Türkiye'de ilk Sosyokent projesini hayata geçiren ASBÜ'ye iki yeni fakülte daha geliyor
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, anadolugazete.com.tr'nin sorularını cevaplayarak, üniversiteye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Arıcan, ''Türkiye’de örnekleri daha çok mühendislik alanında Teknokent şeklinde yer alan teknoloji geliştirme bölgeleri ilk kez üniversitemizde sosyal bilimler odaklı kurgulanmış ve 'Sosyokent' faaliyete geçirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda iki fakülteyi daha faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.'' dedi.
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Musa Kazım Arıcan, rektörlük sürecinden bahsederek, ASBÜ kapsamında yapılan projeleri ve ASBÜ içerisinde yer alan bölümler ile ilgili soruları Ankara'nın en çok okunan internet haber sitesi anadolugazete.com.tr'ye açıkladı.
İkinci kez ASBÜ Rektörü olarak atanan Arıcan, Başkent'in kalbi Ulus'ta bulunan ASBÜ'deki çalışmaları detayları bir şekilde anlattı. ASBÜ bünyesinde yer alan araştırma merkezleri ile ilgili konuşan Prof. Arıcan, ''Üniversitemiz bünyesinde 21 farklı araştırma merkezi bulunmaktadır.'' dedi.
ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan, anadolugazete.com.tr'nin sorularını şu şekilde yanıtladı...
''FARKLI ALANLARINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR''
Rektörlüğünüzün ilk dönemini kısaca değerlendirecek olursanız neler söylemek istersiniz?
Geçtiğimiz dört yılda üniversitemiz pek çok ilke imza atmıştır. Öncelikle üniversitemiz dijital sosyal bilimlerde uzmanlaşan üniversite seçilmiştir ve bu anlamda üniversitemizdeki faaliyetler sürdürülmektedir. Türkiye’de örnekleri daha çok mühendislik alanında Teknokent şeklinde yer alan teknoloji geliştirme bölgeleri ilk kez üniversitemizde sosyal bilimler odaklı kurgulanmış ve 'Sosyokent' faaliyete geçirilmiştir.
Üniversitemizin ODTÜ ortaklığında yürüttüğü Disiplinlerarası Sosyal Bilimler Araştırma Altyapısı Projesi faaliyete geçirilmiştir. Uygulama ve araştırma merkezlerimize yenileri eklenmiş, sosyal bilimlerin farklı alanlarındaki çalışmalarımız devam etmiştir. Üniversitemizdeki beş fakültemize ek olarak İletişim Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinin de önümüzdeki yıllarda eğitime başlaması planlanmaktadır.
ASBÜ Çalışmaları adı altında Covid-19 Salgın değerlendirmesi, disiplinlerarası çalışmalarımızı örneklendiren “Disiplinli Bir Disiplinlerarasılık Peşinde” adlı yayınımız ve Ülke ve Bölge Çalışmaları yayımlanmıştır.
Üniversitemize bağlı ASBÜ KKTC Yerleşkesi faaliyete geçmiştir. Lefkoşa’da çoğunluğu burslu olarak öğrencilerimiz eğitim imkanından yararlanmaktadır.
Üniversitemiz bünyesinde ASBÜ Yayınları faaliyete geçmiştir. Üniversitemiz bünyesinde gerçekleşen sempozyum ve kongrelerin bildiri kitapları, akademisyenlerimizin kitap çalışmaları yayımlanmaktadır. Üniversitemize bağlı fakültelerimiz bünyesinde yayın hayatını sürdüren pek çok akademik dergimiz (Bilişim Hukuku, ASA, KAİDE, Bölge Çalışmaları, World Language Studies, Dinler Tarihi vb.) yayın hayatına başlamıştır. Bu süreçte üniversitemizde pek çok geniş katılımlı ulusal ve uluslararası sempozyum ve kongre düzenlenmiştir. Üniversitemiz bu süreçte sosyal bilimler alanındaki öncü konumunu sürdürmüştür.
ASBÜ Rektörü Arıcan'dan anadolugazete.com.tr'ye ziyaret
''TOPLAM ÖĞRENCİ SAYIMIZ 5 BİN 213''
Üniversitenizde hangi bölümler bulunuyor ve bu bölümlerde kaç öğrenci eğitim görüyor?
Üniversitemizde Hukuk Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde İşletme, Ekonomi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi bünyesinde Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih bölümleri, Yabancı Diller Fakültesi bünyesinde ise İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Japonca ve Rusça Mütercim Tercümanlık bölümleri yer almaktadır. Lisansüstü eğitim ise Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslami Araştırmalar Enstitüsü ve Bölge Çalışmaları Enstitüsü olmak üzere üç enstitü bünyesinde yürütülmektedir.
Hukuk Fakültesinde 590, İlahiyat Fakültesinde 448, Ekonomi bölümünde 234, İşletme bölümünde 263, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde 232, Uluslararası İlişkiler bölümünde 267, Psikoloji bölümünde 374, Sosyoloji bölümünde 167, Tarih bölümünde 180, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 265, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde 287, Japonca Mütercim Tercümanlık bölümünde 123, Rusça Mütercim Tercümanlık bölümünde ise 77 öğrenci bulunmaktadır. Üniversitemiz enstitülerinde de bin 706 lisansüstü öğrenci eğitim görmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam öğrenci sayımız 5 bin 213’tür.
''YIL BOYUNCA FARKLI PROGRAMLAR DÜZENLENECEK''
Üniversite bünyesinde hangi araştırma merkezleri bulunuyor ve bu merkezlerde şu ana kadar neler yapıldı?
Üniversitemiz bünyesinde 21 farklı araştırma merkezi bulunmaktadır.
Bunlar:
- ASBÜ Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLMER)
- ASBÜ Sosyal İnovasyon Merkezi (ASBÜ-SİM)
- Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Yöntem Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Deneysel İktisat Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Kültür ve Medeniyet Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Saha Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Rekabet ve Regülasyon Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Küresel Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ahmet Özsoy Demokrasi Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜSEM)
- Sözlü Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Denetim ve Risk Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜDRM)
- Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜKENT)
- Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBUZEM)
- Türkçe Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜ TÖMER)
- Klinik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜ KPAUM)
- Uluslararası Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Tüm bu uygulama ve araştırma merkezlerimizde yıl boyunca farklı eğitim, seminer ve webinar programları düzenlenmektedir.
ASBÜ DİLMER bünyesinde 9 farklı yabancı dilde eğitim görme imkânı bulunmaktadır.
ASBÜ-SİM koordinasyonunda üniversitemiz bünyesinde Sosyokent faaliyete geçmiştir. Ayrıca ASBÜ-SİM koordinasyonunda Disiplinlerarası Sosyal Araştırmalar ve Yenilik Enstitüsü kurulmuştur. ASBÜ-SİM bünyesinde ASBÜ Sosyokent Fizibilite Projesi (2017), Ankara Sosyal İnovasyon Gençlik Merkezi Projesi (2021) ve Sivil Toplum ve Sosyal Girişimcilik Projesi (2022) yürütülmüştür. Ayrıca ASBÜ Disiplinlerarası Sosyal Bilimler Araştırma Altyapısı (ASBÜ-DİSAP) projesi ve TÜBİTAK 3005- Sivil Toplum Sektörü ve Toplumsal Etki: Sosyal Etki Değerlendirmede Yenilikçi Model (STK-SED) projesi de yürütülmektedir. ASBÜ-SİM bünyesinde sertifikalı eğitim programları, ASBÜ Sosyal Girişimcilik ve Liderlik Programı (Müfredat Dışı Eğitim Programı), Sosyal Etki Yönetimi Eğitimi, Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Etki Analizi Eğitimi, Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik Eğitimleri, TEKNOV Bahar Seminerleri gerçekleştirilmektedir.
Üniversitemizin uzaktan eğitim altyapısıyla ASBUZEM ilgilenmektedir, webinarlar, online programlara yönelik teknik altyapı oluşturan ASBUZEM aracılığıyla üniversitemiz gerek COVİD-19 sürecinde, gerek deprem sonrasında uzaktan eğitime kolaylıkla adapte olabilmiştir. ASBÜSEM bünyesinde farklı ilgi alanlarına yönelik çeşitli eğitimler düzenlenmektedir.
ASBÜ TÖMER, öncelikle üniversitemiz bünyesindeki uluslararası öğrencilere yönelik Türkçe öğretiminin yanı sıra diksiyon ve etkili konuşma eğitimleri de düzenlemektedir. Üniversitemiz Psikoloji Bölümüyle koordineli çalışan ASBÜ KPAUM, hem Psikoloji öğrencilerimiz için laboratuvar işlevi görmekte, hem de kurum içinden ve kurum dışından katılımcılara psikoterapi ve psikolojik danışmanlık hizmeti vermektedir. ASBÜKENT merkezimiz, deprem sonrası yapılan çalışmalarda öncü rol üstlenmiş, 6 Şubat depremlerinin ardından bilgilendirme panelleri hazırlamıştır.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜSEM), eğitim ve sınav faaliyetleri yürütmektedir. Mesleki ve akademik içerikli çeşitli eğitim ve sertifika programları ile kamu kurumlarının uzmanlık, görevde yükselme/unvan değişikliği gibi sınavlarını düzenlemektedir.
Amaçları arasında, bireylerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak, farklı sektörlerin ihtiyaçlarına uygun eğitimler düzenlemek ve üniversitenin akademik bilgisini toplumla paylaşmak yer alır.
ASBÜSEM'in eğitim programları hem yüz yüze hem de online olarak sunulur, böylece katılımcılar esnek bir şekilde eğitim alabilirler. Eğitimlerin sonunda katılımcılara, aldıkları eğitimle ilgili sertifikalar verilir. Bu sertifikalar, katılımcıların kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda yaklaşık 2500 kişiye eğitim ve sertifika programları kapsamında belge vermiştir.
ASBÜ Denetim ve Risk Yönetimi Merkezi kapsamında kurumsal Risk Yönetimi, performans denetimi, istatistiksel veri analizi, veri madenciliği eğitimi, etki analizi eğitimi gibi eğitimler düzenlenmiştir. Dijital Dönüşüm Serisi, İletişim ve Müzakere Serisi gibi farklı temalar çerçevesinde seminer programları düzenlenmektedir.
''İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ İLE İKİ TOPLANTI YAPILDI''
“Dijital Alanda Uzmanlaşan Üniversite” seçildiniz. Bu konuda hangi çalışmalar yapıldı?
2 Mayıs 2023 tarihinde Dijital Sosyal Bilimler Alanında Uzmanlaşan Üniversite olarak belirlenmemizin hemen ardından Üniversite düzeyinde bir çalışma grubu kurulmuştur. İletişim Fakültemiz koordinatörlüğünde yürütülen bu çalışma grubu her fakültemizin Dekan Yardımcısından oluşmaktadır. Çalışma grubunda belirlenen yol haritası çerçevesinde İbn Haldun Üniversitesi ile iki toplantı yapılmış ve ardından şu başlıklarda faaliyetler gerçekleştirilmiştir.
- Projeler:
- Sosyal Bilimlerde Dijitalleşme Proje Çağrısına çıkılmıştır. ASBÜ BAP Birimi tarafından yürütülen çağrıda belirlenen ana temalar şunlardır: Hesaplamalı Sosyal Bilimler, Yapay Zekâ Felsefesi, Dijital Yöntemler Bilim Felsefesi, Sosyal Medyada Yapay Zekâ Uygulamaları.
- İletişim Fakültesi hocalarımızın yönetiminde ve danışmanlığında iki TÜBİTAK projesi başvurusu gerçekleştirilmiştir. Bu projelerden ilki kabul edilmiştir, diğeri ise değerlendirme aşamasındadır.
- TÜBİTAK 2218: Bilim Felsefesi Kavramlarının Dijital Yöntemler ile Analizi ve Görselleştirilmesi
- TÜBİTAK 1001: Sosyal ve Beşerî Bilimler Perspektifinden Etik Yapay Zekâ
- Komisyonlar:
- Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde ChatGPT ve İntihal Çalışma Komisyonu kurulmuştur.
- İletişim Fakültesi bünyesinde Sosyal Alanda Yapay Zekâ İnisiyatifi kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır.
- Dersler:
- Sosyal Bilimler Üniversitesi olmamıza rağmen gerek lisans gerekse de lisansüstü düzeyde Yapay Zekâ ve DSB alanında dersler verilmektedir. Bunlardan birkaçı şunlardır: Computational Social Science, Machine Learning, Yapay Zekâ Felsefesi, Yapay Anlama, AI Literacy vb.
- Konferans/Sempozyum:
- ASBÜ, İbn Haldun Üniversitesi ve Türk İnternet ve Medya Birliği iş birliğinde 360 Derece Dezenformasyon başlıklı bir sempozyum gerçekleştirilecektir (Ekim 2024).
- İletişim Fakültesi hocalarımız tarafından çeşitli ortamlarda Yapay Zekâ ve Dijitalleşme üzerine seminerler verilmiştir.
- UNESCO Fırsat Eşitliği, İyi Yönetişim ve Dijitalleşme Konferansı
- Young Academia Yapay Zekâ Konferansı
''BİLGE YAZARLAR PROJESİNİN AMACI: ÜLKEMİZİN EDEBİYAT ORMANINA YENİ AĞAÇLAR EKLEMEK''
Bilge Yazarlar Projesi hangi aşamada, çıktılarını görebiliyor muyuz?
Ankara Valisi Vasip Şahin’in talimatlarıyla, Ankara Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosunun geliştirdiği, Türkiye Yazarlar Birliği’nin iş birliğinde yürütülen “Bilge Yazarlar” projesi edebiyatımıza yeni isimler kazandırmak amacıyla yürütülmektedir.
Ankara’da lise eğitimine devam eden, okumaya yazmaya meraklı öğrenciler arasından seçilen yazar adayları; projenin üçüncü yılında da büyük başarılar gösterdi.
İlk kez yazarlık eğitimiyle karşılaşan öğrenciler edebiyatın her dalında eserler vermeye başladı. Daha önce yazanlar da daha nitelikli, edebi eserde olması gereken tüm unsurları içinde barındıran metinler yazmaya başladı. İçlerinde şahsi olarak kitap çıkaranlar olduğu gibi proje gereği yayımlanan dergi ve kitaplara katkı vermeye başladılar.
Bu yayınları şöyle sıralayabilirim:
İlk Sene: Tohum ve Harf, Filiz ve Hece, Fidan ve Kelime, Güldeste
İkinci Sene: Hikâyeye Atılan Tohumlar, Filizlenen Heceler, Gök Ekini ve Umut Tohumunu Yeşertmek
Üçüncü Sene: baskıları devam ediyor.: Hasat Zamanı, Yediveren, Fidan-deste, Öğretmen-eli, Ankara Esintisi ve Okuma ve Yazma Üzerine Düşünceler.
Bunlara ilaveten bir de dergiler var: İkinci Sene: Filiz Dergi 1. Sayı / Üçüncü Sene: Filiz Dergi 2. Sayı ve Fidan Yirmi Bir'in Yelkovanı 1. Sayı.
Bilge Yazarlar Projesine 2021 yılından bu yana, Ankara’da öğrenim gören bin 280 lise öğrencisi dâhil olmuş, 89 yazar öğretmen yetiştirilmiştir. Genç yazar adayları; 173 saat metin, deneme, hikâye, roman ve şiir türlerinde eğitim almıştır. Öğrenciler, 80 yazarla bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımı imkânı bulmuştur. Süreç sonunda, genç yazarların eserlerinden derlenen 14 adet kitap ve 3 adet dergi basılmış ve dijital yazarlık platformu olarak e-BİLGE Portalı hayata geçirilmiştir. Portalda yüzlerce eser yerini alırken; hikâye, deneme ve şiir türlerinde toplam 827 eser basılmıştır.
Bilge Yazarlar Projesinin temel amacı; ülkemizin edebiyat ormanına yeni ağaçlar eklenmesini desteklemektir. Bu ağaçlar elbette bu topraklarda köklenecek ve gücünü bu topraklardan alacaktır. Bu hedefle, yazma kabiliyeti olan gençler hassasiyetle seçilerek ilk yıl Tohum Grubuna alınmaktadır. Tohum grubunda metin, deneme, hikâye, roman ve şiir yazarlığı olmak üzere 5 türde eğitim gören genç yazar adaylarımız arasından filiz vermeye başlayanlar, ikinci yıl Filiz Grubuna alınarak ilerlemek istedikleri türde eğitimlerine devam etmektedir. Bu bağlamda, gençlerimiz Filiz Grubunda hikâye sınıfı, deneme sınıfı ve şiir sınıflarında kendi alanında derinlemesine eğitim görmektedir. İkinci yılın sonunda serpilen ve fidan olarak boy vermeye başlayan filizlerimiz Fidan Grubuna alınarak yazarlığın felsefesi üzerine usta yazarlarımızdan dersler görmektedir.
''GENÇ YAZARLARIN YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKIYOR''
Yazarlık atölyelerinin yanı sıra genç yazarlarımız sosyo-kültürel faaliyetlerle de desteklenerek düşünce ve hayal dünyalarının zenginleşmelerine katkı sağlanmaktadır.
- Aylık yazar buluşmaları, tematik Ankara ve İstanbul kültür gezileri, yayınevi ziyaretleri, yazarlık kampları, Edebiyat Kurultayı, eserlerinin kitap ve dergi olarak basımı, e-BİLGE Portalı üzerinden dijital yayıncılık tecrübesi, doğa ile iç içe duru bir zihin ile kalemlerinin güçlendirilmesi amacıyla doğa yürüyüşleri, ağaç dikme etkinliği, tiyatro, müze ziyaretleri, farklı alanları tanımalarına imkan sağlayan seçmeli dersler (Senaryo Yazarlığı, Tiyatro Metni Yazarlığı, Kısa Film Yazarlığı, Editörlük, Parlamenter Münazara Teknikleri, Drama ile Yaratıcı Yazarlık, Herbaryum ve Biyoçeşitlilik, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Felsefesi, Işıkla Yazı Yazmak: Hikayeden Görüntüye, Görüntüden Hikayeye, Kukla Atölyesi, Hukuk ve Edebiyat, Roman İnceleme, Çizerlik, Osmanlı Türkçesi, Aruz Ölçüsüyle Şiir Yazma ve Nazire Şiir Yazma Atölyesi, Şiir Kuramları Atölyesi, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Tükenmez Kalem Yazarlığın Sırları, Kurmacanın Unsurları)
Tüm bunlara ek olarak, her yılın sonunda gerçekleştirdiğimiz Bilge Yazarlar Şöleni ile de genç yazarlarımızın tam anlamıyla projenin bir parçası olarak hissedecekleri ve kendi yeteneklerini ortaya çıkaracakları alanlar sunulmaktadır. Gençlerin sosyal becerilerini geliştiren; ekip içinde çalışma, topluluk karşısında konuşma, fikirlerini özgürce ifade edebilme, tiyatro oyunu sergileme, müzik gösterisi, şiir okuma gibi yeteneklerini sergileyecekleri bir ortam sunulmaktadır.
Üçüncü yılımızın Bilge Yazarlar Şölenini de 14 Haziran Cuma günü Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Konferans Salonunda gerçekleştirdik, öğrencilerimize katılım sertifikalarını verdik.
Ayrıca, son olarak şu hususu da belirtmek isterim ki kitapların dijital formatına e-BİLGE portalından, bilgeyazarlar.com.tr adresinden de ulaşılabilmektedir.
''ASBÜ UZAY ÇALIŞMALARININ ÇOK YÖNLÜ DOĞASINA UYUM SAĞLIYOR''
Uzay konusunda Türkiye’de sosyolojik bir değişiklik oldu. Bu konuda ASBÜ ne gibi çalışmaları hayata geçirdi/geçirecek?
ASBÜ, hem dijital sosyal bilimler alanında uzmanlaşan hem de disiplinlerarası araştırmalar konusunda kendini geliştiren, zenginleştiren kapasite ve ekosisteme sahip bir üniversitedir. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdürürken güncel gelişmeleri dikkatle takip etmekte, inovasyon ve girişimcilik konusunda sahip olduğu ekosistem ile de kendini beslemektedir.
Uzay konusu, uzay çalışmaları son yıllarda ülkemizde yükselen bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzay çalışmaları denildiğinde sadece pozitif bilimlerden beslenen ve onları kullanan bir çalışma olarak görülmemelidir; aynı zamanda sosyal bilimleri de içinde barındıran çok yönlü bir alandır. Bu noktada ASBÜ’nün disiplinlerarası yaklaşımı, uzay çalışmalarının çok yönlü doğasına uyum sağlamaktadır.
Sosyal etki değerlendirmesi konusundaki güçlü kapasitemizle, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışarak uzay çalışmalarının sonuçlarının teknolojik, sosyolojik, politik ve yasal çerçevelere entegrasyonuna katkı sunmayı hedefliyoruz.
Ayrıca, sosyal etki değerlendirmesi aracılığıyla uzay çalışmalarının sonuçlarının farklı alanlara entegrasyonunu desteklemeyi, politika yapıcılara ve paydaşlara yol göstermeyi, disiplinlerarası bir bakış açısıyla olası sorunları öngörüp çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Dahası, sosyal etki değerlendirmesi, uzay çalışmaları ve diğer disiplinler arasında köprü kurarak bütüncül bir bakış açısı sunma, bu araştırmaların toplumsal, etik ve hukuki boyutlarını analiz etme konusunda da önemli bir temel oluşturacaktır. Dijital sosyal bilimler olmanın da getirisiyle birlikte ASBÜ, bu çalışmalarıyla Türkiye'nin uzay alanındaki gelişimine disiplinlerarası bir yaklaşım geliştirerek katkı sunmayı amaçlamaktadır.
''PROGRAMLARIMIZDA BURSLU ÖĞRENCİLERİMİZ ÇOĞUNLUKTADIR''
ASBÜ-KKTC’deki bölüm ve kontenjanlarınızda son durum nedir? Yeni dönemde hem Ankara hem de KKTC’de kontenjan artışları olacak mı?
Kıbrıs yerleşkemizde Hukuk, İktisat, İlahiyat, İngilizce Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Psikoloji, Uluslararası Girişimcilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Yönetim Bilişim Sistemleri programları yer almaktadır. Programlarımızda burslu öğrencilerimiz çoğunluktadır. Burslu, yüzde 50 burslu ve ücretli olarak Kuzey Kıbrıs yerleşkemizde eğitim hizmetinden yararlanmak mümkündür. Ankara ve Kıbrıs yerleşkelerimizdeki bölüm ve programlarımızda kontenjan artırımı olacağı düşüncesindeyiz.
Devamı yarın...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.