ATEM Başkanı Akçam: ''Ankara'daki günlük konaklama işletmeleri tehlikede''

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yapılan yeni düzenlemeler hakkında işletme sahipleri için oldukça zorlayıcı olduğunu ifade etti. Akçam, Ankara’daki 250 apart ve günübirlik konaklamanın bu yeni düzenlemeler nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

ATEM Başkanı Akçam: ''Ankara'daki günlük konaklama işletmeleri tehlikede''
Yayınlanma:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Bu değişiklikler, apart ve günübirlik konaklama işletmelerinin kapanmasına neden olabilecek ağır şartlar içeriyor.

TURİZM AMAÇLI KİRALAMA İZİN BELGESİ’NE ERİŞİM ZORLAŞIYOR

Yeni düzenleme kapsamında, apart ve günübirlik konaklamalar için zorunlu kılınan “Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi” almak oldukça maliyetli ve zorlu bir süreç haline geldi. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu belgenin alınabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaklaşık 500 bin TL ödendiğini, ayrıca bina sahibine yalnızca yüzde 25 irtifa verme hakkı tanındığını söyledi. Akçam, Ankara’daki mevcut işletmelerin bu kriterleri karşılamada büyük zorluk yaşadığına dikkat çekti.

İŞLETME SAHİPLERİNİN ŞARTLARI KARŞILAMASI GÜÇLEŞİYOR

1 Temmuz 2024 itibarıyla, 100 günden kısa süreli kiralamalar için izin alınması zorunlu hale gelecek. Akçam, bu durumun işletme sahiplerini zor durumda bırakacağını belirtti. Kiralanan konutun kullanım amacı ne olursa olsun, “Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi” alınması gerektiği vurgulandı.

VERGİ YÜKÜ VE EKONOMİK KATKILAR

Günübirlik konaklama hizmeti veren işletmelerin ekonomiye önemli katkılar sağladığını belirten Akçam, bu işletmelerin yüzde 20 KDV ve yüzde 2 Konaklama Vergisi ödediğini ifade etti. Akçam ayrıca, personel çalıştırarak istihdama katkı sağladıklarına ve emniyet güçlerine destek olduklarına dikkat çekti.

YENİ DÜZENLEMENİN İŞLETMELERE ETKİSİ

Düzenleme ile mevcut işletmelere getirilen ağır şartlar, günümüz ekonomik koşullarında işletmelerin sürdürülebilirliğini zorlaştıracak. Akçam, kiralama izni alacak işletme sayısının oldukça az olduğunu belirterek, düzenlemenin Ankara’daki 250 günübirlik konaklama işletmesini tehdit ettiğini ifade etti.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.