ASO Başkanı Ardıç: Ankara’yı teknolojinin merkezi yapacağı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, başkentin sanayi ve teknolojinin merkezi haline gelmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Yenilikçi, ileri teknolojiyle donatılmış, üretim kapasitesi yüksek, ihracat potansiyeli güçlü bir sanayi hedefi için çalışıyoruz. Amacımız, ülkemizin başkentini sanayinin ve teknolojinin başkenti yapmak." dedi.
ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ankara’da bir üniversitenin öğrenci topluluğu tarafından düzenlenen programa katıldı. Ardıç, konuşmasında Osmanlı dönemindeki ekonomik ve üretim yapısına değinerek, 1914 yılında eğitime ayrılan bütçenin oldukça düşük olduğunu, hatta kibrit ithalatı için ayrılan bütçenin eğitime ayrılan kaynağın yüzde 40’ı kadar olduğunu ifade etti.
Ardıç, Türkiye’nin ilk kibrit fabrikasının 1926’da kurulduğunu hatırlatarak, o dönemde mevcut sanayi kuruluşlarının büyük çoğunluğunun yabancıların elinde olduğunu vurguladı. “Cumhuriyetin ilanıyla birlikte milli sanayinin temelleri atılmaya başlandı.” diyen Ardıç, ülke sanayisinin tarihsel dönüşüm sürecine dikkat çekti.
ASO Başkanı Ardıç: Ankara yüksek teknolojide lider konumda
"EKONOMİK ZAFERLER OLMADAN SİYASİ ZAFERLER KALICI OLAMAZ"
Ardıç, Cumhuriyet ve Lozan Antlaşması ile kapitülasyonların kaldırılmasının milli sanayiye ivme kazandırdığını belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi ile tarım, sanayi ve ticarette kalkınma hamlesi başlattığını hatırlatan Ardıç, “Atatürk, ‘Siyasi, askeri zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışsa, bu zaferler devamlı olamaz’ diyerek sanayileşmenin önemine işaret etti.” dedi.
Ardıç, genç Cumhuriyet’in başkenti Ankara’nın o dönemde 30 bin nüfuslu, tarım ve hayvancılıkla geçinen bir şehir olduğunu, savunma sanayisinin ise Kurtuluş Savaşı yıllarında temellerinin atıldığını ifade etti.
KIRSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Doğan'dan ASO Başkanı Ardıç'a ziyaret
"CUMHURİYETLE BİRLİKTE SAVUNMA VE TEMEL SANAYİLER GELİŞTİ"
Cumhuriyetin ilanından sonra Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun kurulduğunu ve çeşitli sanayi tesislerinin açıldığını kaydeden Ardıç, “Atatürk’ün direktifleriyle çimento, gıda, traktör, makine, motor gibi sanayi tesisleri kuruldu. Bu fabrikalarla birlikte yan sanayiler de gelişmeye başladı.” dedi.
Ankara Sanayi Odası’nın 1923’te kurulduğunu hatırlatan Ardıç, 1950 sonrası özel sektöre öncelik veren politikaların başkentin sanayi gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.
"HEDEFİMİZ ANKARA’YI TEKNOLOJİNİN MERKEZİ YAPMAK"
Ardıç, iş hayatındaki bilgi ve birikimlerini Ankara ve Türkiye’nin sanayi alanındaki gelişimine aktarmaya çalıştığını ifade ederek, “Ankara’yı sanayi ve teknolojinin başkenti yapmak için çalışıyoruz. Yenilikçi, verimliliği yüksek ve ihracat odaklı bir sanayi vizyonuyla ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.