ASBÜ Rektörü Arıcan: Dijital mecrada edebiyatla var olmak için içerik üretmeliyiz

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı özel açıklamada "Dijital mecrada edebiyatla var olmak için içerik üretmeliyiz." dedi.

ASBÜ Rektörü Arıcan: Dijital mecrada edebiyatla var olmak için içerik üretmeliyiz
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Mamak Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin İşbirliğinde Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi tarafından 2. Ankara Edebiyat Festivali düzenlendi.

Ankara Dikimevi, Mamak Kültür Merkezi Mûsiki Muallim Mektebi’nde gerçekleşen 2. Ankara Edebiyat Festivali'nde anadolugazete.com.tr'ye özel açıklamalar yapan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan önemli mesajlar verdi.

Rektör Arıcan, “Ankara Edebiyat Festivali, Ankara'da bugüne kadar hayat bulmuş kültürü, fikri, sanatı ve düşünceyi konuşmak için bir fırsat sunuyor. Ankara, çok katmanlı bir şehir. Cumhuriyet'imizden önce de gerek ticaret gerekse kültür hayatımız için Ankara çok önemli konulara ev sahipliği yapmıştır." dedi.

Milattan önce de çok köklü bir Ankara olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, "Biz bu edebiyat günleri vesilesiyle Ankara’yı bütün boyutlarıyla konuşuyoruz. Özellikle de Cumhuriyetimizin 100. yılına geldiğimizde Cumhuriyet'imizin başkenti, Milli Mücadele'nin başladığı bir şehirdir Ankara.” diye konuştu.

asbu1.jpg

Milli Mücadele'nin askeri cephesi olduğunu da belirten Arıcın, şunları kaydetti: “Tabi milli mücadelenin bir askeri cephesi var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünü yaptı. Bunun yanı sıra manevi mimarlarımız da var. Mehmet Akif başta olmak üzere edipler var sanatçılar var. Tabi sonrasında Cumhuriyet'in yükselişi yine burada birinci mecliste çok önemli. Şairlerin, fikir insanlarının, edebiyatçıların yolunun geçtiği bir yer. Yine burada doğan, fikirlerini, düşüncelerini geliştiren sanatçılarımız, yazarlarımız, şairlerimiz var. Yolu buradan geçmiş gerek meclis dolayısıyla gelmiş, gerekse Ankara’da görev yapmış bürokratlar, siyasiler var. Dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz Ankara edebiyat günleri ile Ankara'ya bu anlamda katkı sunmuş, Ankara’da bulunmuş edebiyata dair her şeyi konuşacak bir zemin oluşturmuş oluyoruz ve bu festivalle birlikte Ankara'nın kültürel tarihini daha iyi anlayacağız.”

"DİJİTAL MECRANIN FIRSATLARINI DEĞERLENDİREBİLİRİZ"

Konuşmasında dijital mecrada edebiyatla var olmak için içerik üretmenin önemine değinen Arıcan, "Dijital mecra, internet mecrası aslında bizi belki fiziki basılı kitaplardan uzaklaştırıyor gibi görünse de bir diyalektik ilişki olduğunu da düşünüyoruz. Her ne kadar bu alanlar çok gelişse de aynı zamanda yeni bir farkındalık alanı da oluşuyor. Aslında dijital mercanın fırsatlarını değerlendirebiliriz. Yani bir kitaba müracaat etme, yer yer kitaba da yönelme fırsatı da doğabilir. Bu vesileyle okumayı yeniden canlandırmak istiyoruz. Bu anlamda sorduğunuz soru çok kıymetli." ifadelerine yer verdi.

asbu2.jpg

DİJİTAL MECRADA EDEBİYATLA VAR OLMAK İÇİN NE YAPMALI?

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcın, dijital mecrada edebiyatla var olmak için şu önerilerde bulundu:

-Dijital mecrada içerik üretmek: Bu yeni mecrada içerik üreten varlığını sürdürecek. Bizim dijital mecrada edebiyatla içerik üretmemiz gerekiyor. Bu yeni internet, yeni medyada, kültürümüzden tutun edebiyatımızda kadar ne denli paylaşım yaparsak, ne kadar içerik oluşturursak, biz de o kadar söz sahibi oluruz. Yazılarımızı yapay zeka ile aynı anda faklı dile çevirmesiyle birikimlerimizi, yazılarımızı aktaracağımız bir alana dönüştürebiliriz. Bu mecralarda herkes bir şeyler yazma, fikirlerini görünür kılma çabası içerisinde. Dolayısıyla insanların içerisindeki yazma, paylaşan duygusu ortaya çıkıyor.

-Yazılı basına ve kitaplara yönelmek: Bu mecralarda yani edebiyat festivali ve benzeri etkinliklerle yazılı basına kitaplara yönelme, oradan da yeni okumalarla buraya yeniden içerikler ile bir diyalektik, karşılıklı bir yeni etkileşim ve yeni bir voltranın oluşacağı bir zemin olarak düşünüyorum. Bu mecrayı ne kadar etkili ve verimli kullanırsak o kadar güçlü olacağımızı düşünüyorum.

-Sosyalleşmekten vazgeçmemek: Sosyal yani edebiyat demek kitap demek kültür demek zaten sosyalleşmek anlamına gelir. Ama sadece sosyal medyada değil de fiziki anlamda da bir araya gelmek tabii önem taşıyor.

"KİTABIN ETKİ GÜCÜNÜ ARTTIRACAĞIZ"

Arıcan, ayrıca sesli kitap ve e-kitabın önemine de değinerek, şunları söyledi: "Şimdi şu ifade ettiğiniz mesela sesli kitap e-kitap çok önemli fakat şunu da yapmamız gerekiyor. Fiziki olarak kitabı basacağız ama kitabın etki gücünü de arttıracağız. Bir sesli kitabı, sesli makaleyi oluşturacağız. Aynı anda onu birkaç dile çeviren bir mecrayı oluşturacağız ama basılı yayından, yani onu bir metin haline getirmekten de asla kopmayacağız." ifadelerini kullandı.

12-14 Ekim tarihlerine festival kapsamında düzenlenen etkinlikte Ankara'da yaşamış veya Ankara'da eser vermiş şairler, yazarlar ve fikir insanları ele alınıyor. Bu kapsamda, Mehmet Akif Ersoy, Nurullah Ataç, Cemil Meriç, Sait Faik Abasıyanık, Orhan Kemal ve Yaşar Kemal gibi isimler hakkında paneller ve söyleşiler düzenlenerek edebiyatçılara, yazarlara ve edebiyata ilgili duyan herkese fikir teatisi olanakları sunulacak.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.