK?

Eğitim programına TYT (Temel Yetenek Testi) puan türüne göre öğrenci kabul edilecek.

Yükseköğretime giriş sistemi YKS sınavı ile olmakta olup doğrudan öğrenci alınamaz ve ön lisans programlarına sadece merkezi yerleştirme ile öğrenci alınabilir.

YÜKSEKOKULDAN MEZUN OLANLARIN ÜNVANI NE OLACAK?

Siber güvenlik analitiği ve operatörlüğü programlarından mezun olanlar mevcut mevzuat olan Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 12.09.2012 tarihli toplantısında alınan kararlar uyarınca ‘tekniker’ unvanını kullanacak. Program mezunlarının sektörde kullanabilecekleri unvanlara ilişkin mesleki yeterlilik kurumu ile çalışmalar planlanıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.